Vad är priset … ?

Den 27 oktober 2018 publicerade jag ett inlägg på bloggen som inleddes med de här orden;

När klockan är 4.55 inser jag att det är lönlöst att ligga kvar i sängen och vrida mig. Stressen i min kropp liknar den som drev mig in i depressionen. Nu är det inte oron för uppdragen. Nej, det handlar om klimatet. – Jag vet att jag borde stänga av, sluta läsa på Klimatklubben, sluta engagera mig. Jag vet att jag kan må bra om jag kryper in under glaskupan, fortsätter livet som om inget hade hänt. – Vad är viktigast – klimatet eller min hälsa?

Det har nu gått två år och bitarna börjar falla på plats. Sakta infinner sig ett lugn. När jag tittar på allt jag gjort ser jag att det nu bara är ett projekt som hänger i luften – Kvinnohistorier. Men mer om det nedan. Nu ska jag börja med att sammanfatta vad som hänt med alla andra tankar och idéer.

Söderåsdagen

Jodå – vi genomförde den utan projektmedel 2019. Kommunernas engagemang var som berättelsen om skräddaren. Ni vet – ”vad bidde det då då?” Först var destination Söderåsen en väldig stoppkloss så att vi tappade tre månader bara för att kunna bestämma en dag. Sedan försvann utlovade medel ett efter ett. Dock bidrog de fyra kommunerna genom att köpa vars en helsida i Söderåsjournalen som bidrog till att kartan och programmet kunde tryckas i mittuppslaget. Tyvärr använde inte kommunerna sig av annonsutrymmet utan alla publicerade samma annons istället för att lyft fram varje kommuns unikitet.

I projektgruppen slet vi dygnet runt. Det sades att Söderåsen aldrig fått så mycket positiv PR som inför Söderåsdagen. På Bjuvs gruvmuseum slogs besöksrekord på Söderåsdagen och flera boenden vittnade om hur antalet gästnätter ökat kopplade till cyklingen.

2020 presenterade Alexandra Kronholm ett coronaanpassat event. Det visade sig emellertid att det behövde sökas polistillstånd, något som kommunerna avrådde henne från att göra. Med kort varsel ställdes mässan om – ja, för hemsidan var redan skapad – sponsrad av Creleavant, Jönssons cykelaffär, Kronholm consulting och Familjen Helsingborg.

Nåja, jag ska inte slösa mer besvikna ord gällande kommunernas agerande … utan bara förlika mig med att kommunerna tyvärr inte såg värdet i det vi skapade.

TeamAlbertMTB

På Söderåsdagen 2019 arrangerade Mats Karlsson en MTB-tur i Norra Albert. Rundan blev så uppskattad att Mats Karlsson ”adopterade” området, bildade TeamAlbertMTB och började utveckla en riktigt häftig MTB-bana. Idag möter jag besökare från stora delar av Sverige som lovordar banan. Målet för 2021 är att vi ska få till anslutningen från Cykelaffären till banan så att man kan cykla bilfritt hela vägen. Med ett ökat antal cyklister som parkerar vid Billesholms Folketspark växer underlaget för att starta café eller restaurang i parkens sekelskifteslokaler. Det är inget jag kommer att driva, för nu har jag drivit tillräckligt många projekt i Söderåsenkommunerna.

Mats Karlsson är eldsjälen bakom TeamAlbertMTB som kombinerar glimten i ögat med ett otroligt driv. 2019 arrangerade han tomtecykling tillsammans med resten av familjen Karlsson (som alla är MTB-cyklister).

Mässor i Billesholms Folketspark

Att lära känna Alexandra Kronholm har bidragit till att jag nu kan växla om. Alexandra och jag är varandras motsatser. Hon är analytisk och eftertänksam. Noggrann med detaljer. Gång på gång har hon gått in och styrt upp mina vilda idéer, räddat evenemangen.

-> Söderåsdagen

-> Bokmässan som blev digital

Tidsresan till Trias med kommunfolk

-> Tidsresebyrån

Det är tillsammans med Alexandra jag testat olika hybridevent sedan i våras. Allt har inte varit framgångar – men vi (och framförallt Alexandra) har lärt massor som vi tar med oss in i framtiden.

På Tourism in Skåne berättar jag om hur bokmässan ställdes om.

