Humlor

humlor biologisk månfald

Sedan 2014 använder vi trädgårdarna för att bidra till biologisk mångfald. Vi har slutat skyffla under fruktträden – istället låter vi blommande växter sprida sig – som här – bolltisteln. Någon gång vartannat år ligger jag på knä och tar bort oönskade växter med maskrosjärn. Humlorna älskar blommorna.

De ökar i antal för varje år. Kanske har de hjälp av jordråttorna som härjar i trädgården under vintern. Det sägs att humlor trivs bäst i gamla sorkbon.

I våras planterade vi hundratals överblivna påskliljor. Förhoppningsvis blommar de på nytt till våren och kan ge mat och skydd åt nyvaknade humlor. En annan bra humleväxt är Kärleksört. Den blommar långt ut på hösten. Dessutom är bladen ätliga.

Länkar

Rädda humlor och bin – Panda Planet

Naturskyddsföreningen – humlans år

Jordbruksverket – fakta om humlor

10 fakta om humlor