Vad gör hotellövernattningen till en upplevelse?

Hur många hotellövernattningar minns du?

För det mesta handlar det bara om att sova, men ibland blir hotellövernattningen en upplevelse.

I går satt vi och kollade på våra vLoggar. Hotellövernattningarna vi minns är de riktigt bra eller de sämsta. De där i mitten flyter samman till en grå massa.

På lördag lastar vi cyklarna och beger oss till Nederländerna. (Kommer mer om planeringen i morgon.) Det blev bestämt alldeles nyss – så nu får jag se till att boka boendena på dit resan. En sak har vi lärt oss – att ha de första boendena bokade – annars försvinner så mycket tid.

Men vad är viktigt för oss för att ett boende ska bli en upplevelse?

Sängarna

Charterhotellens sängar är ofta riktigt dåliga. De bästa sängarna har vi fått på AirBnb. Ett ställe som överraskar positivt är Tre Björnar i Älvdalen – riktigt bra sängar fast det är ett vandrarhem!

De här boendena överraskade med fantastiskt bra sängar

Güimar, Teneriffa

Låsta grindar, ett utekök under tak (perfekt för cyklarna), lugnt läge – men ändå nära till Güimar med flera supermercado, en liten trädgård. Vad mer kan man önska?

Tre Björnar, Älvdalen

God frukost

Det är stor skillnad på frukosten på olika hotell. Vissa har fokus på mängden mat. Andra har mindre utbud men satsar på kvalitet. För egen del föredrar jag kvalitet framför kvantitet. Dessutom imponerar det på mig när man tänker i hållbarhet och tar tillvara överskottet.

Favoritfrukostar

Tre Björnar, Älvdalen – den perfekta frukosten enligt mig. Lokalproducerat, hög kvalitet (även om utbudet inte är så stort), lokal prägel (lingon och blåbär från skogarna, sylt och mos kokt i vandrarhemsköket, nybakat bröd där överbliven havregröt används).

Bästa frukosten hittar du oväntat på vandrarhemmet Tre Björnar

Toftaholms herrgård – uppskattade särskilt möjligheten att pressa apelsinjuice. (Kolla vLoggen.)

Enehalls pensionat – hade lokala produkter på sin buffé som Heberleins charkuterier. Jag uppskattar att kunna pröva lokala matproducenters produkter.

Miljö och faciliteter

Under den här rubriken skulle jag sätta allt det där runtomkring som gör vistelsen till en upplevelse. Det kan vara ett härligt SPA, fantastisk natur, inredningen, hög mysfaktor eller något så enkelt som en bastu efter en ruggig cykling.

Boenden jag aldrig glömmer

Hovs hallar – Den här pärlan upptäckte vi på påskcyklingen. Vi hade inte bokat innan utan ringde samma eftermiddag och blev vänligt bemötta. Naturen är helt makalös. (Jag var tvungen att ta med Cissela dit – se vLogg längre ner på sidan). Du kan bada bastu med utsikt över havet eller bada badtunna. Det INGÅR i boendet! Att se solen gå ner i havet medan du äter middag – eller att äta frukost framför den sprakande elden i den öppna spisen. Det här hotellet har allt! (Sängarna och frukosten var också i topp-klass – men det kommer i skymundan för allt det här andra.)

Naturen på Hovs hallar är hänförande.
Bild: Cissela Larsson

Bäckaskogs slott – Samma sak är det med Bäckaskogs slott. Inte heller där ser man frukosten och sängarna för den där upplevelsen. Slottsmiljön, närheten till Ivön. Ja, se själv i filmen. Helt fantastiskt. (Även där lär det finnas bastu och badtunnor – men vi föredrog att cykla.)

Under tidigt 1200-tal grundades Bäckaskog som ett premonstratenskloster. Vid reformationen 1537 blev klostret indraget till den danska kronan och gavs som förläning till ätterna Ulfstand och Brahe. 1584 skänktes Bäckaskog till Henrik Ramel som under åren 1584-1653 byggde om klostret till en befäst slottsanläggning. Det var då Bäckaskog fick sin nuvarande utformning.

Toftaholms herrgård – Den igenväxta gamla riksvägen passerar utanför Toftaholm. Det är förklaringen till gårdens läge. Vi besökte den lilla ön och sög i oss platsens historia. Det är sånt som blir en upplevelse för mig.

Stenbock Toftaholm
1389 köpte Jöns Skötta Tofta bys åtta hemman. Där började han bygga ett stenhus på en ö i sjön Vidöstern.

