Morgonsidor och konstnärsträffar

Så har jag äntligen tagit mig igenom kapitlet ”Återerövra din trygghet” i Julia Camerons bok Lev kreativt. Hur många gånger jag börjat på boken utan att ens komma igenom författarens förord vet jag inte, men den har legat på mitt sängbord sedan 2018.

Det var Tove Folkesson som ledde mig till boken. Genom hennes kurser hade jag redan hittat flödesskrivandet därför var det mycket igenkänning i läsandet.

”Jag lärde mig att ta ett steg åt sidan och låta den kreativa kraften verka genom mig. Jag lärde mig att helt enkelt infinna mig vid manuskriptsidan och skriva ner det jag hörde. Det skrivandet påminde mer om att tjuvlyssna än om att konstruera en vätebomb.”

Ur Lev Kreativt av Julia Cameron

Mental elektricitet

Julia Cameron skriver mycket om Gud. Om jag skulle skriva om gundprinciperna för ett kreativt liv enligt björnfolket skulle det kunna låta så här.

  1. Kreativiteten är naturens ordning. Liv är energi: ren, kreativ energi.
  2. Det finns en underliggande, förhärskande kreativ kraft som genomsyrar allt liv – även oss.
  3. När vi öppnar oss själva för vår kreativitet blir vi en del av universum, Moder Jord.
  4. Vi är själva skapelser. Och vi förväntas i vår tur fortsätta skapandet genom att själva vara kreativa.
  5. Kreativiteten är livets gåva till oss. Användandet av kreativiteten är vår gengåva och förenar oss med allt levande.
  6. Vägran att vara kreativ är en viljeakt och strider mot vår sanna natur.
  7. När vi öppnar oss för att utforska vår kreativitet öppnar vi oss för att nå vår potential.
  8. När vi öppnar våra kreativa kanaler kan vi vänta oss många stillsamma men kraftfulla förändringar
  9. Det är ofarligt att öppna sig mot större och större skaparkraft.
  10. Våra kreativa drömmar och vår kreativa längtan springer ur en magisk källa. När vi rör oss mot våra drömmar närmar vi oss vår fulla potential.

Veckoschema

Målet är att arbeta från söndag till söndag. Det innebär att jag läser veckans kapitel på söndag kväll och snabbt skriver övningarna. Man behöver inte göra alla uppgifterna på en vecka. De som inte hinns med nu tar jag om ett år. (Min plan är att årligen jobba igenom Lev Kreativt under januari-april – som en sorts återkommande detox.)

När jag väljer uppgifter ska jag ta de som lockar mig och de som väcker störst motstånd.

”Man kan aldrig bli färdig med en konstnärlig livsstil”

Kreativ u-sväng

Under hösten funderade jag mycket över polariteterna maskulint-feminint även kallat yin-yang. Åsa Liljenroth benämnde dem inlevelse och upplevelse.

Författaren beskriver det som att efter en växtfas kommer det komma en en vilja att hoppa av och varnar för att man behöver göra avkall på sitt ego för att komma vidare. Jag är tacksam för att vi är ett mer än tjugo personer som tar oss igenom den här boken tillsammans.

Kreativ läkning

”När man hänger sig åt kreativ läkning drar man sig undan det vanliga.”

Författaren beskriver att vi slösat med vår egen kreativa energi genom att satsa på andra. Genom att dra oss undan blir vi bättre på att uttrycka våra egna gränser, drömmar och mål.

Morgonsidor

Flödesskriv tre sidor för hand.

Några tips från boken

”Allt det där arga, gnälliga, småaktiga tjafset som du skriver på morgonen står mellan dig och din kreativitet. Oroar vi oss för jobbet, tvätten, det konstiga ljudet i bilmotorn … läcker det ut genom vårt undermedvetna och gör dagen lite svårare. Skriv ner det.”

”Hoppa aldrig över morgonsidorna”

Oj, detta blir en utmaning för mig. På söndagarna brukar jag var helt ledig med Cykelhandlaren.

”Morgonsidorna kommer att lära dig att sluta döma och bara skriva. ”

”Den logiska hjärnan både var och är vår överlevnadshjärna. Den följer kända mönster. Allting som är okänt uppfattas som felaktigt och potentiellt farligt. Den logiska hjärnan tycker om när allting är prydligt och ordentligt och tankarna marscherar i raka led som små soldater. Den logiska hjärnan är också den vi vanligen lyssnar på, i synnerhet när vi intalar oss själva att vi måste vara förståndiga.”

”Konstnärshjärnan är uppfinnaren, barnet, vår egen privata förströdda professor. Konstnärshjärnan säger: ’Åh! Så spännande!’ Den kombinerar udda saker.”

”Morgonsidorna lär den logiska hjärnan att stiga åt sidan och låta konstnärshjärnan leka.”

Se morgonsidorna som en meditation.

