Rådhuskällaren i Falun och Fängelsemuseet i Gävle (Eldarna 4)

Många märkliga händelser har kantat min väg från psykiatriska kliniken (februari 2014) till boksläpp i Älvdalen (maj 2020). Här hittar du en sammanställning till samtliga inlägg om de märkliga händelserna.

Det stora oväsendet ägde rum mellan 1668 och 1676. Hur kunde det hända?

I september 2015 besökte jag Koppargruva i Falun och Fängelsemuseet i Gävle för att förstå mer om 1600-talet. Rådhuskällaren var stängd för renovering, men jag hade turen att få besöka i samband med att ägarna skulle uträtta några ärenden.

När jag satte foten över tröskeln in till ett av ”rummen” i fängelsehålan slocknade ljuset. Jag gick tillbaka ut till kvinnan som var ute i baren. Hon var lika förvånad som jag över att ljuset slocknat. Jag berättade om en upplevelse från en spökvandring i Hammenhögs tingshus och hon berättade om de energier som lockade folk att besöka Rådhuskällaren i Falun. Bland annat visade hon mig till en glugg som jag inte lagt märke till tidigare.

”Här säger de att energierna är som starkast”, berättade hon.

Under den här gluggen sägs energierna vara som starkast.

Då hade jag ingen aning om att jag skulle skriva en roman. Men när jag så småningom insåg att jag skulle skriva om fängelsehålan i Falun kom den här gluggen att bli central i berättelsen.

Här hittar du blogginlägget från mitt första besök i fängelsehålan.

I mars 2019 höll jag föredrag i fängelsehålan.

Här hittar du filmklipp från fängelsehålan i Falun.

Underlaget för föredraget jag höll i mars 2019

Fängelsemuseet i Gävle har en utställning om skamstraff och kroppsstraff

Efter besöket i Falun fortsatte jag till fängelsemuseet i Gävle. Jag hade fått tillåtelse att sitta ensam i fängelsehålan och skriva. Efter händelserna i Falun var det dock inte längre lika lockande. Försynt frågade jag om det spökade – svaret lugnade knappast mig. Tre märkliga händelser hade de upplevt sedan den gamla fängelsehålan blev museum. Du anar inte hur tacksam jag var när en praktikant erbjöd sig att stanna kvar med mig i fängelsehålan.

Orden som jag skrev i fängelsehålan återkom när jag så småningom skrev de första raderna av fängelsescenerna, men i september hade jag inte en tanke på att jag skulle skriva en roman.

Den 25 mars 2020 besöker jag fängelsemuseet nästa gång. Då kommer du få veta mer om Katarina Bure. Efterhand som det kommer mer info om tider uppdaterar vi sidan under evenemang som du  hittar du här. 

Här kan du läsa om mitt första besök på Fängelsemuseet i Gävle.

Mer om fängelsemuseet i Gävle

Prosten i Gävle var klok – men det drabbade hans hustru Katarina Bure.

Handfängsel – kanske var det dessa som användes för att få fram erkännanden.

Länkar

Här kan du läsa om besöket i Falun, september 2015

Första besöket i Fängelsehålan i Gävle, september 2015