Så klart finns det så många fler hotell att lägga till under ovanstående rubriker. Istället har jag gjort en kategorisering där jag vägt samman helheten och fördelat årets hotell under tre kategorier nedan.

Favorithotell vi gärna återvänder till (4-5)

Hovs hallar

Påskcykling till Hovs hallar

Hotel Nogal i La Escalona

Det var innan vi börjat vLogga. Här bokade vi två nätter på nätet. En pärla en bit upp i bergen med härlig atmosfär och en varm pool under glastak. Dessutom förvarade de våra cykellådor utan kostnad. Wow! Bara en sån sak!

Januari 2018

Som på Bali

På Teneriffaresan konstaterade vi att de där mellanklasshotellen inte ger oss mervärde. Istället blandade vi billiga airbnb med nätter på lyxhotell. Tyvärr har jag glömt namnet – men vi valde ett Bali inspirerat hotell på södra Teneriffa. Mer klimatsmart än att åka till Bali.

Januari 2018

En gaffelkort på Maritim

Helt fantastisk mat, mysiga rum och bästa läget nära hamnen i Simrishamn. Där har vi bokat rum när Österlen Lyser i november.

Bäckaskogs slott

Ja, om upplevelsen skrev jag ovan. Även maten i restaurangen (och frukosten) var helt fantastisk. Se mer på vLoggen.

Toftaholms herrgård

Samma sak här – det är bättre att visa på vLoggen än beskriva upplevelsen.

Ok hotell – som saknar det där lilla extra som ger upplevelsen (3 – ett väldigt brett spann)

Kokkedals slott

Helt ok sängar. Fantastisk miljö – men maten höll inte alls den klass som våra favorithotell. Alla bitarna behöver vara på plats för att vi ska återvända.

Göteborg

Samma med hotellet i Göteborg som jag redan glömt namnet på (får kolla och uppdatera). Man förutsätter liksom bra sängar på hotell – och det var de säkert – jag minns bara inte. Frukosten var helt fantastisk – som att resa till Italien. Och läget super för den som vill bo mitt i smeten.

Vårt första rum låg intill en innergård med fläkttrumma. Även i det andra rummet fanns ett obehagligt ljud. Eftersom Sven har tinnitus återvänder vi bara till tysta hotell.

Stadshotellet i Laholm

Påskcykling 2018 besökte vi Stadshotellet i Laholm.

Det var här vi bestämde oss – de där hotellen i mellanklass faller bort.

Hotell i Santa Cruz

Januari 2018

Samma sak här. Absolut inget billigt hotell – men jag minns inget om varken sängarna, frukosten eller något annat. Bara slätstruket.

Quality hotell i Taastrup

Här valde vi att bo på hotellet där Sönnergaard har sin mässa. Det var lyxigt att kunna ligga kvar på rummet medan Sven gjorde inköpen.

Vi betalade 645 dkr för det billigaste rummet. Det var ett dåligt beslut. Fönstren är dåligt isolerade och hela natten stördes vi av godstågen utanför.

Frukosten är helt ok – varken sämre eller bättre än vad man kan förvänta.

Andra hotell vi besökt  (1-2)

Zleep hotell Ballerup

Jag var tvungen att ändra rubriken – för hit kommer vi återvända, men vi har hittills aldrig betalt för ett rum. Det gör leverantören som arrangerar cykelmässan.

Det finns egentligen inte något att klaga på. Men heller inte något som gör att vi vill återvända.

Här hjälper det inte att frukosten är ekologisk. Det enorma sopberg som blir kvar känns som ett enormt slöseri. Det borde inte vara skatt på arbete. Istället borde allt resursuttag beskattas. Då hade det nog varit mindre förpackningsmaterial på Zleep hotell och betydligt trevligare frukost med mer personal. (Det kommer vLogg under hösten.)

 

Reftele Värdshus

Haha – det här hotellet kommer vi aldrig glömma. Sven har alltid extrem koll på vilka pengar han betalar eller får tillbaka. Receptionisten påstod att vi betalat mindre och vi kunde inget bevisa. Men vi vet – han har extrem koll.

Inte nog med det – frukosten var skrattretande … kändes bara sunkigt … ja, du får själv avgöra.

Vad tror du om att märka våra hotell i de här kategorierna? Vi funderar på en femgradig skala.

Här kan du läsa mer om matupplevelser