Coronavirus och radioprat

Det är nära nu. I månader har jag räknat dagarna. I åratal har jag drömt om det här – att debutera som författare.

Och det har blivit så otroligt mycket intensivare.

Idag var jag på andra direktsändningen – den här gången P4 Kristianstad (förra gången P4 Malmöhus, även P4 Dalarna är inbokat). Hittills har artiklar publicerats i Lokaltidningen och Österlenmagasinet. I veckan blev jag intervjuad i Helsingborgs dagblad och med lite tur kan den artikeln bli införd både i Sydsvenskan och DN. (Okej – chansen att artikeln plockas upp i DN är väl i princip obefintlig … men en liten gnutta chans finns det.)

Österlenmagasinet den 12 mars 2020

Vad jag inte hade räknat med när jag planerade aktiviteterna i samband med boksläppet var Coronaviruset. Är det oansvarigt att arrangera aktiviteter i Coronatider? Avstår folk från att komma pga smittorisken?

Igår åkte jag tåg och bussar till Ystad. Bakom mig hostade en medpassagerare. Runt henne drogs servetter fram som hölls över munnar, två män lämnade den tysta kupén. Jag drog upp halsduken så att glasögonen immade i varje andetag. Tågbiljetter är bokade till Älvdalen och vidare till Stockholm. Vågar jag åka?

Handsprit är min bästa vän i dessa tider. Jag har slutat skaka hand och infört en fånig Coronavinkning istället. Coronahysterin börjar påminna om 1600-talets häxhysteri. Skillnaden är att då kom all informationen från predikstolen. Idag har vi tillgång till många informationskanaler och möjlighet att bilda oss en egen uppfattning.

Jag kommer åka tåg till Älvdalen – utrustad med handsprit och beredd att lämna min plats om någon medpassagerare hostar.

I Älvdalen är föredraget på Tallbacken inställt. Boksläppet på Porfyrmuseet är tänkt att fortgå som planerat – möjligen att vi får flytta delar av evenemanget utomhus. Kulningsworkshopen äger redan rum utomhus. Till meditationen får vi se till att begränsa antalet platser. Kvällens soppsamtal måste jag ringa Tini och prata om. Vad tycker du är det bästa i nuvarande situation?

I Mora får arrangören bestämma. Om de väljer att ställa in kommer jag klä mig varmt och göra en deal med Mora bokhandel så att de ändå säljer böckerna. I nödfall kan jag stå utomhus och prata med den som är intresserad. Det går alltid att boka in ett nytt tillfälle.

I Falun är redan aktiviteterna i mindre skala – boksignering i Akademibokhandeln och kvinnohistorisk frukost på Grand hotel.

Föredraget i Gävle får arrangören Fängelsemuseet bestämma över – men oavsett kommer jag befinna mig i Gävle. I nödfall utomhus. Men här hoppas jag så klart att evenemanget blir av då det skulle vara så kul att få signera böcker i fängelsehålan. I nödfall får jag göra en film om hela signeringsresan och berätta istället, för mitt i all coronakrisen har vi plötsligt fått tid till annat. Titta på youtubefilmer t ex. Och på sociala medier kan vi träffas utan att sprida smitta.

I Uppsala består evenemanget av en lunch där jag inte räknar med så många deltagare. Däremot är det viktigt för mig att träffa dem för att diskutera framtida aktiviteter i Uppsala. I Stockholm har jag signeringen på Freys och den blir av oavsett. Det är ingen stor grej, inte många människor.

Vi överväger ställa in bokmässan i Billesholm den 27 juni istället för att leva med osäkerheten om den kan genomföras eller inte. Vad tycker du?

Bokomslaget innan sista korrekturläsningen

Om jag ska hitta något positivt med att Coronaviruset sammanfaller med mitt boksläpp är det att människor har mer tid att läsa och att rädslan för smittspridning troligen gör att bokförsäljningen ökar när biblioteken stänger.

För faktiskt finns det en massa härliga saker som vi kan göra när vi lägger om vårt liv för att inte bidra till smittspridning. Läsa böcker är en. Cykla är en annan. Redan har Cykelhandlaren märkt av en ökad elcykelförsäljning. Stormen i Skåne i kombination med att allt fler är rädda för att åka kollektivt har lett till ett ökat tryck.

Eller som någon skrev när jag lämnade allt för sex år sedan – ”I motvind lyfter drakarna.”

Var rädd om dig och använd Coronakrisen till att utforska nya sysselsättningar!

Länkar

Här hittar du dagens intervju i P4Kristianstad – 33 min in i programmet

Här hittar du alla intervjuer

Här hittar du programmet för Älvdalen

Här hittar du programmet för Mora, Falun, Gävle, Uppsala och Stockholm

Här kan du beställa boken (skickas coronafritt till dig den 21/3)

Här hittar du elcyklar (många kan du t o m prova på youtube)

Är du rädd för att ge dig ut? Du kan beställa din elcykel via telefon och få den hemkörd i Skåne. Mer info på cykelaffärens FB-sida.