Bye-bye Augusti

God morgon,

sunflower

Idag får Veckans ros lämna plats för en augusti-tillbakablick.

Det är härligt att kunna gå tillbaka till sammanfattningen av juli.

Tiden försvinner så fruktansvärt fort. Timmar, dagar och veckor förvandlas till månader och år.

Grep grönsaksodling

Jag har ett behov av att se att min tid är meningsfull, som när jag som anställd lämnade in månadsrapporten.

Att ta hand om råvarorna i naturens skafferi tar massor av tid.

När vi äter frön från Svinmållan i Solrosfältet förbrukar vi mindre av fröer som odlats, skördats och transporterats till affären. Jag tänker att varje människa har en utsläppsbudget. Vi minskar uttagen genom att odla vår mat.

Även om min tid i trädgårdarna inte gör avtryck i världshistorien så är insatserna som sandkorn. Många sandkorn gör skillnad. Och kanske kan mina texter påverka fler till att ta små, små steg mot ett mer klimatsmart sätt att leva. I en sandstorm förflyttas många sandkorn.

Så – här kommer sammanfattningen av augusti under samma rubriker som förra månaden.

En av alla andlöst vackra träningspass över Söderåsen

Cykelturer

6,3 mil runt Örkelljunga – 12 augusti 2018

6,2 mil i Skånska krigets spår – 19 augusti 2018

5,5 mil på Bjäre med ryggskott – 26 augusti 2018

Vädret

Så kom regnet – den 11-13 augusti fick vi 50 millimeter! Härligt att se växtligheten sträcka stjälkarna mot skyn. Även om vi fått ytterligare några 10 millimeters regn är det fortfarande torrt i markerna. Att de sönderbrända gräsmattorna kunde bli gröna igen förvånar mig.

Bob Hansson

Maten

Jag fortsätter baka Fröknäcke en gång i veckan. Annars har det blivit väldigt mycket björnbär, päron och tomater i augusti.

Clara Friis är en dansk päronsort från 1800-talet. De är först ut bland våra päron.

Smoothisarna har blivit mycket bättre. Päron är en favorit. En gång i veckan ersätter jag lunchen med smoothie.

Capella

Skrivande

Den 5-11 augusti var jag på skrivkurs på Capellagården. De där magiska dagarna kan man leva länge på.

Skrivkurs Capellagården Öland

Där hittade jag inspirationen till att omarbeta strukturen i romanen. Min lektör Helena, är nödvändig för att jag ska få något gjort. I går fick jag ett utlåtande på början. Håll tummarna för att något förlag antar romanen när jag skickar in den på nytt i slutet av september.

Sociala medier

Under augusti har jag fortsatt utveckla kanalerna i sociala media. Först och främst fick bloggen ett nytt utseende! Nu är äntligen det gamla livet borta (men inläggen finns kvar om man söker).

Det har varit RIKTIGT rörigt med alla filmklippen. Oj, oj, oj vilket tålamod Dottern haft för att få ihop klipp från GoPro, iPhone och kameran. Förhoppningsvis ska filmklippen bli bättre så småningom.

Totalt fem filmer publicerades under augusti.På skrivkursen med Kim Kimselius använde jag bara den nya Canon-kameran – och det syns på kvaliteten.

På de två sista filmerna prövade jag att använda GoPron på hjälmen. Det blev inte bra.

Slutsatsen är att GoPron är bra om man cyklar på något ställe med häftiga vyer och där man inte kan hålla i kameran. Vad tycker du?

 

Månadens bästa

Dagarna på Capella – det är en overklighet som vi som är där just då delar.

Podden Steg för steg om hållbarhet.

Tove Folkesson Bob Hansson

Månadens sämsta

Ryggskottet. Att jag aldrig lär mig. Det stod en låda med tio honungsramar på trappan och jag skulle bara … Dagen efter kände jag mig stel i ryggen. Borde så klart gått och lagt mig med värmedyna … men jag plockade några äpplen och sedan var det där. Ryggskottet. Funderar på om jag ska boka tid hos kiropraktor. Idag är det en vecka sedan jag lyfte honungslådan.

Månadens lärdom

Var rädd om ryggen!

solhatt

Mål för september

Omarbeta Marit-manuset och skicka in det till åtta förlag innan vi beger oss söderut på cykelsemester.

Planerade vLoggar

Capellagården

Elcykling över Söderåsen (1 september)

Älvdalen (5-15 september)

Cykelmässa och cykling i Danmark (22-24 september)

Långsiktiga mål

Fortsätter sträva mot att bli en konfliktfri zon

Yellow Charles Austin (180627 Rosariet i Ystad)

Tacksamhet

Varje dag känner jag tacksamhet över att jag lever och att det finns goda människor runt omkring mig.