Närodlat på Bjärehalvön

På Bjärehalvön är man stolt över sin matkultur. Frukosten på Pensionat Enehall är inte stor – men den innehåller lokala råvaror som ost från Skottorp, Heberlens charkuterier, leverpastej och skinka från Per i Viken, hemkokta marmelader.

När vi cyklar är maten en viktig del av upplevelsen. Ni som följt bloggen ett tag vet att Salomon krog är vår ohotade favoritrestaurang.

At Salomon krog we always get surprised of the fantastic vegetables.

Vad är det som gör Salomon krog så speciell?

Eftersom vi missat att ställa tillbaka klockan är vi tidiga och jag lyckas få ett samtal med Inger Eneman, ansvarig för förrätterna och efterrättsbuffén.

Hon berättar hur hennes intresse för sallader växt fram under hennes yrkesliv. (Inger är ingen vän av de storvulna orden – så jag googlade hennes namn när jag kom hem. Om du läser artiklarna som är länkade nedan förstår du att intresset för närodlat och grönsaker inte är nyupptäckt.)

This was one of my favourite this time. Red beet, yellow beet and plenty of dill.

Tidigare har hon berättat hur hon gärna besöker lokala odlare och köper grönsaker för att hon tycker det är så roligt. Den här gången berättar hon om ekobonden Paul Cook som levererat gulbetorna.

”Han kommer hit med stora lådor av alldeles nyskördade grönsaker.”

Och ja – det märks att det är riktigt bra råvaror på Salomon krog.

Och nej – den enda ersättning vi fått är att vi efter förrförra inlägget blev bjudna på en lunch – men det är kanske också något som räknas som samarbete. Oavsett vilket har vi bokat julbord på Salomon krog den 9 december.

Länkar

Inger Eneman om svartkål – HD 5 oktober 2011

Laholms tidning den 25 oktober 2009

 

Här kan du läsa mer om 2018 års gåsmiddag på Bjäre.