Kvinnohistorier skapades inför den digitala bokmässan den 27 juni 2020.

Hållbara upplevelser

I flera år har jag funderat på hur jag kan bidra till att inspirera fler att minska de fossila utsläppen. (Detta var något jag funderade på långt innan 2018.) De senaste tre månaderna har jag och Anna Vild genomfört tre tidsresor (som lagt grunden för många fler). Vi har testat, utvärderat, lyssnat. I tisdags lämnade vi över våra erfarenheter och idéer till Patricio Silva och Alexandra Kronholm. Det här kommer bli riktigt, riktigt bra. Glädjen jag känner över att mina visioner nu kommer förverkligas av otroligt kompetenta och ödmjuka människor vet inga gränser.

Det är som en stor tyngd lämnat mitt bröst.

-> Följ Tidsresebyrån på instagram för uppdateringar om utvecklingen

> Här kan du läsa mer om mina visioner för Tidsresebyrån

-> Här hittar du mer om tidsresorna

-> På Anna Vilds youtubekanal kan du följa jakten på det glömda folket

För varje gång jag besöker Söderåsen växer kärleken till denna plats, till den dramatiska naturen, till tystnaden (de dagar det inte är så många motorcyklar och bilar)  och landskapets skönhet. – Vad kan jag göra för att rädda Söderåsen från massturism, fossila utsläpp och nedskräpning?

På den första tidsresan i Helfolkets spår berättade Marianne Norrthon och Anna Vild om ett folk som levde i symbios med naturen och vars spår vi kan se i namn som börjar eller slutar på Hel, Häll, Hall.

Trolldomsprocesser

När mina föredrag ställdes in använde jag tiden till att skapa en youtubekanal om trolldomsprocesserna. Där kan du uppleva Älvdalens magi tillsammans med Anna Vild eller besöka avrättningsplatser tillsammans med mig. Vill du fördjupa dig i häxprocesserna hittar du massor av information på vår faktasida. Förhoppningsvis kommer du snart kunna boka hållbara resor i de häxanklagades fotspår via Tidsresebyrån.

Kvinnohistorier

Kanske är det här Kvinnohistorier hör hemma – ett sätt att skapa hållbara upplevelser. Hur mycket kostade bokmässan i Göteborg mätt i fossila utsläpp? Då menar jag att man ska lägga samman alla utsläpp från deltagares och författares resor, fossila utsläpp som orsakas då du bygger hotell, snabbmat etc. Jag har inga svar, men jag funderar på om bokmässor kan göras på andra sätt? Kan de ordnas i mindre format lokalt under ett digitalt paraply med storföreläsningar av vissa författare.

Vad tror du om att utveckla Kvinnohistoriers webb-butik till en plats för hållbara presenter? Varför inte ge bort en skrivkurs och inspirationsböcker till den som gillar att skriva? Eller en prenumeration på de digitala kvällsfikorna under 2021 till den som är i riskgrupp eller bara är allmänt intresserad av litteratur.

Eller varför inte tillsammans köpa prenumerationen på de kvinnohistoriska kvällsfikorna. Efter den senaste bokmässan fick vi höra hur deltagarna använt chattfunktionen för att mingla med varandra. Här finns massor av utvecklingsmöjligheter – det är bara vår fantasi som sätter gränserna.

Jo, nog har Kvinnohistorier en plats i mitt hållbarhetstänk. Frågan är bara hur det ska göras. Kvinnohistorier är faktiskt den enda lösa tråden jag har kvar. På alla andra to-do kan jag sätta check. (Förutom det jag skriver om i detta inlägg har det gjorts väldigt mycket mer … men det är utanför den vision jag skrev om för två år sedan.)

Biologisk mångfald

2018 gjorde jag det till mitt uppdrag att minska de fossila utsläppen och öka den biologiska mångfalden.

Trädgården

Sedan 2014 har gräsmattan ersatts med fjärilsbuskar, kärleksört och körsbärsträd – växter som främjar den biologiska mångfalden.

-> Här hittar du fler inlägg om trädgården

Norra Albert

I september 2018 förvärvade cykelaffären Norra Albert som visat sig vara en av Skånes fyra viktigaste biotoper för biologisk mångfald.

