Tack Hans Klaive för dina ord!

Det finns ord som behöver tid för att sjunka in. Ord man vill kunna återvända till gång på gång.

Få har som Hans Klaive förstått min debutroman på djupet. TACK!!!

Jag blev glatt överraskad när jag började läsa din bok. Vilket bra språk tänkte jag. Så substansrikt, målande och stilsäkert. Det stilistiska greppet som doftar medeltid tillför autenticitet. De gammalmodiga uttrycken från häxprocesserna klickar in på ett naturligt sätt. Men det stora i berättelsen är att få följa en hel rättegång mot dessa kvinnor och några män. Det har jag aldrig läst om tidigare. Man har hört och läst fragment från dessa processer. Att kvinnor anklagades för att ha farit till Blåkulla och bolat med Satan och att barn var angivarna och att ett stort antal kvinnor dömdes till bålet under den här förfärliga tiden. Men att rättegångarna var så styrda och att de överskred alla gränser för etik var nytt trots att det verkade finnas ett rättegångssystem som borde stävjat alla dessa överträdelser. Men där religionen går in går vettet ut.

För religionen är ett hjärnspöke. Den skapar världar som bara finns i fantasin, oavsett om det har ett gott eller ont förtecken. I häxprocesserna blev den en förfärlig brygd av synd, skam, girighet, hämnd, blodtörst, rädsla, sexuella fantasier, masspsykos, psykologi, okunnighet, maktspel, kvinnohat – ja alla de sju dödssynderna och mer därtill.    

Kan det hända idag? Det händer! Idag dekapiteras inte människor eller bränns på bål. Dvs inte bokstavligt. Men bildligt. När drevet går är det samma mekanismer som vid häxprocesserna.  Då anses människor ha bolat med satan även om det så gäller en snattad toblerone. Vid rätt tillfälle och med personer som vill driva ett satans spel är den anklagade förlorad.  Facebook kan vara en stupstock där sladdertackor driver drevet bortom all sans och reson.   

Din berättelse om rättegången i Älvdalen kryper under skinnet. Den kommer nära och visar människan i all sin jävlighet och hur oskyldiga människor blir offer bortom all räddning när dessa psykologiska krafter sätter in. Då räcker inte sanning eller förnuft, då räcker det med fantasier och jävelskap.     

Jag tänkte mer än en gång – är hon verkligen (nästan) debutant? Med detta språk, dramatiska uppbyggnad och bakomliggande research. Den är så moget skriven, som om du landat din xx-te bok. Ok jag förstår att du skrivit i hela ditt liv, men att få ihop en så stark berättelse handlar om mer än antal skrivna ord.      

Tack för en dramatisk, spännande och lärorik läsupplevelse. Jag ska varmt rekommendera din förstling till så många jag känner.

*** I webb-butiken hittar du specialpriser under september ***

Hans Klaive och Suzanne Gadd arrangerar cykelupplevelser och besökte Billesholm i lördags för att rekognosera för framtida cykelupplevelser på Söderåsen.

På Suzanne Gadds hemsida kan du läsa mer om hur de utvecklar besöksnäringen med cykel.

2 svar på ”Tack Hans Klaive för dina ord!”

  1. Christina Tägtström Andersson skriver:

    Vilken fantastisk recension! Jag fick gåshud bara av att läsa den! Nya tankar, nya bilder dyker upp! Vill genast läsa denna bok! Men står jag ut med att gå in i så mycket ”elände”?
    Måste våga!

    1. Ja, visst är det fantastiska ord!

      Och ja – du står ut med eländet – för slutet är delvis lyckligt trots allt.

Kommentarer är stängda.