Kattegattleden på Bjärehalvön

De senaste veckorna har det blivit mycket cykling; Sydostleden, Kattegattleden från Göteborg till Varberg och Kattegattleden från Ängelholm till Båstad. Och jag kan konstatera att skillnaderna är stora. Bara för att Kattegattleden vunnit fina priser ska du inte tro att hela Kattegattleden är fantastisk. Det är stor skillnad på olika sträckningar. Mer om det i senare inlägg.

Rönne å Ängelholm Skåne
The route between Klitterhus and Lervik is one of the best part of Kattegattleden. You cross the Rönne River and the route follow near the coast.

I går ställde vi bilen vid Klitterhus. Vi har cyklat Kattegattleden många gånger förr och vet att sträckan mellan Utvälinge och Ängelholm bara är en transportsträcka (riktigt tråkig med mycket biltrafik nära cykelvägen). Genom Ängelholm har vi cyklat många gånger förr – men ta dig verkligen tid att njuta av Ängelholm om du inte varit där tidigare.

Rönneå Skälderviken Ängelholm
If You look out at Skälderviken You see the Kullaberg.

Vid Klitterhus börjar en sträckning av leden som du aldrig tröttnar på! När vi cyklade där i Påskas var underlaget vidrigt – men nu när det är nyasfalterat har den här delen av Kattegattleden allt man kan önska sig.

Skälderviken Ängelholm boats Rönneå
If You like boats You can see them at the Marina in Skälderviken

Eftersom vi har så många filmer på vänt valde vi att inte filma – så ni får föreställa er upplevelsen genom bilderna istället.

The route follow near the coast. Very short part is gravelled, but the most is perfekt asphalt.

Fastän vi nyss kommit in i juli är gräset avbränt som i augusti – ett vanligt år skulle antagligen vresrosen fortfarande blommat. Men i år var den utblommad, ja även mjölkörten började gå i frö.

I really love this part of the route and want to stop all the time – but the photo don’t show the beauty. You even pass sand beaches if You want to take a break.

Vid Lervik gör Kattegattleden en böj inåt landet. Det är möjligt att man skulle kunna hitta någon grusväg som följer havet. Eftersom vi ville äta på Salomonkrog valde vi att lämna leden och istället cykla via Förslöv, Grevie kyrkby och Grevie. Visserligen går Kattegattleden via Grevie till Salomonhög – men den uppförsbacken är inte rolig att cykla uppför. Senast vi cyklade där döpte vi den till ”Ilskans backe”. (Mer om det kan du läsa här)

After Lervik (I think) the route is a bit boring and show You inside the country. We left the route and pass Förslöv and Grevie church. Bjäre is ful of nice ways – take your time to explore them.

Salomonhög ligger på Hallandsåsen och man förstår varför bronsåldersmänniskan valde att placera en hög just här. Utsikten är slående. (Riksantikvarieämbetet anser att området är av riksintresse.)

Kattegattleden pass the place we call ”Angry Hill” because of it’s gradient. This time we follow the way between from Grevie to Västra Karup and chose the first way at right. There are signboard to Bjäre Golfklubb. This hill was much better – even if we have upwind.

Idag finns Bjäre Golfklubb i området och Salomonkrog med sin prisvärda lunchbuffé. (Nu hade de förändrat söndagsbrunchen, men mer om det i separat inlägg.)

We love the food at Salomonhög. It’s quit high and the bicycling down is just amazing. There are different ways – this time we took the way to Karstorp.

Uppe från Salomonhög har man olika alternativ att ta sig ner. Sinarpsrundan är cyklingsvärd, men den här gången utforskade vi nya vägar på Hallandsåsen. Via tusenträdgårdar hade jag hittat en trädgård att besöka i Böckerskogen.

So many beautiful views, cows, calm – almost no cars.
We found a wild cherry tree and take another break before we explore the ”Böckerskogen”

Det var som att komma till en annan värld, ett Österrike mitt på Bjäre? Vi fick veta flera av husen kom från Dalarna. I början av 1900-talet hade en man köpt marken och flyttat dit trähusen för att skapa en unik miljö. Och det lyckades han med!

Böckerskogen
Böckerskogen was a quit amazing place on a hill. In the early 1900 a man bought ground here and move old three houses from Dalarna to this place. You will feel like visiting another part of the world.

Vi fann en helt underbar nedförsbacke till Båstad. Hur man hittar tillbaka till den vet jag inte – men det var i närheten av Karstorp.

Båstad
After Böckerskogen we found an new way down to Båstad – a very small way on the map – but perfect dip. In 1800-1900 Båstad was a very popular tourist resort – before the charter. Now it’s well known for the tennis.