Här vill vi ta fram en skötselplan för att ytterligare förbättra villkoren för djurlivet. Tillsammans med Kurt Månsson från Naturskyddsföreningen anlägger Mats Karlsson cykelspåren på ett sådant sätt att grusspridningen skapar bättre miljöer för bl a steklar.

-> Visionen

Inom några år kommer området vattenfyllas när Höganäs Borgestad slutar pumpa vatten. De viktiga slänterna och sälgskogen drabbas inte.

Cykelaffären åtog sig att finansiera ett LONA-projekt, det enda som krävdes var att kommunen undertecknade ansökan. Varför de inte kunde göra det har jag inte fått veta – men hanteringen fick mig att inse att mitt engagemang är att kasta pärlor för svinen. Från nu lovar jag mig själv att inte försöka mig på fler miljöprojekt.

Odla ekologiska blommor

2015 var jag engagerad i blomsteraffären som ligger intill Cykelaffären. Jag förfärades över den stora mängden svinn (ja, i slutändan kastas ju nästan alla blommor). Dessutom insåg jag hur mycket fossila utsläpp som orsakas av växtförsäljning. Många rosor kommer från Sydafrika. Varje vecka körs flera kylbilar lastade med snittblommor från Holland.

Detta fick mig att be Cykelhandlaren ersätta buketterna han brukade köpa med växter att plantera i trädgården. Sedan dess har vi planterat flera hundra rosor.

Tack vare Bengt Fellbe kom jag i kontakt med floristen Belinda Wigerfelt. Cykelaffären upplåter nu mark för hennes odling av snittblommor. Hon förverkligar min vision om att använda härodlade växter i arrangemangen.

Till våren kommer du kunna köpa snittblommor odlade i Billesholm, men redan nu kan du köpa hennes arrangemang via instagramkontot Belinda Wigerfelt.

Den 15 augusti 2020 arrangerade Belinda Wigerfelt en workshop i att arrangera snittblommor i Billesholms folkets park.

Priset?

Priset för mitt engagemang har varit högt. Flera gånger har jag varit nära att passera gränsen. Min omgivning har drabbats av mitt ohälsosamma driv – särskilt Cykelhandlaren, min dotter (som med kort varsel fått göra brandkårsutryckningar), Helena Hansen som hittills lagt ner mer än 200 obetalda timmar på att skapa konceptet Kvinnohistorier och inte minst Anna Vild som känt av min stress vid flera olika tillfällen.

Sedan 2018 har jag gjort mer för klimatet än många gör under en hel livstid. Gång på gång upprepar jag det för mig själv. Att jag faktiskt kan se mig själv i spegeln eller mina barnbarnsbarn och säga att jag gjorde vad jag kunde. Givetvis ska jag fortsätta att leva klimatsmart, ersätta importerade grönsaker med vildvuxna växter, verka för biologisk mångfald, ta cykeln istället för bilen. Men det är en ny tid nu. Det har varit ett Skifte. Nu är jag författare – inte längre filantrop annat än att de projekt som är igångsatta ska stöttas. Men inget mer. Inget nytt.

Tillsammans med Patricio Silva har Anna Vild och Andreas Magnusson skapat låten Skogen som släpps till våren. Den är kronan på verket – när den är släppt behöver jag inte säga mer. Allt finns där mellan raderna.

Alexandra Kronholm skapar upplevelser. Helena Hansen lyfter fram genusmedveten text. Mats Karlsson och Belinda Wigerfelt verkar för den biologiska mångfalden i Billesholm.

På min to-do står nu skriv böcker, klimatsmarta investeringar, stötta Anna, Andreas och Alexandra genom att vara bollplank och mentor. Och så ska jag betala medlemsavgiften till Cykelfrämjandet och Naturskyddsföreningen så de kan fortsätta verka för klimatet.

Det är dags att ta klimatfrågan på allvar. Aldrig förr har valen vi gjort och gör haft så stor betydelse som nu. Det handlar inte bara om framtiden – om våra barn och barnbarn. Klimatförändringarna händer här och nu. Som Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation behöver Naturskyddsföreningen göra allt vi kan för att lyfta klimatfrågan. Tillsammans behöver vi sätta press på politiker och företag att fatta rätt beslut för miljön.

Under 2020 har jag släppt tre böcker. I antologin Skiftet skriver jag om hur sommaren 2018 förändrade mitt liv. Här kan du köpa böckerna.