Bye-bye september

God Morgon,

Älvdalen trolldomsprocesser
Foto: Håkan Olsén

Det är redan dags att lämna september – och jag sparar ner några minnesvärda bilder från månaden. Flera gånger har jag gått tillbaka till augustisammanfattningen och njutit av sommaren.

Inte konstigt att september försvann så snabbt. Första halvan av månaden var jag i Älvdalen. 

Det var 350 år sedan rannsakningen ägde rum i Älvdalens sockenstuga och alla blogginlägg ägnades åt trolldomskrisen.

witchcraft trolldom häxprocesser häxa trollkona
In september 1668 there was a trial in Älvdalen. 12 person was sentenced to death, accused of witchcraft. The trial was in Sockenstugan beside the church.

Cykelturer

7 mil Bjäre och Sinarpsdalen – 2 september 2018

7,4 mil på Bjäre – 16 september 2018

We take the same place as last week, but found many new ways. The sky was so blue and I have to stop again and again and again.

Cykelmässor i Danmark – 22-24 september 2018

I love clouds. This evening they change all the time – like a theatre.

Vädret

Fortfarande behövs det mycket regn. Jorden är så torr, även om det regnade mer än 20 mm helgen vi var på cykelmässa.

Blåbär skogar älvdalen skog
Lucky to find berries to breakfast in the wood.

Maten

I Älvdalen åt jag massor av svamp, Karl Johan och smörsopp både stekt och i soppa. Fortfarande var det fullt med blåbär och lingon i skogen. Härligt!

I Skåne mognar bönorna. En favorit nykokta med färska tomater och en burk tonfisk. Annars har det blivit väldigt mycket fröknäcke med ost, paprika, tomater och våtarv.

Päron och äpplen mognar i massor. Vi har plockat både rönnbär och nypon att torka.

The nature is full of good things to pick in the autumn.

Skrivande

Foto: Håkan Olsén

Oj, på den fronten är det klent. Jag har inte alls jobbat så mycket med Marittexterna som jag tänkt mig. I Älvdalen ägnade jag mycket tid åt bloggen och föredragen. Ett sätt att bygga min plattform för framtida utgivning kanske.

Nu har jag anmält mig till skrivretreaten för Mats Söderlund och Susanna Alakoski. Förhoppningsvis gör den genomarbetningen att något förlag blir intresserade av min romanserie ”Vem tände bålen?”

Älvdalen is like a fairy tail. This is the way from Loka.

Sociala medier

Oj, oj, oj vad det varit roligt med sociala medier den här månaden. Det har hänt så mycket att jag får dela upp det i underrubriker.

Instagram

Via Influencer of Sweden har jag varit med i två Insta-raketer. Superkul att under några dagar aktivt följa och kommentera 15 andra konton. (Ja, du ser vilken effekt det ger på gillamarkeringarna på insta-kontot.)

Sedan har jag varit med i två Insta-analyser med så otroligt värdefulla tips. Därför har jag ändrat fram och tillbaka en massa den här månaden. Men nu tänker jag att instakontot får vara som det är. Kanske har jag hittat en plattform för bilder när vi är ute och cyklar.

Mogna bloggare

Här har jag hittat ett härligt gäng där det känns som om jag kan vara mig själv. Sååå tacksam för den här gruppen!

vLoggen

Dottern har fått jobb på Starfields, så det blir inte längre så mycket tid för vLoggar.  Men två vLoggar har det blivit.

Månadens roligaste var att Cykelaffären såg resultat av månadens marknadsföring. De två första veckorna i september var hälften av elcyklarna som såldes direkt hänförliga till annonseringen på nätet. Helt otroligt! Känner mig så nöjd!

The trial was in Älvdalen September 1668 and propagated to a big area. 1676 they understand that the witness not told the truth. Then about 300 persons was killed and there bodies was burned at the stake

Månadens bästa

Föredragen i Älvdalen. Det var så otroligt roligt!!! Jag klarade det! Och jag fick så mycket positiv kritik!!!

Jag är redo för det nya livet!

Månadens sämsta

Det skulle väl vara valet.

Hur kan en stor del av befolkningen ha missat allvaret i miljökrisen? Jag är bekymrad – men inte uppgiven. Det är bra ännu viktigare att inspirera människor till att leva mer klimatsmart.

The witch trial in Älvdalen starts with noise between two children. The girl was the brave one and pick up some goats who run away over the river during the struggle. Later the boy told his father that Gertrud the Devil helped her to pass the river.

Månadens lärdom

Oj – den var svår… Dorotea Pettersson hade en så klok formulering om att Välja vila var livskvalitet…. får se om jag hittar den och kan skriva ett eget inlägg om det.

Fågelräddaren är min skyddsängel. Hur många gånger han räddat mitt liv kan jag inte längre räkna. Med honom är jag trygg.

Mål för oktober

Just nu är vi iväg och cyklar i Nederländerna (så det här inlägget förberedde jag innan vi åkte). Målet är att samla material till att göra riktigt bra vLoggar och blogginlägg om resan.

Långsiktiga mål

Fortsätter sträva mot att bli en konfliktfri zon.

Then I visit Älvdalen I live at the hostel three bears.

Tacksamhet

När jag tänker tillbaka på månaden går mina tacksamhetsord till Tini och Lennart på Tre Björnar. De är som en speciell Älvdalen-familj. Jag kan inte i ord uttrycka hur mycket de betyder för mig. Utan dem och Brittas koja hade jag inte varit där jag är i tillfriskningsprocessen. Tini är en stor förebild när det gäller ta-tillvara-hushållning.