#whitemonday

När jag tillbringar tid i naturen blir sambanden uppenbara. Ju mer vi konsumerar desto mer av jordens resurser tas i anspråk. Här i Sverige fyllde vi årets konsumtionskvot redan i april – sedan dess har vi levt resurser vi lånat av framtida generationer.

Vad är White Monday?

De här svaren hittade jag på Malin Lundskogs blogg.

Måndagen innan Black Friday lyfts alternativ och motkrafter till black fridays tank- och kanske ofta meningslösa shoppandet under parollen White Monday. White Monday uppmärksammas för att  för att visa på att den enes skräp kan bli den andre skatt (inget slit och slängande alltså). För att visa tjänster som inte bidrar till att tära på människor och naturresurser (2:nd hand, lappa&laga, hyra, återanvända och – som i mitt fall – onlinetjänster som gör att du kan inspireras till goda vanor och utveckla ett hälsosamt mindset utan att behöva åka på kurs med allt vad transporterna dit kan innebära i både tid, stress och utsläpp).

Läs mer på Malin Lundskogs blogg Hälsa Mera

Varför engagerar du dig i White Monday?

Juletid är en av mina absoluta favorittider på året. En tid då jag vill finna lugn och inre frid, umgås med mina nära, ta en kylig promenad i naturen, dricka varma drycker i sällskap av levande ljus, lyssna på härlig musik, baka, lära mig något nytt hantverk och läsa en god bok.

Ändå har jag en ångestklump i halsgropen och ett begynnande magsår. KÖP skriker samhället till mig. Jag minns en tid då köphetsen var begränsad till “mellandagsrean” men nu har den brett ut sig till Singles Day, Cyber Monday och Black Friday har svämmat ut till en hel jäkla vecka. I flera månaders tid ska vi i Sverige konsumera och årets nysläppta julhandelsprognos förutspår att vi kommer spendera 79,7 MILJARDER KRONOR innan året är slut!

Läs mer om vilka utsläpp Black Friday bidrar till på Emilies blogg

Jag ser det som inspiration till att försöka bejaka en cirkulär livsstil, snarare än en linjär som vi är van vid. Att laga sina kläder, handla secondhand och ta hand om de saker vi redan har är viktigt för att leva mer hållbart. Jag kommer nu att berätta om tre anledning till varför ni ska hänga på nästa vecka!

Läs mer på Fröken Minimalists blogg

Regnskogarna skövlas för att vi ska få palmolja och advocado. I Älvdalen skövlas skogarna för att byggindustrin behöver virke.

Finns det bättre alternativ än att konsumera?

Kommersen i ”Skandinaviens största galleria” fortsätter även idag. Men nog hade det varit fantastiskt om denna gigantiska köplada – designad för att vi ska kunna spendera så mycket tid och pengar som möjligt – istället var en plats enbart för second hand, återbruk och delningstjänster, skomakare, skräddare och alla andra yrken som kan hjälpa oss att vårda det vi har istället för att köpa nytt. Krydda dessutom med matbutiker med bara BRA mat, mötesplatser som är gjorda för människor, inte konsumenter.

Läs mer på Det hållbara Livet

Om behov

På En Emilias blogg hittade jag intressanta tankar om behov.

Tanken är: “jag behöver skor.”

Man kan antingen gå direkt på impulsen och börja söka på närmsta nätbutik. Man kanske inte reflekterar över att man också blivit exponerad för skor en längre tid, både via reklam och andra kanaler. De där skorna som man köpte förra hösten, hur var det med dem? Kanske är egentligen behovet mer av en vilja att få något nytt, som tillfredsställer behovet av novelty seeking – nytt ger belöning direkt. Du köper skorna. Det känns bra. Några veckor senare är skorna som vilka skor som helst, vi vänjer oss som bekant snabbt till det nya. Och så börjar vi om från början. Och där är konsumtionscirkeln sluten.

Läs mer om behov hos En Emilia

En cirkulär livsstil

Det finns alternativ – vi har bara glömt bort dem.

När jag växte upp stoppade min mormor alla strumpor. Jag minns hur jag skämdes för att visa fotsulorna när vi satt i ring i skolan för det var bara jag som hade ett rutmönster under till.

