Sexism

I går tecknade jag en prenumeration på DN och måste bara berömma deras nyhetsrapportering. Artiklar om fejk-news, hur information har blivit krigets viktigaste vapen och nu en artikel om sexistiska uttalanden.

”I mitten av februari publicerade den libanesiska tidningen Al-Sharq en bild på en lättklädd kvinna med texten ”adoptera en ukrainska för att skydda henne från den ryska ockupationen”. Artikeln är utformad som en annons och påminner om den stil som FN:s flyktingorganisation UNHCR brukar använda i sina meddelanden. Det är tänkt som någon form av skämt, men Ukrainas ambassad i Libanon var inte road och krävde en ursäkt för ”kränkande kommentarer för ukrainare”.

Källa: DN 220315 Sexistiska kommentarer om ukrainska kvinnor sveper över världen

Men jag som letar efter ledtrådar till det skifte jag tror ska komma hittar faktiskt glädjande nyheter också i rapporteringen.

Den brasilianske högerpolitikern Arthor do Vals sexistiska uttalanden har fått politiska konsekvenser.

”Do Val har över en halv miljon följare på Twitter och är invald i delstatsregeringen i São Paulo med 42 miljoner invånare. Nu grusas hans planer på att ställa upp i guvernörsvalet i São Paulo i år och han riskerar att förlora sitt mandat i delstatsförsamlingen.”