Kattegattleden från Göteborg

trädgårdsföreningen rosor lavendel
Kattegattleden is a route between Gothenburg and Helsingborg. Every part of Kattegattleden is not so fantastic as the route between Klitterhus and Lervik. In midsummer 2018 we travel with train to Gothenburg and visit Trädgårdsföreningen. You can see more from this in the video.

Just nu reflekterar jag över den senaste tidens cyklingar. Sydostleden och söndagens tur på Kattegattleden var helt underbara. Varför känner jag inte så inför leden från Göteborg till Varberg? Vädret var ju lika fantastiskt. Ändå har det varit så svårt att hitta inspirationen till att skriva ett inlägg om midsommarhelgens cykling.

Botaniska trädgården Göteborg biologisk mångfald
This year every official garden pay attention to biodiversity. So even the botanical garden in Gothenburg.

Kortfattat: Vi tog tåget från Ängelholm till Göteborg på morgonen midsommarafton. Hur kan det bli billigare med en flygresa än en tågresa med cykel?

Göteborg är en härlig cykelstad. Vi började på Trädgårdsföreningen med en fantastisk rosenträdgård. Vi förvånades över hur man kan köa för att köpa lite björkris och åtta importerade krysantemum för fyrtio kronor när det finns vitklöver, smörblommor och andra blommor att plocka och binda krans av.

Vi checkade in på hotell Bellora och försökte senarelägga vår bordsbokning – men då kunde de inte garantera plats. Så vi åt klockan fem – prisvärt – men ingen mat som kvalade in på topplistan.

Sedan cyklade vi genom Göteborg till Botaniska trädgården. Bara älskar den platsen. Bara den är värd en resa.

Botaniska trädgården i Göteborg
The botanical garden in Gothenburg is one of my favourite gardens. Here the herbs garden with the roses.
Botaniska trädgården Göteborg
Art in the Botanical Garden Gothenburg
Botaniska trädgården rhododendron
Rhododendron Viscosum – a very late Rhododendron
botaniska trädgården tistel göteborg
Perennials in Botanical Garden
Botaniska trädgården göteborg
This flower I had in my wild place then I was a child

Det absolut bästa med Bellora var frukosten. Rätterna hade en touch av Italien med många spännande smakupplevelser.

Hotell Bellora Göteborg
We stay one night in Belora hotel in Gothenburg. It’s situated at the ”Avenyn” – the central street in Gothenburg. Amazing breakfast – it’s like travelling to Italy.

Sedan cyklade vi avenyn mot havet i hopp om att hitta Kattegattleden. Men icke. Antagligen är det säkraste sättet att bege sig till järnvägsstationen för där såg vi skylten när vi gick av tåget. Hur svårt skulle det vara att ha en hänvisning till Kattegattleden på de cykelskyltar som finns idag?

Måste förresten berömma Göteborg för otroligt bra cykelskyltning!

hamn båtar kattegattleden
To find the Kattegattroute was not so easy as we thought. Perhaps is it easiest to start from the railway station. It was not either so easy to find the signs. We chose the wrong way and found ”turiststråket” – perhaps it was better than Kattegattleden.

Genom att följa kusten hittade vi så småningom Kattegattleden – men den är fortfarande inte helt lätt att följa. Vi förvirrade bort oss och hamnade på Turiststråket. (Kan förresten upplysa om att kännedomen om Kattegattleden är låg – så det tjänar föga att fråga sig fram.)

kattegattleden hav
Turiststråket goes near the coast and is a bit longer than Kattegattleden – but much more exciting.

Turiststråket var ett bra val! Kan verkligen rekommenderas. Vi cyklade Kattegattleden från Göteborg till Kungsbacka för två år sedan också – och den sträckan vi nu missade var ingen minnesvärd sträcka. Så räkan med lite omväg och välj turiststråket ner till småbåtshamnarna. Ta med lite nödproviant och bara lägg dig på rygg på de varma klipporna.

Kattegattleden röda hus hav skärgård
We take so many breaks with our emergency rations. Just laying on the cliffs and listen to the walls.

I Hovås kom vi på Kattegattleden igen. Där ligger en restaurang med fantastisk utsikt – men dyr meny. Inte alls prisvärd om ni frågar oss. Utsikten var däremot helt fantastisk.

Hovås kattegattleden göteborg hav klippor
In Hovås we found the Kattegattroute again. There we also found a restaurant. The view was wonderful – but it was the most expensive food at the tour and not worth it.

