Tågarp – Rönneberga backar – Häljarp – Barsebäcks hamn – Ylleshed – Tågarp 62 kilometer

The only thing we learn about Skånes history was that Skåne was a part of Sweden 1658. Last winter I found a book in the library about the war 1676. On the Rönneberga hills the Swedish army has the camp before the battle of Ylleshed in July 1677.

Regntunga skyar och regnprognos både för Bjäre och Kullahalvön. Vi bestämde oss för att ta bilen till Tågarps station. Skulle det bli ösregn kan man alltid ta tåget tillbaka till bilen.

Det blev 62 kilometer utan en enda droppe regn. Vi hittade en ny favoritrestaurang och ett monument över slaget på Yllehed den 14 juli 1677.

We found a new favourite restaurant in Barsebäcks harbour. Delicious fish! Here you see more photos from Barsebäcks harbour restaurant.

Cyklingen till Barsebäcks hamn var tyvärr riktigt tråkig. Nio kilometer rak, platt väg längs havet. Då hjälper det inte att den är utmärkt som Fjärilsleden. Den enda gången den här sträckan skulle vara rolig att cykla är med riktigt kraftig vind i ryggen. Det är bara att hoppas att Sydkustleden får en annan sträckning.

På vägen tillbaka cyklade vi via Barsebäcks by och fortsatte sedan på en liten väg som gick öster om motorvägen förbi Hofterup, via Ålstorp, Saxtorp, Häljarp, Asmundtorp och Ylle hed/Hedagårdens vindkraftpark.

 

Dagens cykling – 62 kilometer

Vi parkerade vid järnvägsstationen i Tågarp och körde höger mot Härslöv. Efter omkring en kilometer svängde vi vänster upp mot bronsåldershögarna Rönneberga backar. Där stannade vi och beundrade utsikten innan vi rullade ner mot Asmundtorp. En helt underbar nedförsbacke, men idag hade vi tyvärr kraftig motvind. I Asmundtorp följde vi bygdevägen till Häljarp. Från Häljarp till Barsebäckshamn går Fjärilsleden genom Järavallens naturreservat. Dagens tråkigaste cykling. Alldeles platt, rakt fram och inte ett hus. Som tur var hittade vi årets sötaste björnbär längs vägen.

I Barsebäckshamn åt vi på Barsebäcks hamnkrog. Riktigt bra! (Länk kommer i sinom tid.)

Efter Veckans Fångst cyklade vi tillbaka på Fjärilsleden men valde vägen till höger mot Barsebäcks by. På Cykelfrämjandets karta är vägen döpt till Barsebäcks- o Vikhögsturen. Innan kyrkan viker turen av till höger på kartan, men vi fortsatte rakt fram, korsade Hofterup och kom ut på en mer trafikerad väg efter Ålstorp och kom ut på väg 110, som är hårt trafikerad. I Saxtorpsrondellen körde vi vänster tillbaka till Häljarp och samma väg som vi cyklat mot Asmundtorp. Vi passerade kyrkan på vänster sida och valde vägen som är märkt som ”Landskrona Östra slingan – och där hittade vi monumentet på höger sida. (Jag planerar att skriva ett längre inlägg om Ylle hed till vintern och kommer då länka härifrån.)

Here was a big battle the 14th of July 1677. The Swedish army has 12.000 persons and the Danish 10.000. The battle starts at 11 o’clock. 90 minuts later was it over and 6.000 person was dead. In front of me you se Rönneberga hills, the place for the Swedish camp the summer of 1677.

Länkar

Barsebäcks hamnkrog