Hur blir du en hållbar fritidsresenär?

Ibland är de bästa upplevelserna gratis, eller kostar betydligt mindre – både för plånboken och miljön.

Vi mäter resans kostnad både i kronor, tid och koldioxidutsläpp. Under det kommande året är målet att finjustera kalkylerna för att kunna göra bättre jämförelser. Ibland är vi flitiga, beräknar och redovisar. Ibland giter vi inte att göra klart.

Så är det när det gäller resan till Gran Canaria. Inlägget har legat halvskrivet länge. Tanken var att beräkna priset i kronor för att sedan fördela ut det på upplevelsetiden och slutligen göra en beräkning av den tidsinvestering som krävs för att finansiera resan.

Tidsinvesteringen skulle ta hänsyn till följande

  1. Hur lång tid har du behövt arbeta för att kunna betala resan? (Här behöver vi hitta någon jämförelsetimlön.)
  2. Hur lång tid ägnas åt transporter/väntan? (Denna post skulle även ta hänsyn till utebliven arbetsinkomst på något sätt.)

Nåja, nu blev vi aldrig färdiga. Det kom en härlig vår emellan då vi bara vill vara ute och cykla på hemma plan Det är nästintill gratis både för plånboken och miljön.

I veckans film från Gran Canaria får du följa med till Marcela som vi lärde känna via AirBnB. Vi bodde i hennes gästrum, delade hennes kök och badrum. Hon bjöd oss på frukost som bland annat bestod av färskpressad apelsinjuice av frukter plockade i hennes egen trädgård. Semesterboendet kan nog inte bli mycket mer klimatsmart än så om man läser Elisabeth Anderssons artikel i Sydsvenskans/Helsingborgs dagblads den 23 mars med rubriken ”Billigaste resan – för klimatet”. Samtliga citat nedan är hämtade från denna artikel.

Kostnaden i form av utsläpp varierar också mycket beroende på vilken typ av boende man väljer på själva resmålet. – Ett hotell med stora luftkonditionerade rum och gemensamma utrymmen och exempelvis pool och gym ger oftast högre siffror, säger Fredrik Warberg, projektledare för Klimatsmart semester.

Reskostnader till Gran Canaria

Sista-minutenresa via Ving á 1.770 kr tur och retur (inkl. mat på flyget)

Cyklar á 700 kr tur och retur

Tåg Helsingborg – Kastrup: 387 kr enkel resa inkl cykel

Total reskostnad för två personer: 5.714 kr

Boende

www.cyklat.se har jag gjort en sammanställning av vad våra boenden kostade. För enkelhetens skull har jag räknat med en euro-kurs om 10 kr.

På vissa hotell ingick frukost och på Vital Suites ingick både frukost, trerättersmiddag och entré till SPA vilket har inkluderats i nedanstående totalsumma).

Totalt 10.940 kr 

Även vattnet du köper gör stor skillnad. En 25 cl flaska kostar ofta 1 EUR medan du kan få en 8 liters flaska för samma pris utanför turiststråken. Det blir en stor skillnad i plastmängd.

Prisexempel på mat

Frukost på Melva Suites á 8,50 EUR

Tre rätters middag på Melva Suites á 17,50 EUR

Frukost på Paradores á 12,21 EUR

Frukost på Hotel Rural Refugio á 9 EUR

Vi eftersträvar att köpa maten så nära odlaren som möjligt. För det mesta innebär det marknader – men när vi rullade ner från Cruz de Tejeda stannade vi hos den här bergsbon och köpte apelsiner.

Upplevelser

SPA-entre och trerättersmeny på Paradores á 45,07 EUR totalt

En hållbar fritidsresenär

Det är lätt att glömma att allt vi gör på vår fritid påverkar klimatet. Tar du bilen ner till ICA för att köpa den där litern mjölk du glömde? Kör du barnen till skolan varje morgon? Kuskar du runt med hästen till ridtävlingar? Tävlar barnen i handboll med lång väg till matcherna?

Allt räknas! Och faktiskt utgör de fritidsaktiviteterna mer än hälften av de utsläpp du orsakar  på fritiden.

Första steget till att bli en hållbar fritidsresenär är att föra dagbok (ungefär som en kassabok för ekonomin) där du antecknar alla resor under t ex en månad. Kan några av dessa resor ersättas med samåkning, bättre planering, kollektivtrafik eller cykel?

Den som vill vara en klimatsmart fritidsresenär bör inte bara tänka på att göra medvetna val för utlandsresorna till sommaren, utan även för andra fritidsresor. Av svenskarnas alla fritidsresor står semesterresorna för en tredjedel. – Resten är till exempel resor vi gör till fritidshuset, när vi åker till gymmet eller för att fika. Vi tenderar att fokusera på semestrar, men det gäller att se på helheten och även skärskåda hur ofta man tar bilen när man gör kortare resor, säger Lena Hiselius, trafikforskare vid Lunds tekniska högskola.

Nishiki banan kort-datum Söderåsen
Så här glad är jag över att cykla över Söderåsen igen. Skönt att det inte är så många bilar. Vi stannade i Kågeröd och köpte bananer till halva priset. (Februari 2019)

Länkar

Här kan du läsa mer om hur det var hos Marcela

På Travelshop hittar du färdiga cykelpaket i Skåne

På Sweden by Bike kan du boka färdiga cykelpaket i Sverige

Här hittar du fler tips om klimatsmart semester

Hur påverkar min flygning Antarktis isar?