Föredrag om trolldomsprocesserna

Det händer så mycket märkliga saker i Älvdalen.

Tini vet att jag älskar att berätta om trolldomsprocesserna. Om det är möten på Tre Björnar när jag är här brukar hon därför fråga om de vill att jag ska komma och prata.

Eftersom jag har allt mitt material i datorn krävs ingen förberedelsetid. I kväll satt Welests medlemmar vid tre bord. När de hämtat kaffe bad jag om någon minut och gav dem i uppdrag att enas om en fråga vid varje bord om trolldomsprocesserna i Älvdalen.

En man hade kommit senare och satt ensam vid ett bord. Jag slog mig ner hos honom och det visade sig att det var han som hade ritat minnesstenen som jag fick se skisser av för några år sedan. (Om den kommunala debatten kan du läsa här.)

När mackorna och kakan var uppäten berättade jag hur jag hamnade i Älvdalen 2014 och frågade det första bordet vad de hade för fråga.

Märkligt nog brukar de frågor som uppkomma ge en bra helhetsbild av trolldomsprocesserna. Utmaningen ligger i att hålla tiden. Från nu har jag ytterligare en utmaning – att begränsa antalet namn, men det är svårt. Det är så många inblandade och jag vill visa att det här faktiskt hände på riktigt – det är inte några påhittade människor. Jag vet så mycket mer än som kommer stå i boken.

Nåja, jag höll tiden, avslutade sekunden innan klockan slog åtta. Efteråt fanns det några kvar som hade frågor. En var mannen som ritat minnesstenen.

”Man skulle kanske ordna en crowfounding…”

”Självklart! Kanske kan man även hitta sponsorer.”

”Ja, det skulle man nog …”

Det har tagit år av samtal, men allt fler börjar nu bli stolta över sin historia. Det är dags att de som anklagades för trolldom får upprättelse!

Länkar

Sidan trollkona.se är nyckeln in i all min research

Tankar om hur destinationsutveckling, nedtecknade september 2018

Här kan du läsa mer om Kulturföreningen Welest