Att tänka i nya banor

Hela mitt liv hade jag drömt om att bli författare. Jag hade planerat en releaseturné för boken Oväsen i Älvdalen i slutet av mars och en bokmässa i Billesholm den 27 juni. Istället stängde världen när min bok släpptes den 21 mars. Tack vare Malin Lundskog, Kicki Westerberg och Maryem Nasri gjordes boksläppet digitalt och vi kläckte #viställerinteinviställerom.

En som dock kom fysiskt till boksläppet i Älvdalen var Anna Vild. Vi hade fått kontakt via instagram i november 2019 men det var första gången vi träffades när hon kom in på boksläppet 14.55 – lagom för att vi skulle kunna avsluta gemensamt. Det blev början till ett långt mycket större samarbete än vi någonsin hade kunnat drömma om.

Youtubekanalen Trolldomsprocesser

Istället för att ställa in försökte jag ställa om föredragen. Min dotter kom på att använda tiden till att göra youtubefilmer om platserna. I Mora blev det två minidokumentärer tillsammans med Torbjörn Näs (som jag skulle hållt föredrag tillsammans med.) I Gävle sändes föredraget via Fängelsemuseets FB-sida samt spelades in och ligger nu på ABF Agera.

Berättarkonserten Oväsen i Älvdalen

Även Anna Vilds framträdande ställdes in. Eftersom jag inte vågade åka kollektivt längre reste Anna på min researchresa för att leta de trolldomsanklagades anmödrar. Någonstans hade jag fått för mig att Älvdalen skulle kunna vara vanernas rike. De fem planerade veckorna blev tre månader med många digitala evenemang under tiden där jag kunde vara med från Skåne.

Efter en improviserad berättarkonsert på Jälloppis i Loka konstaterade jag att Anna redan skapat en föreställning av boken.

Låten Älven

Anna dokumenterade stora delar av resan på vår gemensamma youtubekanal Trolldsomsprocesser (intron är filmen längst upp i inlägget). I efterhand kan man se bland filmerna var hon hittade inspirationen till sitt skapande.

Den 10 augusti skrev Anna fem låtar på ett dygn. Fem dagar senare hade berättarkonserten premiär i Billesholms Folkets park. Patricio Silva hade erbjudit sig ta med en ljudanläggning. Det visade sig att han hade en hel studio.

Första tidsresan

Vi hade redan planerat den första Tidsresan till Österlen som du kan läsa mer om här, men så snart vi var tillbaka på Söderåsen tillbringade Anna en dag i studion med Patricio.

Andra Tidsresan

Och den 8 september åkte vi på en intensiv release- och inspirationsresa som du kan läsa mer om här. Det finns även flera filmer på Annas instagramkanal.

Detta är bara början. Anna har snart skrivit låtarna för ett helt album som släpps till våren. Det finns idéer för en musikal och vi har spännande möten som vi ännu inte får berätta om.

Visserligen har Covid-19 minskat våra intäkter, men vi har arbetat hårdare än någonsin och förhoppningsvis lagt en stabil grund för framtiden. Framförallt har vi bidragit till den upprättelse vi vill ge de häxanklagade.