Littera-turen

Ska vi ställa hela livet på vänt? Det var tanken som slog mig när årets Litteraturrundan flyttades fram till september pga covid. Det måste väl finnas några säkra aktiviteter?

Tillsammans med författarkollegor från Hoi bestämde vi oss för att göra en egen litteraturrunda den 8 maj 2021.

*** Här köper du biljetter till Littera-turen ***

Billesholms Folkets park

9-9.30 Utlämning av cyklar hos mig.

Om Folkets Park

1898 köptes området av Billesholms Arbetares Fastighetsförening. Idag är Folkets park Sveriges näst äldsta (bara Malmö Folkets park är äldre). Sedan länge sover parken, men genom att Belinda Wigerfelt öppnar ekologisk blomsterodling hoppas jag att parken återigen ska blomma upp.

På Länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om Billesholm

Bakom Rhododendron skymtar du Folkets hus. I foajén hänger affischer från förr. Där finns även ett kök – så enkelt att köpa en kopp kaffe mellan passen. 

Cykling 11 km grusväg

Vägen till Stenestads park via Bouvsvägen är magiskt vacker om våren. Innan du cyklar över Hallabäcken finns en avtagsväg till vänster förbi stenbrottet. Det är en av de vackraste platserna jag vet när bokarna slår ut. På cyklat har vi skrivit om sträckan.

Stenestads Park

För några år sedan besökte jag Sofiero och Stenestads park med några vänner. Trots Sofieros enorma tulpanplanteringar och rhododendron var det Stenestads park de uppskattade mest. Unde många år planterade Karin och Viktor in mängder av ovanliga växter i det som nu blivit en park. Båda arbetade som växtförädlare på Balsgård och parken innehåller många ovanliga växter – framförallt rhododendron och magnolior.

Här finns stora ytor att för att inta förmiddagsfika.

I Stenestads park möter du  Anne-Marie Davis som skriver spänningsromaner.

På www.cyklat.se har jag skrivit mer om Stenestads park

Stenestads Park

Cykling 2,2 km grusväg och asfalt

I Stenestad ligger Skånes högst belägna kyrka 188 meter över havet. På medeltiden möttes tre pilgrimsleder här. Kanske fanns här en gammal kultplats innan asatron för på Söderåsen finns det gott om järnålderslämningar.

Stenestad – Mormors bod

Mormors bod är en mysig butik där det serveras kaffe och hembakat.

Här träffar du Gunilla Cullemark som skrivit boken Kajakbyggerskan samtidigt som du serveras lunch och kaffe.

I anslutning till Mormors bod finns en stor trädgård.
Granne med Mormors bod ligger Hembygdsgården i Stenestad. Här från en cykeltur med Anna Vild och hennes pappa.

Nästan bara nerförsbacke

Från Stenestad till Prästgården i Norra Vram är det 9,3 km asfalt och nästan bara nerförsbacke. Här gäller det att vara beredd med bromsen. Cykelhandlaren påstår att jag rullar mer än 60 km/timmen.

I den här filmen cyklar vi upp till Stenestad och tillbaka igen.

Prästgården i Norra Vram

Förra lördagen besökte jag antikvariatet i Norra Vrams prästgård för första gången. Oj, oj, oj vad många böcker det fanns – och vilka bra priser. Det blev en hel hög – men det bästa av allt är att varenda krona går till Hembygdsföreningen. Det behövs för det kostar en hel del att sköta fastigheten. Under 2020 har restriktionerna gjort att alla evenemang ställts in. Så kan Littera-turen inspirera fler att besöka Prästgården bidrar vi till något gott.

Antikvariatet sköts av Hans Wilson, fd historielärare som skriver på en bok om bondeupproren som leddes av Sören Norby på 1500-talet.

Bakom Prästgården finns en stor park med massor av trädgårdsmöbler sommartid. En perfekt plats för författarsamtalet med Cecilia Johansson som dessutom bor i Bjuv.

Norra Vrams Prästgård

Cykling ca 4 km tillbaka till Billesholm

Lättcyklad asfalt via Fälleberga där det en gång fanns en stor kvarn. Efter Fälleberga ser du några träddungar på fälten. Där låg en gång ett stort järnåldersgravfält som grävdes bort i början av 1900-talet. Längs Vege å har det även funnits flera bronsåldergravar. Idag finns bara en kvar vid Åbro mölla.

Trädgårdsvandring i Billesholm

2014 bestod trädgården i norr av gräsmatta. Det som började med ett hål i gräsmattan för några rhododendron följdes av körsbärsträd, fjärilsbuskar och rosor. Årets projekt är att anlägga damm och dra in vatten. Vi får se hur långt jag hunnit till maj.

Narcisserna blommar – 28 april 2021

På bloggen har jag skrivit en hel del om trädgården – i det här inlägget har jag samlat länkar till trädgårdens olika delar.

Vill du se mer om rosenträdgården och dess utveckling hittar du det här.

Länkar om Littera-turen

Boktugg

Drop-a-story

Lokaltidningen Söderåsen

Skånska dagbladet

Norra Skåne

Trädgården i norr den 12 maj 2019
Trädgården i söder den 12 maj 2019 (själsvånda förgätmigej under fruktträden)