Möten med människor helar

I april var jag gäst hos Funktionsrätt Västra götaland. Samtalet leddes av Ulrika Jannert Kallenberg, författare till boken Döden ingen talar om (som jag skrev om här).

Länge brottades jag med skammen över mina långt gångna självmordsplaner, något du kan höra i filmen.

Det var första gången jag talade om självmordsplanerna offentligt. Med Ulrika kändes det väldigt tryggt. Kanske var det hennes egen erfarenhet som gjorde skillnad.

Ulrikas debutroman – Döden ingen talar om – handlar om tystnaden när en förälder tagit sitt liv. Samma tystnad som jag omger mig med, trots häftet Sätta punkt.

Fortfarande har jag svårt att finna orden kring självmord, därför är jag tacksam för att jag får dela Ulrikas text här på bloggen.

*** Fram till den 1 december 2021 bjuder jag på Sätta punkt. när du köper Döden ingen talar om ***

Tystnaden kring självmord

Självmord är fortfarande tabubelagt. På min färd efter att Döden ingen talar om kommit ut har jag mött många människor som beskriver tystnaden efter att en anhörig tagit sitt liv.

Vi är ofta rädda för att göra fel, kanske säga något som gör allt värre, men att bli övergiven i sin sorg kan ge en känsla av total ensamheten. Det kan räcka att bekräfta: ”Jag vet vad som hänt.”

Att vara anhörig till någon som tagit sitt liv är i sig att själv vara i en riskgrupp men det finns många andra livsomstörtande händelser som skapar dåligt mående som till exempel skilsmässa, olika förluster eller sådant som man själv betraktar som misslyckanden.

När någon i din närhet mår dåligt

Ibland vet vi att människor omkring oss går igenom något svårt eller plötsligt känner vi oss oroliga för en människa i vår närhet. Då är det viktigt att ta den egna oron på allvar och våga prata med personen. Våga fråga om självmordstankar. Du kommer långt med att lyssna, du behöver inte ha någon lösning. Hjälp personen att söka hjälp, när man mår så dåligt är det svårt att själv ta egna initiativ. Erbjud stöd i vardagen och uppmuntra även andra runtomkring att ge stöd.

Läkande skrivprocesser

Min bok har varit en helande process, för visst är det helande att skriva, det är ett sätt att sortera tankar, att minnas och sätta ord på känslor. Men det som har helat mig allra mest är möjligheten att prata med människor som också är drabbade eller har liknande livsupplevelser – och att bli lyssnad på, något jag längtat efter hela livet.

Littera-turen den 4 september 2021

Du träffar Ulrika Jannert Kallenberg i Stenestads park där hon berättar om Döden ingen talar om kl 11 och kl 12.

Klockan 14.00 medverkar Ulrika Jannert Kallenberg i ett terrassamtal med Annika Andebark och Gunilla Cullemark om livskriser. Plats: Triasträdgården bredvid Billesholms folkets park.

*** Du hittar hela programmet för Littera-turen här ***

Vill du veta mer om självmord?

https://www.suicidezero.se

https://spes.se

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sok/?q=självmord