Föredrag i Falun

Fängelse häxprocesser trolllkonor häxor
Idag inrymmer rådhuskällaren i Falun en restaurang. Vilken spännande miljö!

I går höll jag föredrag om trolldomsprocesserna i Rådhuskällaren i Falun – den plats där de trolldomsanklagade hölls i fängsligt förvar i väntan på domen.

I sju månader fick de vänta. Fyra kvinnor fick tillbringa ännu längre tid där. De fördes tillbaka hit efter att avrättningarna ägt rum i Märbäck.

In september 1668 seven person come from Älvdalen to this place. They waited until april 1669 before they know the trials decision

Innan föredraget börjar känner jag in lokalen. Jag vet så mycket mer nu än förra gången jag var här. I boken har jag utgått från att de förvarades i olika utrymmen, men när jag tittar på lokalerna känns det som om det bara är ett litet rum som använts för förvaring av fångar.

Rådhuset i Falun häxor trollkona trolldom häxprocess häxa

Föredraget har 37 åhörare och de försöker tränga sig in i det lilla rummet – men alla får inte plats där samtidigt eftersom det står ett bord mitt på golvet. Hur var det då? Fanns det plats att ligga ner?

Det är svårt att föreställa sig hur trångt det måste ha varit när nya trollkonor anlände. Av korrespondensen förstår jag det som att situationen var ohållbar. Vid tillfälle ska jag försöka ta reda på hur många trollkonor som förvarades här som mest.

Annika Andebark

En kreativ dag med många spännande möten. Ett embryo till en ny idé håller på att växa fram. Vi får se vart det leder. Något jag kan avslöja redan nu är att det så småningom kommer vLoggar från Falun. Vilka cykelleder! Nu ska jag bara övertala Cykelhandlaren om att byta ut höstens planerade tur till Bodensjön mot Falun i början av september. Tror ni jag lyckas?

Länkar

Här kan du läsa mer om Falun

Här hittar du bakgrundsfakta till föredraget från igår