Rosor 2018 (1)

Rosor doftar sommar. Just nu blommar minst nio olika rosor i trädgården.

Louise Bugnet

Louise Bugnet är den första rosen som blommar. Älskar de röda knopparna som övergår i vitt och sprider sin doft i hela trädgården.

Redan i mitten av maj spred Louise Bugnet rosendoft i trädgården. Aldrig har jag varit med om att rosor blommat så tidigt som i år.

Louis Bougnet (180529)

Vi mötte Louise på Trädgårdsföreningen i Göteborg en midsommarafton och blev helt betagna. Enligt min trädgårdsbok köpte vi henne, Valdemarsvik, Leda och William & Cathrine på Flora Linnea den 2 oktober 2015.

Louise är fortfarande vår favorit. Hon börjar blomma tidigt och fortsätter hela säsongen.

Valdemarsvik

Rosen Valdemarsvik var nummer två att börja blomma. Doften fyller luften.

Valdemarsvik blommar en gång om året – men vilken blomning. En av de bästa rosendofterna.

Maigold

Maigold räddade jag på Bauhaus. I slutet av säsongen säljer de ut rosor för några tior. Vilket slöseri?

gul ros
Maigold – ljuvlig doft och vackert bladverk

Jag tycker att Maigold doftar fantastiskt – men min älskade doftar förgäves på den. Å andra sidan njuter han av färgen. De gula nyanserna planterar jag till honom.

Louise Oldier

Även Louise Oldier räddades från Bauhaus. Hon fick bo i söder och växte sig allt större för vart år.

Louise Oldier
Louise Oldier doftar fantastiskt och växer så det knakar.

I min första trädgård planterade jag en ros om året. Då köpte jag dem på roskraft och beskrev hur de skulle växa och så valde ägaren ut en lämplig ros som hon berättade hur jag skulle plantera.

Den 31 maj 2018 slog hon ut

På Bauhaus är det inte riktigt detsamma. Här köper du rosor som du köper en liter mjölk och placeringen av gamla Louise blev kanske inte den bästa. Förra året använde jag avsågade syrengrenar till att bygga en portal. Bygga och bygga. Jag grävde ner de tjocka ändarna i marken och band ihop topparna med snöre. Gamla Louise och en fjärilsbuske formade jag hjälpligt kring grenverket. Särskilt snyggt blev det inte eftersom knopparna redan hade intagit sin position.

Rosa ros
Man tager vad man haver – här några avsågade syréngrenar och snöre.

I år har hon vant sig vid den nya ställningen. Oj så många knoppar som vänder sig mot solen. Idag – den 31 maj – slog den första knoppen ut.

Ännu en rosa ros

Namnet har jag glömt – men kommer väl på det …

Även den här skönheten är inköpt på Bauhaus – samma år som de föregående två. Tror det var sommaren 2015 – samma år som jag fick fria händer att plantera i trädgårdarna.

Namnet har fallit bort – men jag kommer nog på det.

Även hon slog ut idag. Växer på gamla Forsythiagrenar som tidigare använts för stångskärbönor.

Vit Jacques Cartier

Jacques Cartier

Om jag minns rätt är det här en vit Jacques Cartier. Ett spontanköp när jag besökte Cedergrens plantskola i Råå förra våren. Framför butiken stod krukor med doftande rosor. Eftersom Pia och Johan skulle komma på besök köpte jag en som dekoration till matrummet. Doften fyllde hela rummet.

Vit Polstjärnan

vit ros
Polstjärnan planterades hösten 2017 för att klättra i körsbärsträdet

Jag har en dröm om en trädgård fylld av rosor, särskilt klätterrosor så att min älskade slipper böja sig ner för att lukta på dem. Sommartid behövs han i cykelaffären – men om kvällarna vandrar vi runt i trädgårdarna och upptäcker nyutslagna blommor och dofter.

Polstjärnan planterade jag för att den ska vara en bra klättrare. Hittills har jag inte känt någon doft alls från den. Vi får se hur den utvecklas. Bladverket är riktigt vackert och den är översållad med knoppar trots att det är första året.

Skedarosen

Skedarrosen 180529

Det är inte alltid man lyckas med färgkombinationerna.

Jag brukar kolla bilder på Flora Linnea – och då såg Skedarosen lila ut. Hos mig är en mer rosaröd och passar egentligen inte alls in där den står. Flera gånger har jag funderat på att flytta den från där den planterades hösten 2016 – men bladverket är så vackert och den verkar trivas.

Mormors ros

Den här kommer från min mormors trädgård i Övraby. Namnet vet jag inte. Inte heller den har fått en plats som är perfekt för dess färg, men den får stå där den står så länge.

Nio rosor blommar, men vem vet – i den här värmen kan fler kan hinna slå ut innan kvällen.

Tidigare inlägg om rosor

I juni 2014 började jag plantera rosor i Billesholm

Inspiration från Fredriksdal, juni 2016

Madame Plantier

Alchymist

Årets midsommarresa