Nytt samarbete mellan Kvinnohistorier och Litteraturkanalen

För ett år sedan presenterade Belinda Wigerfelt mig för Michaela Hennig. När vi började planeringen inför den digitala bokmässan bjöd jag in Michaela. Det resulterade i ett erbjudande till författarna på Littera-turen att spela in ett boksamtal. När jag kom på det här hade jag ingen aning om hur mycket jobb det skulle vara att bygga en studio. Vid två tillfällen har jag och Michaela träffats för att diskutera platsen. I går anlände hon med sin man Rex klockan 14 och började bygga studion. Två timmar senare hade jag sminkat mig och valt kläder utifrån Michaelas instruktioner. Lite av känslan när jag som barn klädde ut mig för att spela olika roller på fredagens roliga timme.

På instagram finns ett filmklipp från när studion byggs.

Gunilla Cullemark

Shit vad jag älskade att sitta framför kameran. Får man ens känna så? Vi bestämde att jag skulle testa att göra intervjun med Gunilla Cullemark.

(Gunilla Cullemark har gästbloggat här om romanen Kajakbyggerskan.)

Prenumerera på Litteraturkanalens nyhetsbrev så du inte missar premiären.

Lotta Persdotter

Idag satte jag på nytt smink och drog på vildmarksbyxorna för en mer avslappad klädstil som inte alls passade Lottas sobra outfit. Michaela och Rex har verkligen öga för detaljer och jag litar fullständigt på deras erfarenhet. Rex föreslog att jag skulle ha den blå klänningen för att matcha upp Lottas röda. Av Lotta fick jag låna en matchande schal – och vips satt jag i programledarstolen igen.

Oj, vad jag saknat barndomens teater. Jag spelade ju teater alltid. Varenda rast tränade jag för att ha något att spela upp på fredagens roliga timme. På ungdomens röda kors satte jag upp soaréer och tog de ”jobbiga” rollerna som ingen ville ha. Särskilt minns jag när jag spelade Emils pappa.

Fredagen den 15 oktober släpps filmerna på Litteraturkanalen.

Inför författarsamtal med Lotta Persdotter (instagram)

Högläsning ur Lotta Persdotters debutroman (instagram)

Mingel i Triasträdgården

I Bjuv finns ett gräddbullsbageri som säljer andrasortering av gräddbullar. I torsdags köpte jag nio lådor á 20 kronor. Antalet i lådorna varierar beroende på hur skadade gräddbullarna är. Ibland kan det vara 30 gräddbullar i en låda. Så smidigt att bjuda på där det vare sig krävs kylskåp eller engångsmaterial.

Michaela Hennig öppnar Terrassamtalen (instagram)

Kvart över tolv var kamerautrustningen nerpackad och jag började ställa i ordning i trädgården. Michaela hjälpte mig att torka och bära bord och vips hade gräsmattan blivit en teatersalong med foajé. För vårt inre målade vi upp bilden av författaruppläsningar, livemusik och ljus. Där och då bestämde vi att Litteraturkanalen arrangerar nästa mingel i Triasträdgården den andra lördagen i maj 2022. Tänk, jag längtar redan.

Michaela skålar i gräddbulle med författaren Ragnar Söderling.

Terrassamtal

Möt Littera-turens författare (instagram)

På programmet stod tre terrassamtal där jag inledde med att berätta om mitt författarskap. Det blev ett nära samtal där jag började med att berätta hur Sätta punkt. blev till innan jag övergick till hur jag fann ett protokoll i Älvdalen. Det kändes naturligt att sitta på trappan och komma nära publiken.

I samtalet om hälsa berättade Michaela hur en nära vän till henne tagit sitt liv för några månader sedan. Händelsen berörde henne på djupet. Nu diskuterar vi att lägga upp en separat serie om hälsa på Litteraturkanalen.
Lotta Persdotter berättade om kopplingar mellan hennes yrkesliv i en mansdominerad bransch och Hatseshup som raderades ur historien.

Mingel

Efteråt var det boksignering och fördjupade samtal om allt mellan himmel och jord. TACK alla som kom! Nu tror jag vi hittat modellen för att utveckla Kvinnohistorier till något riktigt, riktigt värdefullt.

Suzanne Gadd och Hans Kleive från Svensk cykelutveckling hamnade i Klågeröd istället för Stenestads park. Vi insåg alla att det behövs guider för att Littera-turen ska ges de rätta förutsättningarna. Nu ser vi med spänning fram emot fortsättningen.
Suzanne Gadd, författaren Ragnar Söderling och filmaren, skådespelaren och regissören Michaela Hennig.
Michaelas man, Rex Brådhe delade frikostigt med sig av erfarenheter under filminspelningen och gav mig konstruktiv kritik som fick mig att växa.
Michaela Hennig sprudlar av energi och jag hoppas på ett långt, utvecklande samarbete. Här med författaren Gunilla Cullemark från Stockholm.

Fortsättningen

På lördag – den 11 september – är trädgården öppen för sista gången i år. (Du hittar programmet för hållbarhetsdagen här.)

Höstens bokpaket är upplagda i Kvinnohistorier – emellertid är antalet begränsat – t ex har jag endast 4 ex kvar av Det röda året.

Den 15 oktober är det premiär för filmerna vi spelat in. Samtidigt kommer författare arrangera boksigneringar, författaruppläsningar etc.

Den 16 oktober arrangera Kvinnohistorier den tredje digitala bokmässan.