Nederländerna

Fortfarande säljs det många elcyklar, men det börjar lugna ner sig. I går bokade Sven möte i Volendam med Mr Kubinga, som säljer barncyklar.

Mr Kubinga har ett stort utbud av barncyklar.

Egentligen hade vi tänkt cykla runt Bodensjön i höst, men vi vill inte flyga. Jag tycker att det är för långt att köra bil – och vi har inte hittat bra tågalternativ. (Det är flera månader sedan jag skrev till Centralens butik i Kalmar – men det verkar ha väldigt mycket att göra. Eller så är det svårt att hitta resor där man kan ta med cyklarna.)

De rökta ostarna som skulle ”hänga” hittar du i de flesta affärer. På Sardinien föredrog vi dock den kokta skinkan framför den rökta. (oktober 2017)

Nu har jag gjort en resrutt:

Vi lastar cyklarna i bilen och ger oss av på lördag när Sven stängt i butiken. I Maribo på Lolland är första hotellet bokat. Dit är det 21 mil. Förhoppningsvis ska vi hinna se oss omkring på Lolland med cykel innan vi kör vidare till Weener i Tyskland (42 mil enligt Google maps).

Weener ligger nära floden Ems och det ser ut som om det går småvägar längs floden. Dem vill jag utforska med cykel på söndag.

Väldigt tidigt på måndag får vi ge oss av till Volendam (25 mil). Tre kilometer från Volendam har vi bokat två nätter via airbnb. Enligt beskrivningen ska huset ligga i ett lugnt område och ha kök.

I Villanova fick vi sällskap av en hungrig katt när vi skulle äta vår medhavda baguett och tonfisk. Därför valde vi att äta melonen på vägen ner. Vi lärde oss att det är klokast att ha nödproviant med i bagaget. Siestan gör att det kan vara svårt att hitta mat och dryck i småbyarna. (oktober 2017)

Vi älskar att gå i matbutiker utomlands och botanisera. Sedan är det Sven som tillagar i köket medan jag vilar eller skriver.

När jag satt med bokningarna damp det ner ett mail från hotels.com med rejäla rabatter. Så jag passade på att boka ett hotell i Amsterdam också. Förhoppningsvis ska vi får cykeltips av våra värdar på airbnb (det står i beskrivningen att de cyklar mycket – bara det känns jättespännande). I Volendam tänkte vi lämna bilen för att cykla runt i Nederländerna.

Här har vi dukat upp en enkel lunch när vi besökte Moringa plantagen på Teneriffa. Grönsaker inköpta på lokala marknader och bröd från ett lokalt bageri. (januari 2018)

Här har jag samlat några länkar om Nederländerna som jag ska läsa vid tillfälle.

Länkar

Boende för vandrare och cyklister https://www.vriendenopdefiets.nl/en

Krister Isaksson – Nederländerna världens bästa cykelland

Allt om cykling i Nederländerna

Snabbvägar

Amstedam på 12 timmar – Jennifer Sandström

Resfredag