Vision för Söderåsen

Boka storstadsresan nu. Direktflyg från endast 249 kronor.

(Nyhetsbrev från Norwegian den 14 augusti 2018)

Varför avbeställer jag inte nyhetsbreven från Norwegian. Kanske är det för att jag behöver den där påminnelsen om hur lätt det är att ta en flygresa till någon exotisk stad. Kanske är det för att fortsätta kämpa för en annan syn på upplevelser,

cykel cyklat cykla mölla
”Vi tappade bort Skåneleden och följde den röda leden tills vi kom ut vid strax ovanför Mölle.” (Blogginlägg 21 maj 2018)

Dags att upptäcka världen

(Nyhetsbrev från Secret Escapes den 15 augusti 2018)

Via Secret Escapes har jag hittat massor av häftiga hotell. Man behöver inte ta flyget för att uppleva. Det finns så mycket i närområdet. Fortfarande upptäcker vi nya vägar på Söderåsen. Då har ändå Sven levt hela sitt liv i Billesholm. Så sent som i tisdags upptäckte jag en ny restaurang. Det finns en golfkrog i Billesholm med helt fantastisk salladsbuffé. Eftersom de inte finns på med Trip Advisor hade jag helt missat dem. Det lär bli fler besök där.

Gruva gruvschakt gruvmuseum

Boka sommarens drömresa

Vill du resa till nya upplevelser snabbt och billigt? Vi erbjuder massor av fyndresor för dig som kan ta snabba beslut.

(Nyhetsbrev från Tui den 21 juli 2018)

Varför väljer vi att spendera massor av tid på transporter, i kön till säkerhetskontrollen, i väntan på flygplatser för några få dagars upplevelser i en annan stad? Är det värmen? Är det nya upplevelser? Är det maten? Eller är det bara miljöombytet.

Tänk om de där häftiga upplevelserna kunde skapas på platser dit man kunde komma utan flyg.

billesholm Bjuv gruvmuseet Söderåsen Söderåsens golfklubb

När jag återvänder till arbetslivet vill jag göra något meningsfullt. Sommaren har jag ägnat åt att fundera på hur jag kan bidra till klimatsmarta upplevelser. Närvaron i sociala medier är en del, men jag ser också en potential i utvecklingen av Söderåsen till en cykeldestination.

gruvmuseum bjuv söderåsens golfklubb

Inför mötet på arbetsförmedlingen på måndag har jag varit kontakt med människor som kan förverkliga min vision. Nu hoppas jag att arbetsförmedlingen ställer sig positiva till en praktik/arbetsträning. Att jobba med projekt borde kunna kombineras både med skrivandet och cyklingen. Håll tummarna för mig på måndag!

Gruvmuseet gruvbrytning

Hur visionen kom till

Du som känner mig vet att min hjärna har en tendens att ”poppa” upp idéer så snart tillfälle ges. Kanske minns du Qlaramässan som blev till på ett Qlaramöte och var verklighet två månader senare. Eller Qlarabesked – även det ett resultat av att jag var med på ett Qlaramöte. Eller Ja till Österlen som plötsligt engagerade hela Österlen och ledde till att undersökningstillståndet faktiskt avslogs.

Den här gången var startskottet en inbjudan från kommunen att delta i en cykeltur längs Kattegattleden den 8 maj 2018. Här träffade jag innehavaren av Kågeröds värdshus. Även om vi inte pratat sedan dess finns hon med mig i tankarna i det här projektet.

På cykelturen berättade Susanne Gadd om cykeldestinationer. Några veckor senare fick jag tillfälle att diskutera destinationsutveckling djupare med henne när jag deltog i Kullaturen. (Inbjudan att delta gratis fick jag den 8 maj.)

På våra träningspass över Söderåsen pratar vi en hel del om områdets utvecklingspotential. Det finns även en spännande historia om Vrams Grand Prix.

Och så klart poppar det upp massor av idéer på träningspassen. Idéer som stöts och blöts med min Livskamrat/träningskompis/själsfrände. En idé var att lotta ut provcyklingar upp till Söderåsen. Efteråt var deltagarna lyriska. Min hjärna fortsatte jobba.

En vision tar form

Den 12 juli 2018 el-cyklade jag upp till Söderåsen tillsammans med näringslivssamordnaren i Bjuvs kommun, Bengt Fellbe. Under dessa timmar lät jag idéerna ploppa upp utan begränsing. Och här någonstans började visionen för Söderåsen bli konkret. Och inte nog med det – Bengt Fellbe bekräftade att området har potential. Söderåsen har allt det där Susanne Gadd talade om som behövs för att utveckla en destination.