Kritikern

Om du vill kan du skriva ner Kritikerns åsikter.

”Kritikern säger sådana där härliga saker som: ’Kallar du det där för att skriva? Löjligt. Du kan inte ens kommentera. Har du inte lyckats nu, så kommer du aldrig att göra det. Du kan ju inte stava. Hur kan du tro att du skulle kunna vara kreativ?’ Och så håller den på.”

”Föreställ dig din Kritiker som en tecknad orm. Den slingrar omkring i din kreativa lustgård och väser elakheter för att din vaksamhet ska minska.”

”Poängen är att du ska sluta betrakta Kritikern som förnuftets röst och börja betrakta den som den hämmande kraft den faktiskt är. Morgonsidorna kommer att hjälpa dig med det.”

Konstnärsträffen

”Det är en tidsrymd, kanske två timmar i veckan, som du planerar särskilt för, och som ägnas åt att ge ditt kreativa medvetande näring. I sin enklaste form kan man säga att den är en utflykt, en tid för lek som du bokar i förväg och sedan försvarar mot alla inkräktare. Du ska inte ta med dig någon annan än dig själv och din inre konstnär, det vill säga ditt kreativa barn, på konstnärsträffen. Ingen älskare, ingen make eller maka, inga barn – inga fripassagerare av något slag.

Skapandet av något nytt uppnås inte av intellektet utan av lekinstinkten som drivs av en inre nödvändighet. Den kreativa anden leker med de föremål den älskar”

C.G Jung

”Konstnären i dig är ett barn. Tiden tillsammans med föräldrarna är mer värd än pengar. Ett besök på en loppmarknad, en ensam stund på stranden, en gammal film, ett besök på ett akvarium eller ett konstgalleri … de sakerna kostar tid, inte pengar. Kom ihåg att det är tiden du lovat bort, det är den som är helig.”

”Vi glömmer att den lekande fantasin ligger till grund för allt gott arbete. Och den här boken handlar just om hur vi ska öka vår förmåga att arbeta väl och kreativt.”

Att fylla på källan

”Morgonsidorna gör oss mer medvetna om vad vi tänker och vad vi tycker att vi behöver. Vi identifierar problemområden och källor till oro. Vi klagar, radar upp, pekar ut, särskiljer och grunnar. De är steg ett och liknar bön. Under den befriande process som blir följden av konstnärsträffen, steg två, börjar lösningarna formuleras. Lika viktigt är också att träffarna leder till att vi börjar fylla på kreativa reserver som vi kommer att utnyttja i vår konstnärliga verksamhet.”

Se det som ett ekosystem.

”Som konstnärer måste vi lära oss att skaffa näring. Vi måste lära oss att fylla på våra kreativa resurser samtidigt som vi utnyttjar dem.”

”När vi arbetar med vår konst samlar vi upp bilder ur vår erfarenhetskälla. Eftersom vi gör det, måste vi också stoppa dit bilder.”

”Konstnärshjärnan kan inte nås eller stimuleras av enbart ord – den är sensorisk: synintryck, ljud, smak och lukt, beröring. Det är magins element, och konstens urmateria är magi.”

”När du fyller på källan ska du tänka magiskt. Tänk glädje. Tänk skojigt. Tänk inte plikt. Gör inte det du borde göra– andliga armhävningar exempelvis i form av att läsa en tråkig men uppbygglig kritik. Gör något som fängslar dig, undersök det som intresserar dig: tänk mysterium inte kompetens.”

”Matlagning kan också fylla källan – när vi står och skär grönsaker använde riv också hjärnan. Kom ihåg att konst är en syssla för konstnärshjärnan. Man når den med rytm – med rim, inte med reson. Att skrapa en morot eller skala ett äpple ger rent bokstavligt näring åt hjärnan.”

”Alla regelbundna, upprepande sysslor fyller på källan.”

”Duscha, simma, skura, sy – det finns många regelbundna upprepande sysselsättningar som kan få oss att överge logistikhjärnan och sätta fart på konstnärshjärnan. Lösningar på svåra kreativa problem kan komma bubblande genom diskvattnet, dyka upp på motorvägen just när vi gör en svår omkörning.”

För mig är cykling, simning och trädgårdsarbete viktigt.

Anna Gable har skrivit två intressanta blogginlägg om forskningen bakom flow.

Dina hjärnvågor och ditt skrivande

Koncentration

Tips på konstnärsträffar

På Toves sommarkurs 2021 fick vi i uppgift att planera in vår första konstnärsträff. Jag ägnade timmarna att njuta av trådgårdarna på Capellagården. Veckan efter blev en hel konstnärsvecka med mig själv när jag gjorde en tidsresa i Kalmar.

Annars leder de flesta av mina konstnärsträffar till simhallen. Älskar den meditativa simningen och efterföljande bastu.

Vad gör du på dina konstnärsträffar?