Veckans ros – Österlens Prolifera

rosa rosor Vrams gunnarstorp
När jag träffade Fågelräddaren gav han mig blommor varje gång vi sågs. Rosor, liljor, orkidéer. Det var innan jag fick insikt i att snittblommor fraktas från Holland i stora kylbilar, att svinnet är stort både hos grossister, butiker – ja, och i slutändan slänger du blommorna efter en vecka. Vi kom överens om att jag fick köpa rosenplantor istället. I dag har vi mer än hundra olika sorter. Drömmen var en vit trädgård, men så hittade jag Rosa Ghita Renaissance. Doften var fantastisk och färgen ljusrosa. Sedan dess har allt mörkare rosor flyttat in i trädgården.  Till höger klänger Vrams Gunnarstorp i körsbärsträdet Büttners Späte Rote).
Österlens Prolifera – årets doftfavorit. De rotäkta rosorna är inköpta på Eiras gröna (länk längst ner i inlägget.) Österlens Prolifera är en gammal kulturros. (I rabatten vid Rhododendreon växer Vrams Gunnarstorp, The Fairy (polyantha-gruppen), American Pillar, Pink Grotendorst, Österlens Prolifera och min Mormors Ros. Bakom körsbärsträdet Van kämpar Felicia och Gallica Splenders.)

Veckans ros

Veckans rosor ger jag till Tove Folkesson och Bob Hansson för deras helhjärtade engagemang på skrivkursen på Capellagården. Ni lyckas överraska mig varje år. Ångrar inte för en sekund att jag åkte hit i år igen.

Länkar

Österlens kulturhistoriska rosor

Raskarums plantskola

Eiras gröna