#cykeluppropet

Äntligen händer det!

Den 7 september 2020 publicerade @medveten_i_stan det här inlägget på instagram

”Vi har alla våra anledningar att cykla – hälsan, klimatet, plånboken. Och vi har under åren som gått blivit fler och fler.

Fler och fler som samsas om samma plats. På smala, ofta osammanhängande cykelbanor i stan & på obefintlig plats ute i landet. Detta påverkar ALLA, i hela vårt land. Och nu i tid för pandemi har cyklandet ökat explosionsartat. Fantastiskt! Men det ska kännas tryggt för alla nya cyklare, därför krävs förändring nu!

Vi som väljer cykeln gör ett bra val, både för oss själva och samhället. Men samhället hänger inte med. Vi trängs med bilar & lever i en farlig värld. Något måste göras åt situationen! (Ja, jag var med om en olycka 2014 då en bildörr öppnades framför mig. Jag blev arg & ringde tidningen. Voilà – jag hamnade på förstasidan).

Vad kan vi göra åt cykelsituationen då? Även vi på två hjul måste få plats, oavsett om vi åker med tantcykel (jag!), snabb träningscykel, el-cykel eller el-sparkcykel. En enkel & snabb lösning som har införts i många andra länder för att möta det ökade trycket iom pandemin är popup-cykelbanor. Det vore väl rimligt att införa här också!? Vi ska undvika kollektivtrafiken som är det mest miljömässiga vi har & det är där cyklingen tar vid. Får jag gissa kommer många vilja cykla även i vinter & med hala vägar är bättre plats för tvåhjulingarna verkligen ett måste. Vi cyklister utsätter oss för riktigt stora risker i de knökfulla cykelfälten. 9 av 10 cykelolyckor hade kunnat undvikas bla via särskilda cykelbanor (Folksam).

Att cykelboomen är här är fantastiskt! Men vi vill kunna fortsätta cykla & få ännu fler att våga börja! Hälsofördelarna & klimatfördelarna är massiva.

Nu vill vi få till förändring! Du är väl med?!
Gör så här:
Ta en bild tillsammans med din cykel (med din hjälm/Hövding såklart) och gör ett inlägg där du efterfrågar bättre, säkrare & vettigare situation för cyklister. Du kan också dela en bild på de platser som behöver förbättras för cyklister. Adda dessa taggar:
#cykeluppropet
#minvägockså
#popupbikelanes
Tagga politiker, kommuner, städer & andra personer som kan vara med & driva förändring! Kör!??

Och jag kan inte mer än hålla med!

Det här har jag skrivit om i flera år. Dags att sammanfatta äldre inlägg med tips på hur vi skapar bättre förutsättningar för cykling!

Vad är dina bästa tips och idéer till politiker och beslutsfattare?