Fem tips på trevliga trädgårdar att besöka i Skåne

Tulpaner på Sofiero våren 2016

Ett av mina favoritnöje är att besöka trädgårdar, plantskolor och parker. Det är härligt när någon annan vattnar, rensar ogräs och klipper bort visset. I timmar kan jag vandra runt och bara njuta.

Tanken var att lyfta fram fem trädgårdar – men det finns ju så många!

 

Fem trevliga trädgårdar i Skåne

1. En klimatsmart tulpanresa – Sofiero Slottsträdgård, Helsingborg

Fortfarande drömmer jag om att besöka Keukenhof i Holland när tulpanerna blommar. Ett besök på Sofiero är både mer klimatsmart och effektivare. Färgkombinationerna är oändliga och en dag försvinner lätt.

Sofiero är mest känt för sina rhododendron. Har du tur kan du pricka in ett besök när både tulpaner och rhododendron blommar.

Slottsrestaurangen håller hög kvalitet. För dig som vill ha något enklare finns det även ett café.

2. En liten bit av Medelhavet, Hammenhög

I Hammenhög, på Österlen, hittar du en liten bit av Medelhavet intill vägen mellan Ystad och Simrishamn. I butiken, med samma namn, finns de godaste oliver du kan hitta i Sverige. När du kliver ut i trädgården bakom butiken så ligger Grekland där. Vitkalkade murar, blå trädetaljer, vinrankor och massor av lavendel.

Tyvärr stannar inte tåget i Hammenhög – men det går bussar dit om du vill åka kollektivt.

3. En fika under persikoträden – Åbergs trädgård, Ystad

Älskar du växter bara måste du besöka Åbergs trädgård. Sortimentet av perenner måste vara det största i Sverige.

Här kan du läsa mer om Åbergs trädgård.

4. Lotties trädgård, Ängelholm

På trädgårdsrundan besökte vi Lotties trädgård av en slump och blev helt betagna. Här hittar du bilder från vårt besök den 3 juli 2018.

5. Slottsträdgården i Malmö

Den 7 juni 2017 besökte vi Slottsträdgårdarna vid Malmöhus. Det som etsade sig fast i mitt minne var koloniträdgårdarna och inspirationsträdgårdarna. När jag går tillbaka till inlägget ser jag att bloggandet utvecklats en hel del under året. Nästa år blir det ett nytt besök i Slottsträdgården– men då ska jag åka dit själv och ägna många timmar åt att njuta och fotografera. Då ska jag passa på att äta på Slottsträdgårdens kafé.