Fängelsescenerna blir till (Eldarna 11)

Många märkliga händelser har kantat min väg från psykiatriska kliniken (februari 2014) till boksläpp i Älvdalen (maj 2020). Här hittar du en sammanställning till samtliga inlägg om de märkliga händelserna.

Om en vecka är det boksläpp i Älvdalen och jag längtar efter att få läsa de allra vackraste scenerna högt ur Oväsen i Älvdalen. Under de år jag arbetat med boken har jag lärt mig mycket. Det finns massor som jag skulle vilja skriva om nu när jag kan så mycket mer – men då hade vi aldrig fått se någon bok i tryck.

Så istället tänker jag att jag ska sträva efter att nästa bok ska hålla en högre litterär kvalitet. När jag ska inspireras tänker jag läsa fängelsescenerna. I lektörsutlåtanden som fick min bok antagen på Hoi förlag har lektören skrivit så här.

Detta går inte att förneka: ”Med henne vill ingen dela” är ett fantastiskt välskrivet manus! Författaren har utan tvekan hittat både berättelsens form och sitt eget språk. Prosan klingar perfekt för sin tid och sitt ämne. Det är så härligt att läsa en text där det finns en ambition, att författaren uppenbart ansträngt sig för att skapa en helhet där form och innehåll så väl överensstämmer.

I de sista delarna från Falun, når den lyriska ambitionen ännu en ny höjd. Det är hemskt och vackert på samma gång.

Hur gick det då till när jag skrev dessa scener?

I september 2015 besökte jag både Rådhuskällaren och Fängelsemuseet i Gävle (här kan du läsa mer). Så klart hade jag med mig min anteckningsbok, skrev ner orden som kom till mig. På bloggen skrev jag inlägg och delade foton.

2017 hade jag ett synopsis att gå efter och visste att jag borde skriva något om fängelset. Vad som skulle hända visste jag inte. För att förbereda mig hade jag läst en hel del böcker och hittat länkar på nätet som beskrev hur det var att förvaras i fängelsehålor på 1600-talet.

När jag studerade i Lund passade jag på att läsa extrakurser paralleller med juridikstudierna. Bl a hade jag läst en tio-veckorskurs i rättsmedicin där vi fick vara med på obduktioner. Dessa erfarenheter fördjupade jag nu på nätet.

Sommaren 2017 var scenerna fortfarande inte skrivna när jag åkte till Capellagården. På tidigare skrivkurser hade Bob och Toves meditationer öppnat upp för ett obeskrivligt skrivflöde med ord som inte var mina. Nu förberedde jag mig för att skapa utrymme för detta skrivflöde, väntade in fängelsescenerna som kändes omöjliga att skriva.

Medan de andra kursdeltagarna gick till Mejeriet på kvällarna låg jag kvar i sängen i en halvslummer, skrev och skrev. Men ändå kom de inte några fängelsescener. Inför skrivkursens sista morgonyoga anlände jag extra tidigt till meditaitonslokalen, la mig i fosterställning och försökte tänka mig in i Marit. Den morgonen fick jag samtliga scener från fängelset i Falun till mig som fragment. Jag skrev som en galning, men vissa scener var så äckliga att jag tvingades ta mig ur skrivbubblan och gå ut för att hämta luft. Ur dessa fragmentariska anteckningar som jag ”fick” den sista förmiddagen på skrivkursen 2017 fylldes ut och fördjupades under de kommande veckorna och blev så småningom till bokens bästa delar.

Under den här gluggen sägs energierna vara som starkast.

Bibliotek

Idag är Oväsen i Älvdalen inköpt av 59 bibliotek vilka kan du se på Libris sida – länken hittar du här.

I Skåne kan jag bara se att den är inköpt av Trelleborgs bibliotek – men jag hoppas ju så klart att fler ska köpa in den. Ofta lyssnar inköparna till låntagarnas önskemål – som om du ska till biblioteket – fråga gärna om de kommer köpa in Oväsen i Älvdalen. På så sätt hjälper du till att lyfta fram kvinnohistorien.

Här hittar du länkar till aktiviteter i samband med boklsäppet

Älvdalen

Mora – Falun – Gävle – Uppsala – Stockholm

Ystad

Köp boken

Mitt stora lager av böcker finns på Porfyrmuseet i Älvdalen som även kommer sälja den till hembygdsgårdar mm.

Priset på Porfyrmuseet är 210 kr, dvs samma pris som på min hemsida (men på Porfyrmuseet slipper du betala porto och du stöttar uppbyggnaden av aktiviteter till minne av de häxanklagade i Älvdalen).

Länk till Porfyrmuseet

Länk till webb-shop

Boken är även inköpt av Akademibokhandeln centralt vilket innebär att den finns i standardsortimentet från och med den 21 mars (utom i de allra minsta bokhandlarna). Enligt uppgift kommer den kosta 249 kronor (dvs det blir billigare att gynna din lokala bokhandlare än att köpa den på min sida.)

Länk till Akademibokhandelns hemsida

Du kan även köpa den på bokus och adlibris.

Från och med lördag kan du även ladda ner den som ljudbok (personligen föredrar jag dock pappersbok eller E-bok då jag inte har skrivit boken för ljudboksformatet och du därmed förlorar en dimension.)

Länkar

Tyvärr har jag inte lyckats intressera Rådhuskällaren för ett föredrag den här gången. Istället finns det möjlighet att delta i den första Kvinnohistoriska frukosten som äger rum på Grand hotel i Falun – endast förbetalda platser med sista anmälningsdag idag den 14 mars 2020 kl 24.00.

Här hittar du mer information om den Kvinnohistoriska frukosten den 25 mars 2020.

4 juli 2017 – Nyförälskad i mig själv