Välkommen på glöggmingel – #enhållbarjul 11

I våra skrev jag en inläggsserie om märkliga händelser (som du hittar överst i detta inlägg). Historien om hur glöggminglet kom till platsar i den kategorin.

I flera år har jag saknat julfesterna vi arrangerade innan jag separerade. Under mina år som advokat ersatte jag dem med julfester på kontoret, men sedan jag träffade Cykelhandlaren har julfesterna alltid ställts in. Någon gång har det varit snöstorm, en annan gång har det blivit missförstånd. Men drömmen har funnits där.

Sedan 2018 har jag sett det som mitt livsändamål att inspirera till ett mer hållbart liv. Jag sammanfattade det i ökad biologisk mångfald och minskade koldioxidutsläpp. Första gången jag klimatstrejkade i Stockholm bjöd jag in till den hållbarhetsmässa som jag hade tänkt arrangera i Billesholms folkets park i augusti 2019. Någon hållbarhetsmässa blev det inte – istället startade vi Södersåsdagen vilket ledde till att cykelklubben TeamAlbert MTB bildades och att Mats Karlsson anlade en MTB-bana (fast i andra ordningen).

Efter alla mina och Annas tidsresor i höst hade jag bestämt mig för att ta jullov. Gång på gång poppade tanken på en julaktivitet upp och varenda gång lyckades jag förklara för mig själv att det inte var någon bra idé. Men så blev jag tillfrågad om att hålla digitalt föredrag på Rotary i Dalarna, Ångermanland, Hälsingland och Gästrikland den 13 december. Inför det föredraget skulle jag verkligen vilja att hemsidan var lanserad. Jag talade med Anna och vi bestämde oss för att göra en livesändning.

Den 30 november mötte jag några författare digitalt från Hoi förlag. Alla julmässor och signeringar var inställda och det fanns en längtan efter att möta läsarna. Ni som känner mig vet hur min hjärna fungerar – och vips hade jag satt igång ett projekt … vi startar klockan två så att man kan gå ut och plocka lite pinnar och mossa att göra julpynt av. Var det här med julpyssel kom in vet jag inte alls – kanske var det bara frustrationen över allt onödigt som säljs i butikerna dessa dagar.

Patricio Silva erbjöd sig att rigga med flera kameror så det blir som en riktig TV-studio och Anna drömde om en luciastudio med musik, poesi och samtal om lucia. Det sista blir ett betalevent, ett sätt att stötta det enorma arbete Anna lägger ner för att skapa ett givande innehåll i sociala medier.

I face-timade vi med Andreas Magnusson för att fråga om han ville vara vår gäst. Det var han som upplyste oss om att det i morgon är fem år sedan Paris-avtalet undertecknades. Och plötsligt hängde allt ihop.

Som individ är det genom dina resvanor, kost och konsumtion som du kan påverka klimatkrisen mest. Alla dessa frågor kommer vi tala om i morgon.

Resor

Tidsresebyrån hjälper dig resa i tiden istället för att resa långt geografiskt.

Kost

Klockan 16 – 17 talar jag och Marianne Gunve om kostvanorna i våra böcker. Kan vi lära något av historien?

Konsumtion

Belinda Wigerfelt kommer vara med hela dagen för att inspirera oss att använda det vi redan har och naturens material istället för att köpa nytillverkat.

Förändring

Som en röd tråd genom hela dagen löper diskussion om förändring.

Lucka 11

Smygtitt på Tidsresebyrån!

FBLive lördagen den 12/12 kl 14 – 19.30 – KLICKA HÄR

Zoom lördagen den 12/12 kl 15.15 – 20.05 – KLICKA HÄR