Helheten

Gaska upp dig. Tankekontroll. Du är alldeles för känslig.

Ord som följt mig genom livet eftersom jag både är ljus och mörker. Under några månader på 90-talet testade jag p-piller som skulle göra mitt humör jämnare. De fick till följd att hela livet blev som en grå dimma. Inte den där vackra – utan den som saknar allt ljus.

Vid flera tillfällen har jag sökt läkarvård i tron att det är något fel på mig – ADHD, bipolär. Men svaren jag fått är att jag måste lära mig att leva med min personlighet.

Under åren 2014-2018 höll jag mig isolerad, ett försök att skydda mig från drivet, från inspirationen jag får när jag umgås med andra. 2018 förändrades allt när jag fick malignt melanom. Insikten att det var slumpen som gjorde att födelsemärket upptäcktes i tid fick mig att se på livet med nya ögon. Sedan dess har jag pepp-talk med mina vita blodkroppar varje morgon där jag påminner dem om att jag behöver leva – att jag gör skillnad.

På dessa morgonpromenader har många idéer kläckts.

Idéer som påverkat mitt tempo, min stress och min omgivning.

När jag tittar på vad jag bidragit till sedan den 21 mars 2020 är det ofattbart mycket. Fram till den 21 november ger jag mig tid att utveckla en ny roll. Runt mig finns ett fåtal personer som jag ser mig som mentor för. Redan gläds jag över deras framgångar – och jag vet att det kommer mera.

I mina nya affirmationer är jag en sagotant som skriver sagor framför kakelugnen. Sagorna är många som behöver komma ut – därför behöver jag leva.

I kväll börjar Hois digitala författarsamtal, programmet hittar du här. Fram till kl 15 idag kan du köpa biljetter. Ett evenemang som utvecklats ur den digitala bokmässan i juni som jag var initiativtagare till.

Under den gångna helgen firade vi Alvablot. Detta blev överlämnandet av Tidsresebyrån till Alexandra. Från nu är det hon som driver projektet och min roll har begränsats till tidsguide. Här får överskottsinformationen från min research en mening. Samtidigt vidareutvecklar jag tankarna kring cykelupplevelser som sysselsatt mig sedan 2013.

Än finns det några idéer som ska knytas ihop. Men snart, snart har jag skapat mitt drömliv där alla bitar hänger ihop, där jag har kontakt med inspirerande människor och där det finns både lugn och utmaning.

FB-sidan Live Life Living hittade jag nedanstående text som så väl beskriver det jag tidigare saknat – helheten.

