Gåsa-blot på Enehall

”Har ni bokat Gåsa-blot”, frågar receptionisten på Pensionat Enehall.

”Ja”, säger Cykelhandlaren, får rumsnyckeln och frågar om bastun.

Jag tittar på lappen som ligger på disken. Gåsa-blot. Det begreppet har jag aldrig hört. Skulle det ha med asatron att göra?

Utanför mörknar det snabbt. Vi kastar oss upp i cykelsadlarna och trampar uppför Hallandsåsen. En timmes cykling ska vi hinna med innan Gåsa-middagen.

När jag växte upp åt vi alltid ugnsstekt fågel med rödkål, äppelmos, brysselkål, potatis och brun sås på Mårtensafton den 10 november. Då skulle sockerbetorna vara upptagna och fars dagar var inte längre så hektiska. Lugnet och mörkret la sig över gården.

Vi dukade bordet med trägässen som farfar snidat, tände ljus och kurade i skymningen. Det var som en försmak av julen. Till efterrätt var det skånsk äppelkaka med vaniljsås. Mor kokte själv vaniljsåsen, men jag föredrog smulpaj. Den där Skånska äppelkakan har jag aldrig förstått meningen med.

Svartsoppa var inget som serverades i Övraby. Den fick jag stifta bekantskap med på gåsa-middag hos svärföräldrarna. Svärmor köpte den färdig och jag som älskade blodkorv borde ju gillat svartsoppa. Det gjorde jag inte. Den var vidrigt tjock i konsistensen och bara vetskapen om att det var blod. Det vände sig i magen när jag tvingade mig att svälja ner de tio skedarna som vi skulle äta.

Den enda goda svartsoppa jag ätit var på Sandskogens värdshus. Den var riktigt god med massor av smak av madeira, konjak och kryddor. På förra årets gåsamiddag på Enehall prövade jag återigen svartsoppa medan Cykelhandlaren valde champinjonsoppa. I år valde vi båda svampsoppan.

Enehall har nog Skånes mest prisvärda gåsa-middag – 795 kr per person för tre rätters gåsamiddag, tillgång till bastu, övernattning och frukost. Du får vara ute i god tid – folk börjar boka redan på sommaren.

Pensionat Enehall har kvar ”pensionat-tidens charm”. Dit åkte man för att bo en hel vecka, ta uppfriskande vandringar i landskapet och äta god mat.

Skånsk äppelkaka på Pensionat Enehall i Båstad

Vi nöjer oss med en övernattning. Och den övernattningen är nödvändig efter all den gåsen vi äter. Den är helt perfekt tillagad, såsen en av de godaste jag ätit och vi tar om tre gånger. Kanske är det därför den avslutande äppelkakan inte smakar.