Båstad är ännu en pärla på Bjäre. Än hade turistinvasionen inte börjat. Ändå avstod vi från att besöka hamnen. Istället passade vi på att besöka BRF Skånegårdens trädgård idag när den var öppen för allmänheten. Fram till 1969 var Skånegården ett exklusivt hotell där Gustav V var en återkommande gäst.

Båstad Skånegården
This day it was ”Thousand gardens day” – You will find a link bellow. We visit the special garden att BRF Skånegården. Once a time this was a very exclusive hotel with guests like king Gustav V and John F Kennedy.
Båstad Skånegården
There was a nice garden with water lily and roses

Efter besöket på Skånegården följde vi Aagardh-gatan genom Båstad till fotbollsplanen. Aagardh-gatan med sina låga hus, rosor och stockrosor har en viss likhet med gamla stan i Simrishamn och är betydligt trevligare att cykla än tillsammans med bilarna i centrum.

Hur man hittar till Sinarpsrundan är svårt att förklara (och jag vet egentligen inte själv). Vi hade tur och träffade en hundägare som kunde beskriva hur man tar sig till bäcken. Cykelleden går upp till Båstads företagsby. Där korsar man vägen och kommer till Sinarpsdalen.

From Båstad we chose the south part of ”Sinarpsrundan” up to Salomonhög. It is not so easy to find – another time we will make a movie and explain. I think Salomonhög is a part of Hallandsåsen, it go up, up, up – but not so heavy – and wonderful views.

Senast jag cyklade här var på elcykel (lägger en länk till filmen längst ner).

Den här gången fylldes luften av gulmåra – och så utsikten. Här är så vackert!!!

Gullmåra
When bicycling a really appreciate the whiff of flowers. This ”Gullmåra” was extremely and I have to stop and just breathing.
Ok – not only breathing …

Från Grevie följde vi Kattegattleden ner mot kusten. Om du ska bara ska cykla Kattegattleden en gång så välj att ta den här sträckan från norr till söder. Tidigare har vi cyklat den söder ifrån – men då upplever du inte alls havet på samma sätt. Det var sååå många vackra vyer.

Then we have to continue. This time we following the Kattegattleden från Grevie down to Ängelbäcksstrand. This part of Kattegattleden is much better from this way. Amazing views out over the sea.

I min trädgård växer sparris – så varje gång vi cyklar längs havet har jag plastpåsar med mig för att samla tång. De här gången fyllde jag två påsar, stampade på dem, tryckte ihop innehållet tills de blev riktigt tunga.

In my garden I growing asparagus – and they love seaweed. So I just have to bring some seaweed with me every time I visit the beach.

Ja – du märker – lovorden för den här sträckan av Kattegattleden räcker inte till. Nu är det inte så att jag lovordar alla delar av Kattegattleden. Utmaningen är bara att skriva om de andra sträckorna på ett balanserat sätt. Inser att det är därför inlägget om cyklingen från Göteborg till Varberg tar sådan tid att formulera. Nåväl, lovar att det ska komma upp denna veckan. Men det är inte lika kul att skriva när det inte finns så mycket positivt att lyfta fram.

As I told you before – this part of Kattegattleden is one of the best. Could it be closer to the sea?

Sträckan Lervik – Klitterhus tröttnar vi aldrig på att cykla. Det kan regna, blåsa – ändå är det fantastiskt! Och mer havsnära kan det knappast bli.

You also can find some art near the route.

Nu hittade vi även en ny konstinstallation längs leden.

Totalt blev dagens cykling 68 kilometer och vi var hemifrån i elva timmar.

Bästa maten, bästa vägen – bara bäst, bäst, bäst!!!

Back to Rönne River after eleven hours and 68 kilometer. Perhaps one of our best bicycklingdays.

Links

Kattegattleden – the first national bike route in Sweden

Tusenträdgårdar – a day then you can visit privat garden. But you also find interesting garden you can visit all the year.

Salomon krog – this is my favorit food. I will write more about them and put a link here.

Salomonhög – bronze age

More about Bronze Age’s Tombs

Båstad – Bjäre – a place for bicycling

Påskcykling på Bjärehalvön – tre dagar

5 svar på ”Kattegattleden på Bjärehalvön”

 1. Ann-Christin Hansson skriver:

  Den här sträckan funderar vi på att cykla snarast. Verkar helt fantastiskt?

  1. Ja – den kan jag verkligen rekommendera. En av våra absoluta favoritsträckor på Kattegattleden. Jag har sovit på Hovs hallar två gånger (om man vill ha lite extra tid på Bjäre).

   1. Ann-Christin Hansson skriver:

    Tack! Funderar att ta en tur redan på söndag?

    1. Om ni äter på Salomon krog får ni hälsa från oss 🙂 De är supertrevliga där. Tips – ta inte ilskans backe (Kattegattleden) upp till Salomonkrog.

     1. Ann-Christin skriver:

      Tack för tipsen!

Kommentarer är stängda.