Välkommen november

Att göra i november

  1. Kupa purjolök som står kvar i landen
  2. Rensa
  3. Gräv ner gröngödsling
  4. Marktäck odlingsytor med kompost
  5. Strö ut kalk och benmjöl
  6. Klipp ner sparrisen
  7. Beskär gamla krusbärsbuskar (senhöst eller vårvinter). (Lägg länk till krusbär)
  8. Beskär hösthallon genom att klippa ner alla skott efter skörd.

Bilder från november 2019

Nishiki Österlen Lyser 2019
Regn, regn, regn – då är det helt underbart att slinka in och uppleva en liten bit av Medelhavet i Hammenhög
Den här vägen har jag gått många gånger medan jag sökt efter en ny plats i livet. I snåren fladdrar koltrastar.
Vi ser trädgården som ett gigantiskt skafferi. I pallkragarna omvandlas komposten till jord medan svartkål och grönkål får stå kvar och växa. Här finns inget svinn, vi tar vad vi behöver. Färskare än så blir det inte. Intill väggen växer jordärtskockor. Vi använder en ytterst liten del av skörden – men vi kan alltid gå ut och hämta. Helt ekologiskt och arbetsfritt.
Ett annat projekt är vattnet i trädgården – den här fontänen och kanske rinnande vatten mot en damm. Och så rosenträdgården med smidesportaler. De gula rosorna är planterade.
Perfekt projekt för min vilda hjärna. En kväll låg bara stenarna där och jag lovade dit dem, hämtade några timjanplantor och fyllde på. Jag längtar redan till våren för att se hur timjanen klarat vintern.
Viktig må-bra-tid för mig är det kravlösa varandet i trädgårdarna. Flytta blommor, rensa ogräs med maskrosjärn att ge till hönsen. Studera humlorna i kärleksörten. Här ska gräset så småningom ersättas med stenmaterial från dagbrottet. Kärleksörten heter Herbst Freude och jag har delat den så att den snart finns i hela trädgården. Älskad av humlor och bin.
Ännu ett ”ta-till-vara-projekt”. Gamla tegelstenar som stod och skräpade, en bit av en ekstock som bänk. Stenmaterialet är restprodukter från dagbrottet. Utan den här trädgården skulle jag aldrig ha överlevt sjukskrivningsåren.
Lättad efter mitt första uppdrag som författare.