Bye-bye oktober

God Morgon,

Zaanse Schans is a perfect place if you want the typical picture from Netherlands. Touristic but beautiful.

Det är redan dags att lämna oktober – och jag sparar ner några minnesvärda bilder från månaden. Flera gånger har jag gått tillbaka till september sammanfattningen och tänkt att jag gör en hel del ändå – trots at jag tar det lugnt. Det är som om det där vardandet får en mening när jag ser bilderna. Det är ok att inte prestera.

Oktober har gått i klimatets tecken. När vi cyklade i Nederländerna hade vi många diskussioner om priset på ren luft, rent vatten och tystnad. Där är kontrasterna så stora mellan de nästan bilfria cykelvägarna längs floderna och de intensivt trafikerade vägarna nära storstäderna.

I samma veva släppte FN sin klimatrapport och sociala medier exploderade av initiativ. Som den högkänsliga person jag är rycktes jag så klart med. Det positiva var att klimatklubben.se lyckades förlösa min klimatångest till en klimatglädje.

(Läs den här texten så förstår ni vad jag menar – och om du inte redan har gjort det – gå med i Klimatklubben på FB eller instagram.)

The reason for visiting Nijmegen and Arnhem was Krister Isakssons article about the bicycle high-way between this towns. It was really amazing. So easy to ride this way! (Not the most beautiful – but very fast.)

Cykelturer

363 km i Nederländerna (1-9 oktober)

57 km på Söderåsen (13 oktober)

Instagram 13 oktober

67 km fantastiska vägar runt Örkelljunga (21 oktober)

44 isande kalla km på Bjäre med gåsamiddag (27-28 oktober)

Vädret

Sol – 30 mm regn när vi var i Nederländerna – i övrigt sol – 20 grader varmt större delen av månaden. Den 24 oktober kom höstregnet och den 27 oktober snöade det. Det var ruggigt kallt några dagar för att på eftermiddagen den 30 oktober bli 16 grader varmt. Barometern har verkligen hoppat mellan låg och högtryck i slutet av månaden.

Maten

Innan och efter Nederländerna har det varit fullt fokus på att ta hand om skörden. Vi har gjort must i omgångar och experimenterat med rödbeta, spenat, chili, päron, äpple, morot, ingefära – ja egentligen allt jag behövde ta hand om i trädgården. Överskottet frös jag in i plastflaskor och glasburkar som jag hade i skafferiet. Perfekt snabbmat att ta med.

I just love Kibbeling. I think i ate Kibbeling every day…

Äppelmos

En hel del äppelmos är också infrusen. På skillnadens trädgård hittade jag bra tips.

  1. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt/plåtar med orensade äpplen tills de blir bruna i skalet och det bubblar.
  2. Pressa genom gammaldags potatispress. (Om du vill kan du även mixa i lite rå ingefära.) Klart att stoppa i frysen (jag använder urdiskade kartonger från vispgrädde att förvara i). Äppelmoset äter vi till frukost när äpplena i mjölkkannorna blivit ”tråkigt” mjuka.

Soppa

Det fanns en hel del grönsaker kvar i landet. Jag kokade potatis, lök, morötter, purjolök, chili och jordärtskockor. Mixade med vispgrädde och grönkål och spädde med vatten till lagom konsistens. Kryddade med svartpeppar, gurkmeja, buljong och salt. Perfekt att frysa överskottet till dagar då man inte vill hänga i köket.

Skrivande

När vi kom hem från Nederländerna fokuserade jag på att få upp blogginläggen jag hade i huvudet. Det finns en vision att ”binda samman dem” på cyklat.se. Men det har inte blivit skrivit än.

Jag intalar mig själv att göra undan allt annat innan jag åker till Älvdalen den 12 november. Därefter har jag tänkt leva i bokprojektet fram till att manuset har skickats till förlag på nytt.

Sociala medier

Här har jag lagt väldigt mycket tid.

Bloggen www.andebark.se

Aldrig tidigare har jag skrivit så mycket om cykling som sedan vi kom hem från Nederländerna. Hoppas andra kommer ha nytta av texterna och inspireras.

Instagram

Det känns som om instagram-kontot utvecklats och att jag har ett embryo till något bra.

vLoggar

Ännu en månad lyckades Cissela redigera fyra vLoggar. Nu har jag skickat underlag för tre vLoggar om Nederländerna.

 

Månadens bästa

Äntligen har min klimatångest förlösts till klimatglädje och jag har hittat mitt sammanhang. Trots fantastisk cykling i Nederländerna är det starten av Klimatklubben som överskuggar allt.

North of the Rössjön you find Trollehallar. The story said that it was a hideaway for Snapphanarna around 1670 – you can read more about Snapphanarna in the link below.

Månadens sämsta

Åkte på några dagars förkylning …

This old bridge over Pinnån is one of the most beautiful bridges I ever seen.

Månadens lärdom

Räkna till 950 innan jag kastar mig in i ett nytt projekt. Ack, vilken ångest jag fick sedan jag startat Klimatsmarta investeringar på FB.

Mål för november

Hitta ett hållbart sätt att leva även om jag vågar ge mig utanför den skyddade glaskupan.

Life its good
I couldn’t say it better 🙂

Långsiktiga mål

Funderar på en klimatutmaning i två etapper. 1. använda allt jag tagit om hand om och köpa kort datum. 2. Planera odlingen så att jag kan försörja mig på egen frukt och grönsaker – utom när vi reser.

Tänk om man kunde skapa något sånt här i Billesholm?

Our best way to eat! We love local markets and buy different things to try. Then we found a beautiful place like this we take a break. Our favourite is paprika, cheese, tomatoes, tunafish in olive oil.

Tacksamhet

Till Sven – min räddare – min skyddsängel – min själsfrände. Utan honom klarar jag mig inte. Det hjälper inte att läkare säger att jag måste lära mig leva med min personlighet. Mitt driv är livshotande och tar kommandot när jag minst anar det.