#enhållbarjul 8

Är så obeskrivligt tacksam för alla samarbeten som skapats under året! Förstår att det kan vara svårt att se strukturen – men saker och ting har växt fram lite allteftersom. Det började med att jag hade så mycket fakta som inte behövdes till boken Oväsen i Älvdalen. Istället för fysiska föredrag skapade jag Trolldomsprocesser tillsammans med Anna Vild (det började med en FB-sida, fortsatte med en youtubekanal och slutligen lanserade vi hemsidan den 12 september 2020).

Vi reagerade över att de strukturer som ledde till trolldomsprocesserna fortfarande finns kvar. Tillsammans med lektör Helena Hansen skapade jag Kvinnohistorier för att lyfta fram de skrivna och oskrivna historierna från dåtid till nutid. Idag drar Helena det tyngsta lasset genom att arrangera skrivkurser under Utveckla ditt skrivande och kvinnohistoriska kvällsfikor. I morgon är Pilka Herner gäst på årets sista kvällsfika. Samtidigt är det sista dagen för att beställa julklappspaket på Kvinnohistorier. Jag har några fribiljetter till morgondagens fika för att kunna visa tanken bakom paketet Res med kvinnohistorier som du kan läsa mer om här.

I flera år har jag funderat på hållbara upplevelser. Den 15 augusti 2020 träffades Patricio Silva, Alexandra Kronholm och Anna Vild för första gången. Ett möte som ledde till Tidsresebyrån. Det var inte tänkt att vi skulle lansera sidan förrän 2021 men när jag blev tillfrågad om att hålla föredrag för Rotary den 13 december 2020 ville jag ha möjlighet att även berätta om detta projekt så därför bestämde vi oss för att göra en smygrelease redan den 12 december. Eller ja – idén om en hållbar julmässa är en idé som legat och grott länge, men att dra ihop den på mindre än två veckor var nog inget klokt beslut. Inser att publiceringen av programmet gick lite väl snabbt … men ber dig ha överseende. Det kommer vara uppdaterat senast fredag.

Igår träffade jag kollegorna på Tidsresebyrån och Patricio Silva beskrev hur vi med teknikens hjälp kan göra upplevelsen bättre på lördagens glöggmingel. Lördagen blir ännu ett av 2020 års vilda experiment. Måste erkänna att jag redan har premiärnerver, men tänker att jag faktiskt gör det här för ett gott ändamål, för att lyfta upp #enhållbarjul ur en massa olika synvinklar.

Lördagen inleder vi i Älvdalen där Grammas-systrarna kular in Tidsresebyrån (du kan lyssna på höstens rundkulning i filmen nedan). För var någonstans ska det göras om inte i Älvdalen där allt startade? – Du hittar hela programmet här.

Lucka 8

I torsdags (Lucka 3) kunde du läsa om tankarna bakom Tidsresorna till museum. Tiden jag lägger ner på dessa resor och planeringen är min julklapp till mina följare. Du deltar gratis genom att prenumerera på Kvinnohistoriers nyhetsbrev där du får länken. 

Finns det några spår från häxprocesserna i Älvdalen?

Guider: Marit Norin och Anna Vild

Reseledare: Annika Andebark och Alexandra Kronholm

Var? – Rockdale i Älvdalen men vi färdas dit via en länk som du får i Kvinnohistoriers nyhetsbrev

När? Onsdagen den 10 februari kl 15-16

På Kvinnohistorier hittar du tre romaner om häxprocesserna till specialpris.