En enda lång cykelsemester

Våren är som en enda lång cykelsemester med alla sina röda dagar.

Först var det påsken, som vi tillbringade på Rügen (och nej – jag har inte hunnit göra inläggen än. Det finns en hel anteckningsbok med klotter, kanske blir det inlägg när vLoggarna är klara, eller till hösten, eller inte alls. Vi får se. Men cyklingen var helt fantastisk.)

Väntar på bilfärjan till Rügen

Kort därefter var det första maj och vi begav oss till Hallandsåsen. Det inlägget finns nu på cyklat.se.

Hallandsåsen 190510

Det är nyttigt att komma ut och se hur det är att cykla på andra platser i världen – men varje gång vi kommer hem konstaterar vi att de bästa cykelförutsättningarna finns i Skåne. Det är bara en cykelinfrastruktur med bilfria uppmärkta cykelvägar som saknas. Det behöver verkligen inte vara svårt. På Rügen bestod de flesta cykelvägar av stigar, markvägar etc. Besökarna uppmanades att lämna bilarna på hotellet och ta sig runt till fots eller med cykel. Vilken skillnad på upplevelse!

Med skyltar kan besökare använda gömda grusvägar och stigar (som det är nu vet man inte vart de leder). Fler vägar kan stängas av för obehöriga motorfordon. Grusvägar kan asfalteras och bli attraktiva för landsvägscyklister. (På cyklat.se har jag börjat sammanställa vägarna ner för Söderåsen – många av dessa skulle kunna locka långväga landsvägscyklister att förlägga träningsveckor här – om de vore asfalterade. I nuvarande skick är de livsfarliga att använda nerför.)

vår bokar bok vårgrönska

Nu är jag igång och planerar inför helgens cykling.

Vi har bokat besök hos specialistläkaren Kerstin Öhrsmark i Baskemölla på måndag för att kolla födelsemärken. Det skulle ta en evighet att ta sig dit med kollektivtrafiken – så det blir bilen till Ravlunda där vi ska sova två nätter på Farmors Lycka. (Det här har jag sett fram emot länge. Jag besökte Ravlunda Gård tillsammans med ägaren när hela gården var förfallen efter att ha stått obebodd i säkert 40 år.) Nu såg jag på FB att tulpanerna blommar på Österlen, så kanske går cykelturen till Lunnarp.

Efter läkarbesöket kör vi via Center Syd bara för att kunna äta på Peggys – en av restaurangerna på vår topplista.

Resans koldioxidutsläpp

Från Billesholm till Baskemölla är det 126 km respektive 145 km via Center Syd. Det gör totalt 271 km.

154 gr * 271 km = 41.723 gr koldioxidutsläpp eller 41 kg.

Å andra sidan skulle vi inte ha åkt till Österlen om det inte vore för att Kerstin Öhrsmark är en av Sveriges bästa på att upptäcka hudcancer. Genom att kombinera läkarturen med en cykelsemester anser jag att cykelsemestern blir koldioxidfri.

Likadant tänker jag med restiden. Det tar 1 timme och 49 minuter att köra till Baskemölla enkel resa. Men eftersom vi ändå skulle ha kört till Baskemölla räknar jag inte den tiden. Så genom att kombinera cyklingen med en nödvändig resa blir det 100% upplevelsetid!

Därför räknar jag inte in körkostnaden heller i resans pris.

Av svenskarnas alla fritidsresor står semesterresorna endast för en tredjedel av koldioxidutsläppen. Två tredjedelar kommer från allt det andra – bilturen för att kompletteringshandlar, resan till gymmet, resan till barnens fotbollsmatch, turen för att köpa en glass på helgen.

Den som vill vara en klimatsmart fritidsresenär bör inte bara tänka på att göra medvetna val för utlandsresorna till sommaren, utan även för andra fritidsresor. Av svenskarnas alla fritidsresor står semesterresorna för en tredjedel. – Resten är till exempel resor vi gör till fritidshuset, när vi åker till gymmet eller för att fika. Vi tenderar att fokusera på semestrar, men det gäller att se på helheten och även skärskåda hur ofta man tar bilen när man gör kortare resor, säger Lena Hiselius, trafikforskare vid Lunds tekniska högskola.