En besjälad värld

Forskarlen, fuosskall, näck och grylla är bara några av de väsen som beskrivs i Ragnar Forslunds sammanställning av Älvdalska Sägner. Sägnerna låter oss blicka in i en tid när naturen var fylld av väsen som styrde människans liv.

I Eddan beskrivs en värld där Härfjätter hotade ”att dra ner krigaren till Hels dödsrike. I skogen var det skogsfrun eller skogsrået som lockade med sig männen in i den villande skogen. Människan befann sig i en magisk omvärld, var omgiven av olika magiska väsen. Många av dem hade makt över liv och död. Med en dis eller fylgia vid sidan var farorna lättare att stå ut med.”

”Alla är de från den tid då det mesta runt människan var besjälat, då naturen själv var besjälad. I varje sjö, vattendrag och källa fanns krafter som människan skulle hantera försiktigt och inte stöta sig med, väsen som kunde besvärjas till att vara människans sida, eller som om de inte kunde hållas vid gott mod kunde skada henne. Växter och djur, solen, månen, stjärnorna, vinden, regnet och åskan, allt var krafter med makt över liv och död, makter som det gällde för människan att försöka hantera på ett sådant sätt att hon inte kom till skada.”

Citat ur Kvinnoporten av Gunilla Carlson

Bilden jag så ofta använder är från Frostbrunnsdalen

”Fensalar betyder träsksalarna. Träsken, myrarna, vattenhålen och sjöarna var under hednatiden heliga platser där man offrade till gudinnemakterna. I myten hade man under vikingatidens asatro förflyttat Fensalar från insjövattnens djup, där själva vattnet varit yttringar av jordegudinnan, antagligen hennes blod, mjölk eller annan kroppssaft, upp till himlen och placerat hennes boställe bredvid Odens Valhall.” 

2020 släpptes boken Granskogsfolk – hur naturen blev svenskarnas religion (av författaren David Thurfjell). Redan omkring hundra år efter Kristus beskrev romaren Tacticus hur nordborna ansåg att ”det icke står i överensstämmelse med de i himmelen boendes höghet vare sig att hålla gudarna innestängda bakom väggar eller låta dem antaga likhet med något som helst mänskligt anletsdrag. Lundar och skogsdungar inviga de till heligt bruk …”

Poddar

Granskogsfolket svenskarna

6 svar på ”En besjälad värld”

 1. Naturen borde fortfarande vara människans religion. Hade besparat mycket lidande.

  1. Exakt! Allt fler börjar upptäcka det. Har nyss hört talas om Nätverket Magdala på FB. Det händer mycket nu!

 2. Hörde David Thurfjell ett av de senaste avsnitten v Kropp&Själ. Där de pratade om förundran … Så himla intressant! Precis som ditt inlägg här.

  TACK!
  och vilka fina bilder du använder!

  1. TACK och TACK!

   Åh – det avsnitten vill jag lyssna på! Finns så otroligt många intressanta poddar just nu!

   Bilderna i det här inlägget kommer från Njupeskärs nationalpark. Tog dem i september men de har inte kommit till användning tidigare. Visst är de lite magiska!

 3. Elisabeth Åkerman skriver:

  Kan inte låte bli att tänka på de olika budorden som finns i religionerna. Levnadsregler för att det ska gå oss väl. Och hur dessa förbyttes från att leva i samklang med naturen och Modern till att härska över den och vörda det patriarkala.

  1. Ja, verkligen. Tittade nyss på Kunskapskanalens program om Jesu lärjungar som var kvinnor. Hur kvinnorna raderades ut ur kristendomen på 400-talet.

Kommentarer är stängda.