Det var en konst att stoppa strumpor. Gjordes det bra kände man inte stoppningen. Gjordes det slarvigt var det en knuta att gå på.

Sedan dess har priset på kläder sjunkit. Ja, även kvaliteten.

Det behövs ett förändrat skattesystem där skatten på arbete ersätts med en skatt på resursuttag som virke, olja och plast.

Hur ofta ser man barn med lappade kläder idag? Inte så ofta eller hur… och ändå så gör mina barn (jag har två pojkar) inget annat än att komma hem med hål i byxorna… nästan varje dag. Men jag antar att det handlar om lathet, man köper hellre ett par nya jeans för 149 kr än lägger ned tid på att lappa och laga. Kläder idag är för billiga och det finns ingen respekt för hantverket. För någon har sytt de där jeansen. En verklig människa, ingen robot. För 199 kr… ibland ännu billigare.

Läs mer på Think Organic

 

En påse från en vän innehållande ett par byxor & en halsduk att få låna & känna in om de passar i mitt liv. Om inte lämnas de tillbaka & vännen kommer antingen sälja eller skänka dem. Passar de i mitt liv får min vän hemodlade vindruvor & egengjort deo som tack. Mer komplicerat behöver det ibland inte vara.

Minimalistinnan

Här kan du läsa mer om WhiteMonday

Här hittar du mer inspiration till cirkulär ekonomi

Stella Hildebrandt – Fyra alternativ till nykonsumtion

Retrashbyamud – Sex alternativ till nykonsumtion

På WhiteMondays sida hittar du fler influencers som stödjer WhiteMonday

Vi cyklar på begagnade cyklar som renoveras efterhand som de slits. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din cykel. 

 

9 svar på ”#whitemonday”

 1. Så fint inlägg? Fantastiskt att se så många kloka tankar kring samma viktiga ämne. Heja dig & heja oss & Jorden ?✨

  1. Ja – helt fantastiska texter – jag var bara tvungen att spara ner för att kunna återvända igen och igen och igen!

 2. Tack för att du sammanställt så fint! Jag tror att för att lära om så behöver vi hitta ny mening med vår existens. Och den meningen kan också ge extra LIVSKVALITET. Något som #blackfriday är långt ifrån.

  1. Stort tack själv för din tänkvärda text!

   Jag håller helt med dig. Därför är det viktigt att inspirera till mer klimatsmarta upplevelser etc.

   Sustianable influencers har en otroligt viktig roll att fylla!

 3. Wow, vilken fantastisk sammanfattning du har gjort! Så fint att jag fick vara med. Det är så himla viktigt att vi hittar tillbaka till det som din mormor (och min!) visste om ändliga resurser. Även om de inte visste att de visste det …

  Och: vilka bilder! Superfina.

  1. Haha – detta måste vara mitt mest kommenterade inlägg 🙂

   Ja, superviktigt att hitta tillbaka till deras sätt att tänka. Där kastades inget utan att man hade hunnit fundera om det inte kunde återanvändas.

   1. Och tack … vad gäller bilderna … minns de är från gårdagens promenad här i Älvdalen. Tanken var att använda dem i minsta-flödet.

 4. Jag lappar både strumpor och underkläder och t-shirts och jackor…. jeans som slitits i grenen har jag hittills lämnat in till lokala skräddaren som lagar det så grymt grannt.

  Döm om min lycka när jag i ett gammalt sy-sidobord jag ärvt av min morfar fann en hel uppsjö av både stoppgarner och ”stoppsvampar”. Så nu håller jag på att successivt lära mig den lappa- och laga-konsten som gått förlorad från mina far- och morföräldrars generation. Trägen vinner!

  1. Ja, det är en konst att lappa och laga – ett riktigt hantverk. Jag är dålig på att använda symaskin – men med nål och tråd kan det bli riktigt vackert. Kanske dags att uppgradera lappning och lagning till konst? Det skulle göra sig bra i instaflödet.

   Min mormor var expert på att stoppa strumpor – även stora hål lyckades hon fixa genom att ”fläta” trådarna.

Kommentarer är stängda.