Vem är Ragnar A Söderling?

Gästblogginlägg av författaren Ragnar A Söderling

Mitt fullständiga namn är Nils Ragnar Ahlström Söderling men som författare  har jag kortat ner det till Ragnar A Söderling.

Efter att jag pensionerats från min tjänst som lektor i entreprenörskap vid Lunds universitet bosatte jag mig i Rydebäck 2014. Det var då jag började forska i ett kvinnoöde (1881 – 1945) som berättats för mig drygt tjugo år tidigare då jag bodde i Tällberg. Det visade sig att Signe Bergners liv var mycket mer omfattande och spännande än det som hade fascinerat mig i den ursprungliga berättelsen. Hon hade  fötts som oäkta dotter. Hennes far hade varit stadsläkare i Lund och efter en konkurs fått en tjänst som distriktsläkare i Sveg. Modern var en danska som gjort skandal i Danmark när  hon tillsammans med författaren Holger Drachmann fått en dotter då båda var gifta på varsitt håll. Då Signe tidigt blev faderlös blev hon fosterdotter hos ett prästpar. Hon gifte sig tre gånger, vistades ett antal år i Kina och startade ett pedagogiskt centrum och var starkt engagerad i kvinnorörelsen under de första decennierna av nittonhundratalet. 

Trilogin om Signe

Den planerade romanen inspirerad av hennes liv kunde bli en ”tegelsten” så jag bestämde mig för att skriva en trilogi med följande titlar;

  • Flickebarnet Signe
  • Professorskan Bergner-Andersson
  • Reformpedagogen Bergner-Alm. 

Flickebarnet Signe

Jag debuterade som romanförfattare 2019 med Flickebarnet Signe som är en dramatisering i romanform av Signes tjugofyra första levnadsår. Genom läsande av otaliga brev, dagboksliknande anteckningar i almanackor mm redovisar jag i romanen bilder av en kvinna som både var stark och svag, lycklig och olycklig, levnadsglad och självmordsbenägen.

Professorskan Bergner-Andersson

Jag skriver nu på trilogins andra bok som inspirerats av Signes upplevelser under åren 1905 till 1924. Bland annat får Signe en dotter, startar ett hem för ensamställda mödrar i Stockholm, studerar hygien i London, erhåller ett Fredrika Bremer stipendium, bygger sin gård i Tällberg, reser Transsibiriska järnvägen till och från Kina under första världskriget och ryska revolutionen, skiljer sig från sin första man och hittar på nytt kärleken samt reser jorden runt.

Hur är det då att inspireras av ett verkligt människoöde?

Man kan ju fråga sig om man är riktigt klok när man under flera år ägnar stor del av sin vakna tid till att umgås med en död kvinna. Det är en fråga jag inte tänker besvara men jag har valt att göra det och har inte ångrat det. Jag har lärt mig mycket om hur människor kan bete sig och mycket om deras, och framför allt kvinnornas, situation under tiden runt förra sekelskiftet. Signe hade ett brett kontaktnät med många spännande personligheter – från kronprinsparet, de flesta berömda kvinnosakskvinnorna till fattiga ensamställda mödrar – vars historier inte får plats i min trilogi men som jag gärna berättar om i föreläsningar vid sidan om Signes historia.

Du kan se en video från bokmässan 2019 då Flickebarnet Signe släpptes och även läsa eller höra första kapitlet i boken på förlagets hemsida https://videpro.se

Om du är intresserad av förebilden till min romankaraktär finns det en facebooksida där jag oregelbundet lägger upp information om hennes liv. Du hittar den på https://www.facebook.com/SigneBergner

Hoppas att träffa dig vid Norra Vram prästgård under Litter-turen den 4 september och få berätta mer om Signe och min författarresa.

Rydebäck 2021-08-11

Ragnar A Söderling