Nyplockad frukt

På väg till Kristianstad med ryggsäcken full av nyskördat. Varför importera ekologiska päron från Argentina när trädgårdarna är fulla av obesprutad frukt?

Nu finns det massor av vilda björnbär. Vi har låtit själsvånda björnbär växa till snår. Visserligen har de taggar – men så mycket godare än de framföräldade.

I måndags och tisdags besökte jag mina föräldrar i Ystad. Släktgården är utbytt mot villaträdgård, men även här lyckas de odla i massor. De hade turen att hitta ett hus med ett stort körsbärsträd, två plommonträd, vindruvor, fikon, hallon, björnbär och ramslök. Det fanns även ett växthus där far i år skördat åttio slangurkor och massor av tomater. Dessutom har de kompletterat trädgården med sparris och blåbärsplantor. Även en villaträdgård kan producera en hel del ätbart.

Vår bästa tomat heter ’Favorita’. Tomaterna vid söderväggen gav mycket bättre skörd än de i växthuset.

Jag tog med så många päron jag mäktade bära och vi konstaterade att det nog var Clara Friis. Just nu är de precis lagom hårda enligt min mening. I trädgården ”bag längan” har vi ytterligare två päronträd som dignar av ännu omogen frukt. Det påstås att päron ska plockas innan de mognat. Men jag tycker att det är något visst att äta frukt alldeles nyskördad.

Clara Friis är en dansk päronsort från 1800-talet. De är först ut bland våra päron.

Här i Billesholm har vi massor av fruktträd. De två Transparente Blanche är redan övermogna. Filippa och de röda äpplena vid ”blomsteraffären” är det dags att hålla koll på så att de inte också blir övermogna. ”Bag längan” har vi fått hjälp att beskära fruktträden. Skörden har blivit större än någonsin och jag hittar fallfrukt varje gång jag går i trädgården. Om jag gissar rätt är det röd Gravenstein och James Grieve som snart är mogna.

Röd Gravenstein sägs vara äpplenas Rolls Royce. Även det härstammar från Danmark och är omkring 300 år gammalt.

Ingrid Marie och Cox Orange mognar inte förrän i oktober. Då slår vi in de finaste äpplena i tidningspapper och förvarar dem i mjölkkannor. Ända fram till mars håller de sig. Om något äpple skulle ruttna skyddas de andra äpplena av tidningspappret. Koltrastarna föredrar halvrutten frukt från trädgården framför köpeäpplen.

Länkar

Här kan du läsa mer om hur vi tar hand om frukt och bär

Mer om Clara Frijs 

Mer om Röd Gravenstein