Andlig styrka (1)

Det har gått mer än fyra månader sedan jag och Malin Lundskog talade om andlig styrka på morgonpromenaden. Efteråt skrev jag i skrivboken, Malin var flitigare och skrev på bloggen. Här kan du läsa hennes reflektioner (och delvis även mina).

Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag konstaterar att jag behöver träna på andlig styrka. Ändå hamnar jag i samma fälla gång på gång. Rycks med, gör och så är jag där igen – fast i engagemanget som i ett rus. Det är som ett stort fartyg – när jag fått upp farten är jag svår manövrerad.

Detta är vad jag kommer bearbeta i boken Vrede i Älvdalen. Kanske är det bara genom skrivandet jag kan reflektera på djupet. När jag skrev Oväsen i Älvdalen var det stolthet/skam jag bearbetade. Och det gjorde jag verkligen på djupet.  

”andlig styra är något vi kan träna på och att bästa tillfället att träna är när det inte krävs någon större styrka … Alltså, när det inte är skarpt läge utan vi i lugn och ro kan reflektera över våra erfarenheter från tidigare kaos och plocka med oss det vidare in i nästa kaos. För det är i kaos vi verkligen behöver den andliga styrkan.” – Malin Lundskog

Det finns många exempel i mitt liv på hur jag skulle ha behövt andlig styrka. Ett är när vi var på Dominikanska republiken i januari 2013. Cykelhandlaren hamnade på intensivvårdsavdelning och vi lurades att tro att hans tillstånd var livshotande (jag har skrivit en hel serie blogginlägg om upplevelserna som du kan läsa här.) Medan Cykelhandlaren passivt låg i sängen och laddade batterierna slösade jag energi på att irra runt. När han laddat upp till superkraft, tänkt igenom olika alternativ agerade han kraftfullt och löste situationen. Jag var helt slutkörd och så här i efterhand inser jag att det var en bidragande orsak till mitt sammanbrott ett år senare.

I coronakrisen drogs jag också med i hysterin, agerade på samma sätt som på Dominikanska republiken. Hyperaktivitet och energislöseri. Detta är den hittills viktigaste insikten för mig. Jag behöver träna min andliga styrka till att inte ryckas med av situationen – att stå kvar när det blåser.

”Nej, det behöver ju inte vara kaos i omvärlden för att det ska vara kaos. Det kan vara kaos inom oss. Ni vet … som när vi stressar mycket. Då är det lätt att irra runt, vilja hjälpa hela världen och lösa allt på en gång. Eller lägga sig platt på marken och gråta. I de situationerna är det så himla hälsosamt att hitta lugnet. Tilliten. Och ha en strategi som gör oss starka. Ja, som gö. r att vi litar på oss själva och inte behöver bekräftelse från andra.” Malin Lundskog

Hur tränar man andlig styrka?

Ett viktigt steg är att jag blivit medveten om att jag behöver träna.

Sedan i somras tar jag med mig Malins ”utonjut” på varje morgonpromenad. Inser att jag behöver de här promenaderna, ljuset rörelsen. Där anar jag dissonanser.

Men det räcker inte … kanske är det dags att boka in en ny live-serie med Malin för att enbart tala om andlig styrka.

”Strategin ligger i att använda sig av tidigare erfarenheter och att bygga upp ett lugn hos sig själv som gör att vi inte behöver bekräftelse från omvärlden. Det betyder inte att vi inte behöver omvärlden, för det är klart att vi gör. Vi är ju människor! Men känner vi den här andliga styrkan litar vi på att vi är som vi ska och att vi har förmågan att hantera situationen.

En strategi för att träna upp sin andliga styrka är att träna acceptans och tacksamhet. Långsamhet och reflektion. Meditation. Att vara i och använda naturen. Och att träna regelbundet. Bli medveten om hur man själv fungerar och uppmärksamma alla gånger det har gått bra. Ärligt talat: vi är ju här! Så vi måste ju ha tagit oss igenom en himla massa motgångar. Eller hur?” – Malin Lundskog