Kalundborg

I helgen var vi på inköpsresa i Danmark. Eftersom Kristina Gyllenstierna under flera år satt inspärrad på Kalundborgs slott bestämde vi oss för att cykla i området. Vi cyklade till Rösnäs fyr – en helt fantastisk cykling (men eftersom jag har strul med sidan cyklat lägger jag upp bilderna här istället).

Cyklat

Vi ställde bilen i Kalundborg. Tur och retur till Rösnäs fyr var det något kortare än fyra mil när vi följde led 401.

Uppleva

Höjbyn och Vår Frue Kirke

Västborgen

Östborgen

Museet på Lindgarden

Kalundborg ligger längst in i Kalundborg fjord, med de två näsen – Rösnäs och Asnäs – som två skyddande armar. Landskapet är rejält kuperat och det är lätt att förstå varför Esbern Snare valde att bygga en borg just här.

I Nordvästsjällands årsbok från 2011 resonerar Rikke Steenholt Olesen om var namnet Kalund kommer ifrån. Lund betyder en liten trädsamling även på danska. Förstavelsen ”Ka-” skulle kunna komma från ”kragefugl, allike”, skriver hon.

Den här ståtliga stendösen fann vi när vi cyklade mot Rösnäs, så att området varit befolkat långt innan borgen byggdes råder inget tvivel om.

En stor del av vägen hade separat cykelbana. Hur trafiken är under sommarmånaderna vet vi så klart inte, men en söndag i september var det helt underbart att cykla här!

I byn Ullstrup finns en matbutik där du även kan köpa lokalproducerat vin.

Den här vyn! Hav på båda sidor om vägen!

Vägen mot fyren består delvis av grusväg. Såå vacker!
Det sägs att klimatet är mildare i Kalundborg än resten av Danmark. I norr hotade svarta moln, medan vi hela dagen cyklade i solsken. Så kanske ligger det något i vad som skrivs om det milda klimatet.

Kyrkan i Ullstorp

Vinodlingarna längs vägen påminde om när vi cyklade runt Bodensjön.

Byn Kalundborg och Vår Frue kirke får sina egna inlägg.