Rostade rotfrukter

En av mina absoluta höstfavoriter är rostade rotfrukter. När jag googlade runt här på sidan hittade jag inte receptet – så jag lägger in det så att Alexandra Kronholm kan kika på receptet inför alvablots-resan i helgen.

Ingredienserna nedan är bara ett förslag – jag har bytt ut ingredienser mot jordärtskockor eller rödbetor. Mängden nedan är för fyra till sex portioner. Funkar som tillbehör till de flesta kötträtter. Förr var rökt fläskfilé ett favorittillbehör. Idag händer det att vi äter det som ensamrätt med en aioli.

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader.

Rör ut persillade i olja – eller hacka vitlök och blanda en kryddblandning med vitlök, salt och peppar i olja.

Skala och fördela rotfrukter mm i kuber på ca två cm.

6 potatisar (fast sort)

1/4 kålrot

1/4 rotselleri

2 stora morötter

4 små palsternackor

1/4 purjolök eller en gul lök

Blanda grönsakerna med oljan i en ugnsfast form. Provsmaka och komplettera ev kryddningen eller rosta längre.