#cyclistsforfuture_sweden

Tittar på bilderna från Stockholm. Är så glad att jag var där förra veckan. Att klimatstrejka i Stockholm är en speciell känsla. Så mycket glädje, sådan kraft.

60.000 personer strejkade i Stockholm – Aftonbladet 
Historisk manifestation – över sju miljoner människor strejkade den 27 september 2019
Här kan du läsa om klimatstrejken den 20 september 2019
Min första klimatstrejk, november 2018
När jag passerade Gamla stans cykelaffär kom jag på den lysande idéen att hyra cykel. (190920)
Ensam framför Kommunhuset i Bjuv innan tåget till Malmö

I går började jag med att klimatstrejka framför kommunhuset i Bjuv. Tjänstemän som passerade trodde att jag skojade. I Malmö samlades tusentals människor vid Stadshuset i ett grått duggregn. Vi var många som höll oss under broarna medan megafoner skrek ut ramsorna.

Tomma ord och mera prat

Räddar inte vårt klimat

#CyclistsForFuture_Sweden
Härligt sällskap av Alexander Nilsson i demonstrationståget. Alexander är en av administratörerna i FB-gruppen Klimatsmarta investeringar

Sedan cykelfestivalen i Skurup har jag funderat mycket på vad jag som individ kan bidra med i klimatrörelsen. Greta är ett exempel på att var och en av oss är viktig. Frågan är så stor och jag behövde avgränsa. Valet föll på bilnormen.

Idag talas det mycket om flygfritt – med all rätt eftersom en enda flygresa kan förstöra ett helt års klimatsmarta vanor. Det ÄR viktigt att minska flygandet – men vi får inte blunda för de andra transportsätten.

I skydd för regnet väntade jag medan demonstrationståget formaterades – en idé om #cyclistsforfuture_sweden grodde

Mitt fokus är att byta bil mot att gå, cykla och åka kollektivtrafik. Det tar tid att ställa om hjärnan. Att cykla i regn är aldrig kul – men ju oftare du gör det desto mindre är motståndet. Jag har en supertunn regnjacka som jag kan knö ner i handväskan och använder för det mesta regnskärp som täcker framsidan av låren. Inte heller de tar stor plats.

I går uppskattade jag till och med duggregnet. Du känner livet liksom.

I demonstrationståget jagade jag cyklister. Frågade om de använde instagram (förvånansvärt många gjorde inte det), visade min skylt med ”CyclistsForFuture” och bad dem ansluta, delade ut mitt visitkort och hoppades att de skulle inspireras till fler upplevelsecyklingar.

Många jag talade med hade läst om massride-manifestationen – nu är det dags att vi fortsätter med #cyclistsforfuture_sweden

#CyclistsForFuture_Sweden

Syfte: Visa beslutsfattare att vi är många som cyklar. Politiker är röstmaximerande – ju fler vi blir som delar #cyclistsforfuture och #cyclistsforfuture_sweden desto större möjlighet att fler resurser läggs på cykelinfrastruktur.

Hur? När jag klimatstrejkar kommer jag använda skylten #CyclistsForFuture och även hashtagga på instagram. (Det är superenkelt bara skriva som det står – ”brädgårdstecknat” är det som kallas hashtagg.)

Målet är att varje fredag och torsdag lägga upp cykelbilder på instagram. Torsdagar med #thursdaysforbicycles och fredagar med #CyclistsForFuture. Jag tänker att det egentligen inte behövs mer än hashtaggarna, de visar att jag cyklar och bryr mig. Mitt budskap till politikerna att jag i framtiden kommer rösta på den som prioriterar cykel framför bil.

FridaysForFutures budskap är att vi måste lyssna på forskarna.

CyclistsForFutures budskap är att vi måste ändra bilnormen till en cykelnorm.

September har varit en månad full av manifestationer för klimatet. Mitt mål var att publicera ett inlägg om dagen om cykling. Tyvärr blev det kvantitet istället för kvalitet. Fördelen är att jag nu har ett bra material att jobba vidare med.

Se det som min research för en bok om cykling.

Jag kommer fortsätta fylla på med länkar och tankar när tillfälle ges. Än är alla länkar inte gjorde till ”innehållsförteckningen”. Antagligen kommer många omarbetningar att ske. Målsättningen är att någon gång i framtiden skriva en bok om cykling – men inte nu. De närmaste fem åren är avsatta för de första tre delarna i bokserien om trolldomsprocesserna i Älvdalen. Mer om det under oktober.