Självförsörjande

Min mor hade tre frysboxar fyllda med kanelbullar, björnbär, skärbönor, vinbär och jordgubbar. Nu har vi också blivit med frysbox – en Whirpool på 204 liter.

Fastän vi inte skulle konsumera!

I sommar har det varit mer hallon och jordgubbar än någonsin. Redan i våras började jag förvälla nässlor för höstens soppor. Nu är alla frysskåp fulla. Det går inte in en ynka tredeciliters vispgräddspaket! Äppelträden dignar och vi vill göra äppelmust för att kunna bjuda cykelaffärens kunder i samband med ett planerat cykelevent.

När jag körde från psykologen i fredags stannade jag till på elgiganten för att kolla utbudet. Och där stod den! Nedsatt till 3.196 kronor för att det var ett visningsexemplar med en repa i locket! Alltså fatta!

Vi ska ha en smutsig källare. Vad spelar en repa i locket för roll.

Dessutom var det högsta energiklass A++. Och när jag dessutom kom på att jag kunde få plats med den i bilen slog jag till. Alla andra alternativ hade ju inneburit extratransporter för att få den till källaren.

I lördags fyllde jag frysboxen med bär och grönsaker. I år har vi strukturerat infrysningen. De fyrkantiga glasslådorna innehåller blandade bär som vi äter till frukost. I några av lådorna har jag mosat hallonen för att bättre utnyttja frysutrymmet.

De runda yoghurtspannarna innehåller antingen jordgubbar eller hallon. Barnen brukar få bär när de behöver. Även äppelmust fryser vi in i runda spannar.

Genom att stapla högar med samma innehåll får jag en överblick.

I urdiskade paket (grädde, krossade tomater) förvaras förvällda nässlor, bönor och mixade svarta vinbär. Lagom portionsförpackningar när det är dags för soppkok eller smoothie.

Tomater och spenat har fått plastpåsar – men oj, så skrymmande det blir.

Tomatplantorna (180818) i söder börjar se tråkiga ut. De har gett massor av tomater. Droppbevattningen har gjort det enkelt att vattna tre gånger om dagen. I krukorna växer Stevia, physallis, paprika, chilli och fikon.

Vi försöker äta så mycket som möjligt färskt och inte frysa in mer än som går åt på ett år. Nu har vi plats till massor av äppelmust att bjuda cykelaffärens kunder på.

Vad har du i din frysbox?

Vad använder du att frysa in i?

Uppdatering den 2 augusti 2019

Yes, äntligen har jag frostat av alla frysarna. Egentligen skulle det vara gjort redan i juni. Lägger in det som en påminnelse.

Men det är som om vi fyller på hela året.

I mars börjar björksaven. Sedan förväller jag kriskål och nässlor som jag fryser in. I juni börjar jordgubbarna och följs av smultron, hallon, svarta vinbär, blåbär, björnbär.

I år bryr jag mig inte om att frysa in spenat. Tänker att det är bättre för miljön om jag använder grönkål direkt från pallkragarna och kompletterar med ogräs i mina soppor. Det finns nästan hela året i Skåne.

På hösten fyller vi på med äppelmust.

Trixet är att inte frysa in mer än som går åt.

En överfylld frys med saker man inte använder är det inte någon mening med.

Strukturen i frysen är: bär till vänster, björksav till höger. Förhoppningsvis ska hälften vara uppsprucken när vi börjar frysa in äppelmust som också får vara till höger. Där finns även några burkar svartvinbässaft med väldigt lite socker – perfekt att värma med honung och kryddor när det är kallt.

I de översta korgarna förvarar jag nässlor och kirskål i tre-deciliters-gräddpaket. Perfekt att mixa i höstens soppor. Där kommer jag även förvara äppelmos och smothiesar.

Små, små steg mot självförsörjning.

Länkar

Jag följde Sara Bäckmos steg-för-steg anvisningar när jag förvällde spenaten. Det gick supersnabbt.

Här hittar du skördetankar från den 7 september 2016

Skördetankar från den 6 augusti 2014

Skörden bärgas den 12 augusti 2012