”Det är inte hur man har det utan hur man tar det.”

Orden dyker upp i mitt huvud när jag råkade läsa nyhetsrapporteringen i tisdags.

Från och med den 24 november får man inte vara mer än åtta personer på en offentlig sammankomst. Att höra om smittspridning och nya restriktioner skapar en stress i mig. Därför bestämde jag mig för att se gårdagens tur till Ystad som sista dagen innan ett långt jullov.

På vägen mot Malmö ploppade det upp nya idéer om boksigneringar och event – men jag frågade mig ”Varför?” men hittade inget svar. Därför bestämde jag mig att lägga idéerna på hyllan och istället tänka att en snöstorm är på väg in. Den här snöstormen kommer vara länge. Fram till den 21 mars förbereder jag mig för avskildhet och utan nyhetsrapportering. Först till våren kryper jag ut i ljuset, som Timon (han i Lejonkungen) kikar på nyhetsrapporteringen och funderar över framtiden innan jag sätter igång fortsätter odla min trädgård.

Jag kan inte påverka det som händer i världen – men jag kan påverka hur jag mår. Sedan jag debuterade som författare har jag byggt helt nya sammanhang där jag kan möta likasinnade digitalt. På sidan Kvinnohistorier bjuder vi in till digitala författarsamtal, skrivkurser och museibesök under vintern.

På Kvinnohistorier hittar du hållbara julklappar med omtanke.

I antologin Skiftet berättar jag om hur jag sedan 2018 förändrat mitt liv. Många projekt startades upp, många idéer såddes. Nu finns det människor runt mig som kan driva idéerna vidare.

Skövlingen av skogen och klimatet – Andreas Magnusson är en av frontfigurerna i Fridays for Future och driver framgångsrikt denna fråga.

Andreas Magnussons blogg

Ett annat sätt att leva – Anna Vild är en stor artist. Nu lyfter hon även fram Helfolket och ett liv utan de patriarkala strukturerna.

Klimatsmarta upplevelser – Alexandra Kronholm har en bakgrund inom eventbranschen och redan 2021 kommer du kunna köpa all-inclusive-upplevelser via Tidsresebyrån.

Tidsresebyråns hemsida kommer du hitta här.

Ekologiska blommor – Belinda Wigerfelt har redan förberett odlingen. Våren 2021 kommer hon sälja snittblommor och arrangemang som odlats på cykelaffärens mark. Äntligen kommer även den trädgård jag började anlägga 2014 till sin rätt som snittblommor.

Belindas hemsida hittar du här

Den 15 augusti 2020 fick vi göra bordsarrangemang med ledning av floristen och blomsterodlaren Belinda Wigerfelt. Ett evenemang som la grunden för bland annat Tidsresebyrån och samarbetet mellan Anna Vild och Patricio Silva. Jag kom i kontakt med Belinda Wigerfelt tack vare Bengt Fellbe.

Cykelupplevelser – Katarina och Mats Karlsson, Marie och Lars Tydinger utvecklar cykelupplevelser via Söderåsen MTB och TeamAlbert MTB.

0.18 in i den här filmen berättar Lars Tydinger om fördelarna med MTB

Genom min dotter får jag uppleva studentlivet i Lund, genom sonen får jag återuppleva yrkeslivet.

För många år sedan gick jag i gestaltterapi. Vid första mötet satte vi ut stolar i en ring och jag fick beskriva de olika personerna som finns i mig. Där fanns festfixaren, entreprenören och många fler – men så fanns där också en klok person som satt lugnt tillbaka i en fåtölj och gav råd. Nu kan jag vara den personen för nu har jag hittat andra till alla mina stolar. Deras framgångar ger mig mer glädje än om jag skulle ha genomfört det själv. Äntligen kommer mina idéer till nytta utan att jag sliter ut mig själv.

Nu har jag bara två gånger kvar av min mer än sex år långa terapi. Sakta summerar jag min utveckling med tacksamhet – men mer om det i kommande inlägg.