Klimatbudget

I höstas fick jag frågan varför vi flög när jag delar inlägg om flygets klimatpåverkan.

Depressionen har gjort att jag behöver tillskott av serotonin. Det bildas bl a av solljus. Därför unnar vi oss resor till solen.

Jag tänker mig en klimatbudget med intäkter och utgifter. För att finansiera flygresan (utgift) kan jag öka intäkterna (bidra till biologisk mångfald genom trädplantering och växter som är bra för fjärilar, bi och humlor). Jag kan också minska övriga miljöutgifter t ex genom att minska bilresandet, äta klimatsmart mat). Överhuvud taget tänker jag idag efter innan jag köper något. Det är sällan vi köper nya klädesplagg.

Någon mall för det här med klimatbudget har jag inte sett och än så länge är det mer riktlinjer för mig.

I min klimatbudget har jag lagt in två resor om året inom Europa. Hur jag ska kompensera för en resa till Nya Zealand har jag inte kommit på än.

Väl på resmålet handlar vi i lokal färsk fisk och grönsaker som odlats på plats.

Resans favoritkombinationer:

Röd paprika och ost.

Tomater och getost (den där vita som producerats småskaligt och man kan hitta på markander.)

Passionsfrukt och papaya

Flygets klimatpåverkan

Per Grankvist

Isabella Lövin