Vad hade hänt om Gustav Vasa inte hade tagit makten?

Det är en av alla de frågor Cykelhandlaren ställer när jag berättar om skrivprojektet. Svaret behöver jag inte ens fundera över.

Jag tror att Sören Norby skulle ha gift sig med Kristina Gyllenstierna och blivit riksföreståndare.

1518 togs Gustav Vasa och ytterligare fem män som gisslan av Kristian II (han vi i Sverige kallar Kristian Tyrann). Under fångenskapen försökte Kristian locka över fångarna till sin sida – vilket lyckades med Hemming Gadh och Göran Siggesson Sparre.

Den 8 november 1520 dömdes över 80 män till döden i Stockholm. Sommaren 1521 fördes flera kvinnor och barn till dansk fångenskap. Däribland Sigrid Banér (mormor till Gustav Vasa och mor till Kristina Gyllenstierna). Med på skeppet var även Kristinas fyra barn; Nils (f 1512), Iliana (f 1514), Magdalena (f 1516), Svante (f 1517) och Anna (f 1518). I september samma år förde riksamiral Sören Norby Kristina Gyllenstierna till Köpenhamn på skeppet Stora Gripen. Kanske hade Kristian II planlagt överfarten så att Sören Norby och Kristina Gyllenstierna skulle fatta tycke för varandra? Kanske var det ett resonemangsparti. Men ett äktenskap mellan dem skulle troligen skapa lugn i Sverige. Hennes son Nils Sture skulle kunna uppfostras av Sören Norby och bli en värdig efterträdare.

Först i januari 1524 återvände Kristina Gyllenstierna till Sverige. Då hade alla hennes döttrar avlidit av pesten i Köpenhamn. Kristian II hade gått i landsflykt och hans farbror, hertig Fredrik hade valts till Danmarks kung i mars 1523. I Sverige hade Gustav Vasa valts till kung den 6 juni samma år.

Bakom båda kungavalen stod Hansan. Anledningen var Kristian IIs planer på ett nordiskt handelskompani. Det var Hansan som tog kontakt med Kristians farbror, hertig Fredrik. Gustav Vasa fick ekonomisk hjälp och undsättning för att kunna erövra de svenska slotten. Med en stor skuld till Hansan skulle han bli Hansans marionett på den svenska tronen.

Redan när Kristina kommer till Sverige florerade ryktena om en kärleksaffär mellan henne och Sören Norby. Flera bevarade handlingar stödjer teorin om äktenskapsplaner. Sören Norby sände guldringar som gåva till Kristina. Kristina sände guldtavlor och ringar till Sören Norby (vilket hon bekräftar i ett bevarat brev från den 29 december 1525). I en krigsförhandling i juni 1525 agerade Sören Norby även för Kristinas räkning.

Ytterligare en omständighet är att Sören Norbys dotter och Nils Sture (Kristinas äldsta son) båda placerades hos Berend von Mellan på Kalmar slott under 1524. Sommaren 1525 tas de tillfånga av Gustav Vasa i samband med belägringen av Kalmar slott.

I februari 1525 fick Gustav Vasa kännedom om bröllopsplanerna och den 11 maj 1525 bekräftades ryktena när en av Sören Norbys män tillfångatogs.

I flera brev protesterade dalfolket mot att Kristina Gyllenstierna och Nils Sture hölls fångna av Gustav Vasa.

Hur Sverige skulle ha sett ut utan Gustav Vasa kommer vi aldrig få veta – men troligen hade svenskarna besparats mycket lidande. Med en fortsatt union skulle det inte ha varit krig mellan Sverige och Danmark. Utan Gustav Vasa hade Sverige sluppit inbördeskriget i slutet av 1500-talet samt flera polska krig.

2021 – 2023 kommer många svenska städer hylla Gustav Vasas befrielsekrig. Man kan inte säga annat än att Peder Svart var en skicklig PR-konsult.