I tisdags var jag på Söderåsens Golfklubb på ett informationsmöte. De har beviljats leader-pengar för att utveckla golfklubben till en mötesplats även på vintern. Här kommer det hända mycket spännande framöver. På mötet fick jag kontakt med ordföranden för Företagarna i Bjuvs kommun. Det var ett härligt möte! Direkt kände jag hur personkemin stämde.

Efter mötet åt jag lunch med Johnny från Friluftsfrämjandet. Tillsammans har vi under några år arrangerat cykeldagen. Han svarade villigt på mina frågor om Söderåsens markägare, om friluftslivet och en massa annat.

I torsdags träffade jag Fredric Piper på Stiftelsen Skånsk MTB-utveckling. Även här stämde personkemin. Om Arbetsförmedlingen säger ok så har jag en praktik på 25% under hösten. Min uppgift är att kontakta markägarna i området och informera dem om MTB-visionerna och förbereda Fredric Pipers besök i november. Jag ska även utforska befintliga skogsvägar på Söderåsen med angivande av GPS-kordinater. Kan jag ha en mer perfekt arbetsträning/praktik. Och jo – det är utvecklingsbart? Tycker vi det funkar finns det utrymme att anställa mig i de olika projekten som pågår.

I want to show more cyclists this amazing part of Sweden. Last week I talk to the community. Perhaps they can help me with this vision. There are serval castles around the Söderåsen. Inch by inch I will tell you about all places. Perhaps there also will be a movie from this day at Söderåsen. (Här kan du läsa mer om cykling på Söderåsen.)

Så till visionen

Utveckla Söderåsen till en internationell cykeldestination.

 1. Utmärkta cykelleder med utgångspunkt från järnvägsstationerna i Billesholm, Kågeröd, Bjuv och Åstorp. (Minska ljudföroreningarna på Söderåsen genom att cykelvägar prioriteras.)
 2. Utveckla Söderåsens Golfklubb till ett nav med omklädningsrum där cyklister har möjlighet att duscha, basta, äta och övernatta. Gör även en enklare MTB-bana lämplig för barn.
 3. Knyt samman Golfklubben med Mölledammarna
 4. Skapa ”upplevelse-områden” för MTB-cykling som binds samman av utmärkta cykelleder
 5. Skapa en ”Skåne-Vättern” – tio varv där Vrams Grand Prix en gång gick. Ett evenemang som sätter Söderåsen på cykelkartan och blir viktig i marknadsföringen.
 6. Ta fram paket-erbjudanden för tre eller sjudagar på Söderåsen
 7. Utveckla gruvmuseet – tänk att kunna ta sig ner i gruvgångarna på något sätt. En glastunnel? Falun borde kunna inspirera.
 8. Tänk om ESS Group kunde driva ett upplevelsehotell här? Mat från trakten. (Med Foodhill kommer vi se mycket om mat i Bjuv framöver.) Med en internationell cykeldestination, en av Sveriges bästa golfbanor och närodlad mat borde förutsättningarna finnas.
 9. Skapa småskaliga upplevelser med Österlen som förebild. Det finns guldkorn som Söderåsens nationalpark, Klåveröds vandrarhem,  Kågeröds Värdshus och Åstorps cykelklubb.  Det finns utvecklingsbara diamanter som Stenestad Park, Dymöllans Ålrökeri, Röstånga Gästis.
 10. Naturen är oslagbar – den ligger där den ligger. Men genom en varsam plan för området kan dess potential tas tillvara utan att förstöras.
 11. Prioritera cykelvägar som ansluter Kattegattleden till Söderåsen
 12. Utveckla varumärket Söderåsen – detta är redan på gång genom Leaderprojektet Destination Söderåsen.

När det gäller cyklingen på Söderåsen håller jag tummarna för att vi genomför en Söderåsendagen redan nästa sommar.

Bjuvs kommun kommer att inbjuda till ett informationsmöte den 24 september klockan nio på Söderåsens Golfklubb. Målet är att våren 2019 kunna dela ut en gratis cykelkarta med tips på upplevelser kring Söderåsen. Tänk er ett ”Österlen Lyser” fast på cykel.

Södersåsen har potential att bli en internationell cykeldestination för allt från upplevelseturister på elcykel till mtb-cyklister och landsvägscyklister. Hoppas du vill följa med på den resan!