Klimatsmarta upplevelser

Vad är en klimatsmart upplevelse?

Den 22 augusti 2018 skrev Minimalistinnan att upplevelser inte alltid är hållbart.

Hennes ord hänger kvar. Vad är en hållbar upplevelse?

Sommarens böcker

Att läsa en bok måste väl vara en hållbar upplevelse? Ja, i alla fall om du lånar den på biblioteket eller köper en begagnad bok.

Torsdagen den 16 augusti 2018 ägnade Nordvästra Skånes tidningar och Sydsvenskan hela tidningen åt vårt klimat och vår miljö. På sidan A7 fanns en intervju med Helena Eriksson, ”återvinningsengagerad NSR-anställd som vill stoppa svinnet och öka återbruket.

Det finns nära 40 olika material man kan återvinna här. Återbruk är steget före återvinning. Vi gör en stor satsning så att materialet inte ska hamna i containrarna därborta. Om vi ser att någon är på väg att slänga fina prylar stoppar vi dem. Men vissa saker är svåra att ta hand om.

– Det finns extremt mycket böcker, mer än det finns behov av på second hand marknaden. Dem hårda pärmen har varit det svåra att återvinna.

– Men nu har vi hittat en samarbetspartner som kan hantera materialet med en ny teknik. Det är jätteroligt.

 

Promenader och cykelturer

Under många år körde vi till Gylleboskogen för att springa en runda. Det var innan jag började tänka på utsläppen. Tänk om det vore enklare att kombinera cykel och kollektivtrafik? Att ta cykeln till skogen eller en promenad/cykeltur/joggingrunda som startar utanför dörren – det kallar jag klimatsmart upplevelse.

Matupplevelser

Vi brukar undvika pizzerior och snabbmat, men vi tänker inte på hållbarhet när vi väljer maten.

På Stationen i Örkelljunga har de märkt ut vilka rätter som innehåller svensk kött. Alltid en början.

Vad mer kan man tänka på när man väljer restaurang?

I Miljötidningen från den 18 augusti 2018 läser jag om Ludvig Odeholm på Erikstorp i Borstahusen som är stolt över restaurangens krav-certifiering.

matsvinnet vill han jobba med.

– Det är en av de viktigaste frågorna. Jag tror att det är något så sjukt som att två tredjedelar av all mat som produceras i världen slängs. Där har vi störst möjlighet att kunna påverka på riktigt. ”Gårdagens” är ett lysande exempel där vi tar mat som skulle ha slängts och istället säljer den. Vi har börjat jobba mycket mer med andrasorteringsgrönsaker också, krokiga gurkor och de fula champinjonerna, i den mån det är möjligt utan att tumma på kvaliteten. För mig känns det självklart 2018 att man jobbar så här.

Givetvis googlar jag upp Erikstorp. Brunch för 199 kr – låter ju väldigt spännande! Vi får se vart söndagens cykeltur går.

Här hittar du länkar till cykelupplevelser

Skåne nordväst

Skåne sydväst

Skåne sydöst

Skåne nordöst