Gästblogg: Ronnie Lundin

Förra veckan bestämde jag mig för att lördagsblogga om skrivande. Men som vanligt överraskar min hjärna ständigt med nya idéer. I torsdags fick jag idén att bjuda in andra historiska romanförfattare att gästblogga. Först ut är Ronnie Lundin från Fårö.

Välkommen Ronnie Lundin!

Historiska romanförfattare är lite speciella i författarfamiljen. Vi utgår ofta från ren fakta och hittar på dessemellan för att få ihop våra romaner. 

Så gör i alla fall jag som heter Ronnie Lundin och bor på sagornas och sägnernas ö – Fårö. Ön som är mer känd som Ingmar Bergmans hemort och som turistparadis med sin natur med raukar och fina sandstränder. 

Mitt intresse för böcker har funnits så länge jag har kunnat läsa. Min farmor född 1903 har nog bidragit en del också med sina berättelser från sin barndom. Speciellt när hon berättade om när hon mötte bysen en gång som barn. En byse är ett gotländskt väsen som under sin livstid gjorde något orätt som att lura till sig jord. Efter döden straffades han (Det är alltid en han) med att fastna mellan levande och död och där bevaka de ägor han lurat till sig. Bysen Hamarsman eller Hubburgsgubben, ska  ha spökat runt gården där jag är uppväxt vilket naturligtvis triggade min fantasi ännu mer. 

Själva författandet låg länge på is. Det var inte förrän jag som äldre studerade historia på Högskolan som tankarna dök upp igen. Det var en klasskompis som tyckte att jag skrev så bra att jag borde skriva en bok. Tanken på bysen Hamarsman dök upp och så blev det 2010 en roman av idén när ett nybildat förlag nappade. (Ivar Hamarsman 2010). Läsarreaktionerna blev väldigt positiva, men det var först när den femte eller sjätte personen berömde boken som jag förstod att jag prickat rätt. Det blev till dags dato fem uppföljare i den släktserie som började med Hamarsman plus en om stenbrottstiden för 100 år sedan.. Också två böcker i modern tid varav i Hamarsmans skatt där jag leker  lite med att bysen försöker bevaka sin skatt i nutid mot skattplundrare. 

I flera av böckerna har jag kvinnliga huvudpersoner (Hamarsmans dotter (2014), Hamarsmans ättlingar (2015) och Under Fårös himmel (2018) ).  Som man kan det vara svårt att hitta den ”kvinnliga” delen, men där har jag nog lyckats rätt bra enligt mina läsare. Jag försöker också väva in sägner i böckerna för sådana finns det gott om. 

Mitt skrivande har utvecklats med åren och från den första, som byggde på en sägen om 1300-talet, har den fiktiva släktkrönikan gått över till att skildra verkliga personers liv. Under Fårös himmel (2018), skildrar skildrar en verklig händelse om 15 Fåröbor som drev iväg på ett isflak ända bort till Östergötland. Eller som i den senaste Den himmelske Fåröherden (2019), där en av Gotlands värsta präster genom tiderna får bära huvudrollen.

Det blir fler böcker i serien är det tänkt och nästa är i princip klar.

Stort tack Ronnie för intressant text

Just nu är några av Ronnies böcker med på bokrean – och jag har beställt dem till vrakpris – 19 kronor!

*** Här hittar du Ronnie Lundins böcker ***

Ronnie Lundin skriver just nu på en bok om Sören Norby – och det var så jag fick idén att bjuda in honom att gästblogga här. Sören Norby förekommer även i Vrede i Älvdalen och jag ser verkligen fram emot att ta del av Ronnies research.