Vi fortsatte på Kattegattleden som här är riktigt cyklingsvärd fram till Särö. I Malevik gjorde vi en avstickare till Maleviks Rosenträdgård. Den är inte öppen för besökare, men man kan boka visningar.

Hav cykel kattegattleden sven cykelhandlaren
The route from Hovås to Särö is the best part from Kattegattleden from Gothenburg to Kungsbacka. Don’t miss this part.

Förra gången vi cyklade Kattegattleden led vi oss igenom sträckan över Onsala. Jag vet inte om den förbättrats – men då gick den längs hårt trafikerade bilvägar, var dåligt skyltad och allmänt tråkig. Därför valde vi att cykla direkt till Kungsbacka (förklarar mer om detta på filmen).

I Kungsbacka åt vi på vårt favoritställe Lilla Laxen. Yipee – de hade avskaffat engångstallrikarna! Maten är fantastisk och det går snabbt. Riktigt prisvärt.

 kattegattleden Fjärås Bräcka
Last time we bicycling from Gothenburg to Kungsbacka we passed Onsala – and didn’t like it. Boring routes, much traffic – so this time we bicycling directly to Kungsbacka (more about that in the movie). Kungsbacka is very beautiful and the route follow the river. Then you passing fields, Frillesås (a beautiful place)and Fjärås Bräcka – also a magic place. Here a view over the lake Lygnern.

Frillesås och Fjärås bräcka är annars bästa delen av leden från Kungsbacka till Varberg. Stanna gärna och njut. För vår del var dagen långt gången, baken öm och vi ville bara komma fram till Åsa. Då känns vägen efter Fjärås bräcka återigen riktigt tråkig.

Vi tillbringade en natt på Åsa Gästis. Detta är en plats vi gärna återkommer till för det trevliga värdparet. Ägaren är själv cykelentusiast, hyr ut både cyklar och kanoter. Det finns några lägenheter med eget badrum och pentry – och framförallt ett låst cykelförråd. Jag skulle tro att ägaren har alla redskap för att fixa eventuella problem på cykeln, men jag har inte frågat.

Nästa gång vi besöker Åsa ska vi stanna några fler nätter, hyra kajak och upptäcka skärgården utanför.

hav kattegattleden båt ros
We stayed the night at Åsa Gästis. The hosts are very friendly and love bicycling. You can rent bikes and canoe there.

Vägen från Åsa till Göteborg går till stor del på gamla banvallar och genom fågelskyddsområden. Vi saknade byar och de gamla slingrande vägarna som vi uppskattar. Fastän vi slapp bilarna kändes cyklingen tidvis tråkig. Framförallt var det en sträcka där vi kryssade oss mot inlandet för att sedan kryssa ner till kusten igen. Kändes bara meningslöst.

flagga båtar hamn kattegattleden
You can find beautiful views even from Åsa to Varberg. Unfortunately there also are boring parts. Not so many houses, old railways and parts are long transporting without any meaning.

Vi har cyklat sååå många trevligare sträckor än den här. (Ja, vi ska cykla dem igen och tipsa er här på bloggen.)

Rolfs bron vacker bro kattegattleden sven cykel
But there also are just wonderful places – like Rolfs Bridge from 1600.

Vi avslutade midsommarhelgens cykling i Varberg med brunch på Varbergs stadshotell. Riktigt gott! Här sov vi förra gången vi cyklade från Göteborg till Varberg och deras SPA kan vi verkligen rekommendera!

I Varberg finns dessutom ett bra museum på Varbergs fästning. Även det värt ett besök. Så om du är på långcykling – spendera några extra dagar i Varberg.

För vår del begav vi oss hem med tåget. Fastän vädret varit perfekt fick ingen av oss den där lyriska känslan som vi ofta har i kroppen efter en riktigt bra cykling. Riktigt varför kunde ingen av oss sätta fingret på.

Vresros hav kattegattleden
Or this view. Next time will we stay in Åsa a few days and rent a canoe to explore the archipelago.
kattegattleden båt hav
Another nice view from Kattegattleden.
I have no photos from Varberg – but it’s also a summer town with many restaurants, cafes and beautiful places. I put some links below and you can see more at the youtube movies.

Links

Kattegattleden Göteborg – Kungsbacka

Om Göteborg

Trädgårdsföreningen Göteborg

Hotell Bellora

Botaniska trädgården

Restaurangen i Hovås

Maleviks rosenträdgård

Kungsbacka

Lilla Laxen

Fjärås Bräcka

Om Åsa

Åsa Gästis

Om Varberg

Varbergs fästning

Stadshotellet i Varberg