Här i norden tros vi ha dyrkat gudinnan Hel i minst 15 000 år. På platser som tidigt befriats från istidstäcket längs med den norska Atlantkusten – via de värmande golfströmmarna, har man funnit över 500 boplatser och ett par hundra namn med anknytning till Hel. Det finns ca 2-3 000 geografiska namn/platser i Norden varav några större och mer framträdande som av Hel välsignade platser såsom Hel-signade fors (=Helsingfors), Hel-signade ör (Helsingör), Hel-signade borg (Helsingborg) och Helsignade land (Hälsingland).Hel är det i särklass vanligaste för- eller efterordet inte bara i Norge utan i hela Norden. Trots detta är det väldigt lite som kunskaps förmedlas om vår ursprungsgudinna. Gudinnan/Moder Jord är ofta synonymt med grottan (naturskötet) som är livets/ folkets ursprung.Isländska – Hellir = grottaNorska – Hell = klippgrottaSvenska – Häll = blottad bergsgrund, klippaFinska – Helvä = beskydd, Helle = värme, Heila = helNär asarna kom till Norden försökte man göra sig av med den stora Helgudinnedyrkan och man belade henne och hennes dyrkare med straff/vite som blev Hellsvite (=helvete) Enligt Snorre störtade Oden ner Hel i underjorden och ett nytt verb infördes där ordet Hel skulle varda synonymt med dölja och gömma vilket blev mer vanligt i tyskan än i svenskan. I vårt nordiska språk har vi istället lyckats bevara Hels sakrala namn – betydelse som i exempelvis;Helig = som man ägnar religiös dyrkan, som står i förbindelse med det gudomligaHelga = göra eller hålla heligtHelgd =helighet/okränkbarhetHelg = högtidHelgelse = gemenskap upprättas mellan människa och GudHelgedom = tempel, kyrkaHelgon = heligHela = bota, läkaHelbrägda = frisk, botadHelbrägdagörelse = genom övernaturligt ingripandeHelgjuten = enighet, allt igenom äktaHell = var hälsad!Hel = fullständigHel är Lokes och jättinnan Angerbodas enda dotter och hon har två syskon; Fenrisulven och Midgårdsormen som också de har dåligt rykte. Hennes vanskapta utseende gjorde att hon skulle synas väl även om hon befann sig i en hop på tusen kvinnor. Halva ansiktet och kroppen var som en vanlig kvinnas, men den andra halvan var svartblå och anfrätt av förruttnelse. Hon såg alltid dyster och grym ut och blicken var nedslagen.Oden tog beslutet att slunga henne ned i dimmorna och mörkret, den värld som ligger under de andra. Det kallas Helheim eller bara Hel och som av somliga anses som ett slags motsats till Valhall. Den här mörka och kalla boningen är belägen i Nifelheim, på den lägsta platsen i den nordiska mytologins universum. Detta ligger under en av Yggdrasils nio rötter. Oden bestämde att hon skulle ha uppsyn över de döda, alla de som dog av sjukdom eller hög ålder i de nio världarna. Efter detta va gudarna nöjda, nu slapp de åtminstone henne i Asgård. Hel gjorde sig hemmastadd på sina vidsträckta marker där hon regerade över sitt dystra dödsrike. Hon omgärdade dem med höga stängsel och stängde till med mäktiga grindar. Där byggde hon sin sal, som hon kallade Eljudne, den regnvåta. Tröskeln ditin är brant och hög och heter Fallfördärv, hennes träl kallas Gånglate och trälinnan heter Gånglata. Hels matskål är Hunger och kniven är Svält. Hon har en säng som heter Sjukläger och runt denna ett omhänge som kallas Glänsande ofärd. När man ser henne ridandes på en trebent häst är hunger och sjukdom att vänta.Dödsdrottningen Hel hittar vi djupt inom oss själva, bland bortglömda rädslor och förlorade drömmar, bland skräp och bråte och i vårt medvetandes allra mörkaste vrår. Namnet Hel är inspirerande i sin enkelhet. Att vara hel är att inte gömma undan något utan att låta alla våra sidor vara med. Namnet betyder egentligen ”det höljande” vilket betyder det som skyler, övertäcker, döljer.Fornnordiska beskrivningar av Hel beskriver en gudinna till hälften blåsvart till hälften likblek och hon är perfekt balans mellan mörker och ljus. Hon har till hälften en gammal kvinnas kropp och till hälften en ung kvinnas kropp med halva ansiktet i dödens rike och halva i livets. Liv och död finns alltid sida vid sida.Hel är död, sjukdom och förruttnelse. Hon är förlust, depression och handlingsförlamning. Hon är kyla och mörker. Men den svarta gudinnan är inte ond utan en god häxa, en örtkunnig gumma, en barnmorska och i sin roll som dödsgudinnan är hon en vänlig famn vid den dödssjukes säng. Att fly från döden tar mycket energi från den moderna människan men den som vågar erkänna att döden finns, och som står ut med den insikten, har ett stort försprång.Hel är med dig i de stora transformationerna där döden är den största transformationen, förvandlingen bort från denna värld.Hon är Gammelmor, men ingen mild tröstande mormor. Hon är den kloka haggan som vet att det ibland krävs hårda nypor för att förvandla ett trasigt jag till något mer helt och hon har många ess i rockärmen för oss som vågar närma oss henne med vördnad.Hel ändrar maktstrukturerna och världens tillstånd genom att ändra vårt kollektiva medvetande. När kvinnor och män är jämlika, när naturen och Moder jord vördas, när ras inte avgör hur vi behandlas, när vi lyssnar på vad våra barn har att säga, när gamlas kunskap respekteras, när ekonomi och teknik tjänar alla människors bästa; då har en revolution tagit plats och den gamla världsordningen raserat. Detta kommer vara svårt för många för det finns de som tjänar stort på världens kollektiva rädsla. De vars status och ekonomiska fördelar är förankrade i människans skräck för ensamhet, värdelöshet och död. Dessa existentiella rädslor är Hels domäner. Hon känner dem och hon har vad som krävs för att möta dem. Hon kan lära oss förhålla oss till dem och därmed minska deras inflytande på oss. Om den mörka gudinnan återtar sin plats i vårt medvetna sinne förändras världen.Hel för oss igenom de processer vi oftast vill slippa. Hon tar oss igenom det vi inte vill se dit vi inte vill gå. Det handlar om att släppa taget, avsluta och transformera saker, relationer, minnen och gamla sår. Sorg, tungsinne, vemod och eftertanke är Hels bundsförvanter. Men genom att lära känna de går vi också igenom transformation, och genom transformation sker djup läkning. Man kan beskriva det så här: Det som bubblar upp i oss från vårt mörker, det som gör ont och skaver, kommer med viktig information till oss. Det vi trycker ner, ignorerar eller inte erkänner för oss själva kommer att göra sig hörd i vår kropp på ett sätt eller annat. Det kan vara en frustration, rastlöshet, värk eller orolighet i kroppen. Känn in och ta reda på vad det är du verkligen känner. Först då kan du ta upp det i medvetenheten och upp i ljuset. Oftast blir det mindre skrämmande och inte alls så ”farligt” som vi trott och det är nu du kan omsluta hela dig själv med förståelse och kärlek och tillåta dig själv att bli hel. Att faktiskt kunna älska och acceptera HELA dig.