Brösarp

Tänk så många fantastiska platser det finns i Skåne!

I somras passade jag på att ta bussen från Ystad till Brösarp för att besöka en väninna. Med Skåneexpressen tar resan 51 minuter och går nästan varje timme. Om man får ha cykel med sig på bussen vet jag inte. Dags att ta reda på det!

Brösarp ligger nu på vår to-do-list. Det finns ett anrikt Gästgiveri med SPA, som jag inte besökt på många år. Från min tid som ledare i Friluftsfrämjandet har jag många fina minnen av vandringar runt Vantalängan och längs Verkån.

Vid sommarens besök hanns det inte med några vandringar. Däremot hann jag in på kyrkogården innan bussen gick till Ystad. Där vilar Hanna Johansdotter som mördades av sin svärmor i Yngsjö den 28 mars 1889. Texten på gravstenen vittnar om tragedin. För något år sedan lyssnade jag på boken ”Djävulen hjälpte mig”, som är en skönlitterär skildring av mordet. Du hittar bra sammanfattningar av händelseförloppet i länkarna längst ner.

Short facts about Brösarp village

Inhabitants

735 personer (wikipedia)

Population density

7,65/kvadratkilometer

Our best restaurant

We have not visit them recently

SMall foods

There are three supermarkets in Brösarp

Nearest bikeservice

This I need to check!

Mer om Ystadveckan

Här kan du läsa om fler turer till Brösarp

Elna Jolom – 6 oktober 2013

Favoritplatser på Österlen – Vantalängan

Mer om Yngsjömordet

Djävulen hjälpte mig – Caroline Eriksson

Debuterar med tolkning av Yngsjömordet – Kristianstadsbladet 12 juni 2013 

Det glömda mordoffret – Kristianstadsbladet mars 2017

Avrättningen av Anna Månsdotter – SvJT